Részletes elemzést készített a Republikon Intézet a Jobbik szavazóiról. A tanulmányukban négy különböző kategóriát határoztak meg: a radikális jobboldali törzsszavazókat, a fenyegetett fiatalokat, a néppárti jobbikosokat valamint az ingadozó jobboldaliakat.

Az intézet elemzéséből kiderül, hogy az utóbbi két kategória (néppárti jobbikosok és ingadozó jobboldaliak) nem igazán számítanak stabil szavazóknak, bizonyos ügyek, vagy a radikális hangok mentén akár le is szakadhatnak a Jobbikról.
A Republikon Intézet szerint az adja a nehézséget a Jobbik számára, hogy egyensúlyozzon a szavazótáborát alkotó két eltérő közeg között. Míg az egyik az ellenzéki pártokhoz képest jóval inkább rokonszenvezik a kormánnyal, a másik elsöprően kritikus.
"A Jobbik legnagyobb versenyelőnye a hitelesség és a korrupciómentesség, stabil szavazóik pedig minden más pártnál erősebb identitással, politikai önazonossággal bírnak: a radikális jobboldali törzsszavazók rendpártiak, míg a fenyegetett fiatalok elsősorban erős nemzeti érzelmű szavazók" - áll a tanulmányban.
Zoom
A Kuruc.info-olvasók jelentik a magot
A Jobbik legstabilabb szavazói a mintegy félmillió főt számláló radikális jobboldali tábor. Ők rendkívül elégedetlenek a Fidesz kormányzásával, ők klasszikus Kuruc.info-olvasók.
Zoom
Az adott internetes portált minden nap látogatók aránya a radikális jobboldali törzsszavazók között
A fenyegetett fiatalok 270 ezer fős tábora identitás alapján erős nemzeti érzésű szavazó, akik elsősorban a biztonságot keresik a Jobbiknál. Érzik, hogy romlik a közbiztonság és az anyagi helyzetük, kifejezetten cigányellenes attitűdöket vallanak.
A legheterogénebb politikai identitású jobbikos szavazói csoport a 250 ezer főt számláló néppárti jobbikosok. Ők jóval liberálisabbak, egykori baloldali szavazók is akadnak bőven ebben a táborban. Ez a csoport még mindig radikálisnak látja a Jobbikot és további mérséklődést várnak a párttól.
A legkisebb bázis az ingadozó jobboldaliakból áll. Ez a 150 ezernyi szavazó a legkevésbé stabil tábor. A másodlagos pártreferenciájuk alapján az LMP-re és a Fideszre is voksolnának. Mivel extrém migránsellenes szavazók, ezért vélhetően a Fidesz az utóbbi időszakban őket tudta visszanyerni a Jobbiktól.
(SzektATV - Republikon nyomán)