Szerdán valaki nyilvános telefonfülkéből hívta a 112-es számot, hogy elmondja, fel fogja robbantani a Parlamentet. A bejelentés hamisnak bizonyult, a férfit, aki már korábban is bombariadót csinált az Országházban, előzetes letartóztatásba helyezték egy elmegyógyintézetben.
Az V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy 49 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint kétszer is bejelentette a hatóságoknak, hogy bomba fog robbanni a Parlamentben. A bejelentések utóbb hamisnak bizonyultak - közölte a Fővárosi Főügyészség.
A férfi először 2015. október 18-án, majd 2016. január 27-én nyilvános telefonfülkékből hívta a 112-es központi segélyhívószámot, és mindkét alkalommal azt állította, hogy különböző sérelmei miatt felrobbantja a Parlamentet.
A gyanúsított előzetes letartóztatását a kerületi ügyészség két rendbeli közveszéllyel fenyegetés miatt javasolta. A Budai Központi Kerületi Bíróság el is rendelte a kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt. A gyanúsított előzetes letartóztatását az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetben tölti el, bár a végzés nem jogerős.

Az ügyben az V. kerületi Rendőrkapitányság nyomoz.
(HVG)