Ünnepi programok a fővárosban
A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által idén is a "Tisztelet a bátraknak!" jelmondattal szervezett központi rendezvények reggel 9 órakor a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.
A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. Emellett zenés, táncos műsorokkal várják az érdeklődőket.
A Jobbik 13:30-tól emlékezik az V. kerületi Március 15. téren.
A budai Várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon koncertekkel várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is egész nap programokkal várják a családokat. A központi rendezvények mellett a fővárosban, vidéken és külföldön is több megemlékezést szerveznek pártok és civil szervezetek egyaránt.
Ma sok múzeumba ingyen mehetünk
Az állami ünnepen egy sor múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállításait nézhetünk meg ingyenesen: Magyar Természettudományi Múzeum Budapest, Néprajzi Múzeum, Aquincumi Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Terror Háza, Magyar Földrajzi Múzeum, A Tűzoltó Múzeum – Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendrei Skanzen, Iparművészeti múzeum, Műszaki Tanulmánytár, Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Elektrotechnikai Múzeum, Alumíniumipari Múzeum, Kohászati Múzeum Miskolcon.
Így készül a közmédia
Az MTVA élőben jelentkezik be az ország több pontján zajló ünnepségsorozatról, este pedig a Petőfi TV ugyancsak élőben közvetíti a Red Bull Pilvakert. Ezenkívül a nemzeti ünnephez illő filmeket sugároznak.
A nap hangulatát a Kossuth Lajos azt üzente - ünnepi zenés összeállítás adta meg a Kossuth Rádión reggel hatkor. Kilenc órakor az ünnepélyes zászlófelvonást közvetíti a Duna tévécsatorna a Kossuth Lajos térről, ezt követően fél tizenegytől az érdeklődők a Múzeumkertben rendezett díszünnepségbe kapcsolódhatnak be, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Az M1 aktuális csatorna napközben az ország több pontjáról élőben jelentkezik be az ünnephez kapcsolódó eseményekről.
A Duna csatornán A kőszívű ember fiai című filmeposzt adják le, amely a Baradlay család drámáján keresztül mutatja be az 1848-49-es eseményeket. (A film első részét március 14-én, este fél hétkor sugározták, a másodikat 15-én, ugyanebben az időpontban.) Ezt követően, kedd este kilenckor Sára Sándor 80 huszár című alkotását adja le a Duna - írták.
"Slam poetry", rap és más ide nem illő szerencsétlenkedések
Ahogyan tavaly, úgy idén is a - nemzeti ünnepen egyéves - Petőfi TV közvetíti élőben a Red Bull Pilvakert az Erkel Színházból, ahol fiatal művészek a magyar költészet ikonikus verseit interpretálják a saját stílusukban. A slam poetryt, költészetet és rapet vegyítő műsorra "rekordidő alatt" elfogytak a jegyek, de a Petőfi TV-n élőben követhetik a nézők az este kilenckor kezdődő előadást. A Red Bull Pilvakeren olyan fellépők működnek közre, mint Papp Szabi, a Halott Pénz, Szabó Kimmel Tamás, Diaz és Fluor - olvasható a közleményben.
Lezárások a fővárosban
Március 15-én Budapesten több helyen kell lezárásokra számítani, emiatt változik a Budapesti Közlekedési Központ járatainak menetrendje.
Az ünnepi rendezvények miatt kedden egy-egy időszakra lezárják egyebek mellett a budai Várat, a Múzeum körutat, a Kossuth Lajos teret, a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó út-Erzsébet híd-Döbrentei tér-Attila út-Dózsa György tér-Palota út-Dísz tér útvonalat, a Bem teret, valamint az Andrássy út-Oktogon-Teréz körút-Podmaniczky utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Kossuth Lajos tér útvonalat. A kisföldalatti kedd délután nem áll meg a Hősök terénél, és a hatósági zárástól függően a Bajza utca, a Kodály körönd, a Vörösmarty utca és az Oktogon állomáson sem, csak áthalad. A 2-es villamos kedd délelőtt csak a Széchenyi rakpartig, délután pedig a Kossuth Lajos térig közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos szintén délután négy szakaszon, megosztva jár.
Kedden ismét forgalomba állnak a nosztalgiajáratok is. Ezen a napon az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamoson kívül nosztalgia-trolibusz, valamint a Gödöllő és az Örs vezér tere M+H között közlekedő nosztalgia HÉV várja a régmúlt szerelmeseit.
További információ a módosított vagy rövidített útvonalon közlekedő járatokról aBKK oldalán található.
Nagyobb közúti forgalomkorlátozások
Budai Vár: március 15-én 0 órától március 16-án hajnalig.
Múzeum körút: március 15-én 4 és 15 óra között.
Kossuth Lajos tér: 7 és 10 óra között, valamint 15:30 és 18:30 között.
A Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Astoria–Múzeum körút útvonalon 9:30 és 10:30 között.
A Múzeum körút–Astoria–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Attila út–Dózsa György tér–Palota út–Dísz tér útvonalon 11:30 és 12:30 között.
A Jagelló út–BAH csomópont–Alkotás utca–Magyar Jakobinusok tere–Krisztina körút–Vérmező út–Széna tér–Margit körút–Bem József utca–Bem rakpart–Árpád fejedelem útja–Lajos utca–Pacsirtamező utca–Árpád híd–Róbert Károly körút–Váci út–Dózsa György út–Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Vértanúk tere–Báthory utca–Szemere utca–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Dohány utca–Síp utca–Rákóczi út–Baross tér–Kerepesi út–Veres Péter út–3-as számú főút útvonalon 11 óra és 12:45 között.
Bem tér: 14 és 16 óra között.
Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalon 14:30 és 18:30 között.
Hogy járnak ma a vonatok?
Március 15-én vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A nemzeti ünnepen a Kengyelfutó gyorsvonat hosszabb útvonalon, Záhonyból, Debrecenen át közlekedik a Nyugati pályaudvarig. A railjet nemzetközi járatok mentesítésére közlekedik a Belveder EuroCity vonat. A Keleti pályaudvarról 7:53-kor, Bécsből visszafelé 18:04-kor indul. A mentesítő járat Kelenföldön, Tatabányán, Komáromban és Győrben áll meg.
(Híradó nyomán)