Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő és Demeter Pál, a Jobbik balmazújvárosi képviselőjének közelménye:
2013. december 11-én jelent meg a nyomozó hatóság a balmazújvárosi önkormányzati hivatalban, ahol házkutatást tartottak, majd az év végén már az jelent meg a médiában, hogy a nyomozó hatóságok hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt folytatnak eljárást. Az év legvégén közleményben kértük Tiba István akkori polgármestert, hogy tisztázza magát, ő azonban sem akkor, sem később nem kommentálta a vesztegetési gyanút, ezért felszólítottuk, hogy távozzon a polgármesteri székből.
2014 elején már az is elhangzott, hogy az ügy egyik terheltje Veres Margit, a település korábbi jegyzője lehet. Válasz helyett akkor és a későbbiek során is csak mellébeszélést kaptunk, majd az önkormányzati választáson Tiba István fideszes országgyűlési képviselő aktív segítségével, valamint a Fidesz és az MSZP közös támogatásával Veres Margitot választották Balmazújváros polgármesterévé.
2014 végén a Jobbik arra kérte az immár polgármesteri minőségében tevékenykedő Veres Margitot, hogy számoljon be az önkormányzatánál folytatott nyomozás eredményeiről, ám választ nem kaptunk. A nyomozást idén májusban zárták le, két hónap múlva pedig vádat emeltek a polgármester asszony ellen. A tárgyalás csütörtökön volt, ahol a polgármester az 5 millió forint készpénz átvételével kapcsolatban korrupció helyett egyszerű pénzkölcsönről beszélt. Ezt a magyarázatot azonban abszolút hiteltelennek tartjuk.
Világos tehát, hogy a politikusbűnözés begyűrűzött Balmazújvárosba, s lassan elmondható az is, hogy a Fidesz korrupcióban jobbról előzi még az MSZP-t is. Az ügyészség szerint a korrupcióból származó pénz Tiba István fideszes országgyűlési képviselőnél kötött ki. Botrányosnak tartjuk, hogy egy parlamenti képviselő ilyen ügyekbe keveredik, ugyanakkor kérdés, hogy az ügyészség miért nem gyanúsította meg Tiba Istvánt is.
Az ügyben meg kell szólalnia Tiba István fideszes képviselőnek is, mert vélelmezhető, hogy köze van a bűncselekményhez. Meg kell szólalnia továbbá Kósa Lajosnak is, hiszen a Fidesz megyei elnökeként és frakcióvezetőjeként neki is felelőssége van az ügyben. Hétfőn pedig kérdést teszünk föl az Országgyűlésben Polt Péter legfőbb ügyésznek.
Ha a Fidesz hallgatott volna a Jobbikra, és nem söpri az MSZP-vel együtt karöltve a javaslatainkat, akkor ilyen bűncselekmények meg sem történhetnének. A Jobbik a balmazújvárosi fideszes korrupcióhoz hasonló bűncselekmények megakadályozása, példás szankcionálása érdekében a magyar emberek támogató aláírásait várja a mentelmi jog eltörlése, politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmények esetén a Btk.-ban megállapított szankciók megduplázása és a politikusok négyévenként kötelező vagyonosodási vizsgálata mellett. A Jobbik kezdeményezte azt is, hogy a parlamenti képviselőkkel közös háztartásban élők vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános.