Bronzból történő újraöntés céljából Törökországba szállítják a szigetvári Magyar-Török Barátság Parkban található Zrínyi Miklós-szobrot. Az alkotást csütörtökön emelték ki a helyéről és indították útnak.
Zoom
A Magyar-Török Barátság Park Szigetvár közelében
A TIKA - Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodájának tájékoztatója szerint az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. A magyar fél kérésére Zrínyi Miklós szobrát bronzból történő újraöntés céljából Metin Yurdanur törökországi műhelyébe szállítják - írták.
Zoom
Munkás megigazítja a daru hevederét Zrínyi Miklós-szobrán, amelyet bronzból történő újraöntés céljából Törökországba szállítanak
A TIKA tájékoztatása szerint a felújított Zrínyi-emlékmű mintegy három hónap múlva kerül vissza szigetvári a Magyar-Török Barátság Parkba.
Zoom
Az írásos összefoglalóban arra is kitértek, hogy a Zrínyi-szobor felújítása mellett a park is teljesen megújul. Annak szeptemberre tervezett megnyitójára - a szigetvári csata 450 éves évfordulójára szervezett emlékév egyik fő eseményére - Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt is várják.
Metin Yurdanur szobrászművész újságíróknak elmondta, a műanyagból készült Zrínyi-szobor lesz az új, bronzból készülő alkotás sablonja.
(MTI)