Megdöbbentő választ adott a Miniszterelnökség kötelékében működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Regnum Marianum eredeti helyszínét nemzeti emlékhellyé nyilvánítani szándékozó beadványom ügyében. A Bizottság arról értesített, hogy nem járulnak hozzá a kommunisták által felrobbantott legendás templom helyén történő emlékhely kialakításához, „a helyszínen ugyanis nem zajlott le olyan meghatározó jelentőségű történelmi esemény, ami ezt indokolná” - írja közleményében Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, alább olvasható a folytatás.
Zoom
A Regnum Marianum templom fényképe 1930 körül
A Jobbik botrányosnak tartja, hogy egy magát nemzetinek, kereszténynek valló kormány nemcsak hogy megakadályozza, de ilyen cinikus indokkal utasítja el a regnumos emlékhely elismerését. Külön szeretném kiemelni, hogy a Regnum Marianum nem „csak” egy templom: a magyar fiatalság keresztény nevelésének, a magyar ifjúság megújulásának szimbóluma is XX. századi történelmünkben. A Jobbik a fiatalok között legnépszerűbb pártként különösen nagy felelősséget érez a fiatalság iránt. Ezért is tartjuk visszataszítónak, ahogy a már csak a nevében fiatal és demokrata Fidesz így megtagad egy olyan jelképes ügyet, amelynek képviselete – ha őszinte lenne politikája – számára is egyértelműnek kellene lennie…
Zoom
A lebontott teplom helyén épített tribün, a fölé magasodó Sztálin-szoborral
A Jobbik szerint nem valósult meg a kultúrában (sem) a teljes rendszerváltás, lelkiismeretünket felrázó példája ennek ez az eset is. Ha a regnumos atyák szolgálata, a Rákosi személyes utasítására lerombolt templom és a helyén az ’56-os forradalomban ledöntött Sztálin-szobor története nem „meghatározó jelentőségű történelmi esemény” a Fidesz-kormány számára, akkor mi?