A legfőbb ügyész felesége, az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája, a jegybankelnök unokatestvére – csak néhány azok közül, akiknek bőven jutott a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által kifizetett több milliárd forintból.
Zoom
Csaknem ezer tételből álló listát hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványa azután, hogy a Kúria ezt kötelezővé tette a 260 milliárd forint közpénzzel „megtámogatott” szervezeteknek. A kifizetések listájából kiderült, milliárdos tételek mentek ingatlanvásárlásokra és méregdrága rendezvényekre, de 50 millió forintot meghaladó szponzori és vaskos megbízási szerződések is szerepelnek a kifizetéseknél. A kedvezményezettek között számos baráti, rokoni szál található.
Jól járt a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó BanKonzult Kft. is. A Szemerey Tamáshoz köthető cégtől öt alapítvány is megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomtatott formában, havonta 750 ezer forintért. Jutott megbízás a szintén Szemerey érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek is. A pénzintézettel többször kötöttek hatmilliárd forint értékű betétszerződést. De több százmillió forinttal támogatták meg a VS.hu, valamint az Origo.hu portált is kiadó New Wave-cégcsoportot is, amellyel kapcsolatban többször felmerült Matolcsy rokonának neve.
Zoom
Feltűnik a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány megbízásai között 5,2 milliós nettó összeggel az Elios Zrt. is, amelynek egy budai, I. kerületi villaépület díszkivilágításának munkáiban kellett részt vennie. A cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi érdekeltsége. Busás fizetségért dolgozott az alapítványoknak a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda is: az adatok szerint az igazságügyi miniszter irodája több alapítvány esetében is 55 ezer forintos nettó óradíjért látta el a képviseletet. Összesen több mint 3,5 milliárd forint jutott a Magyar Építő Zrt.-nek, amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester barátjához köthető.
Számos esetben szerepelnek a listákon az MNB-alapítványok által támogatott magánszemélyek: előfordul, hogy havi egymilliós megbízási szerződéssel vannak a listán, de konkrét neveket nem említenek. Kiderült az is, hogy az egyik jegybanki alapítvány esetenként 20-30 millió forintból szervezett zártkörű előadásokat. Erre összesen több mint 200 millió forint ment el. A rendezvényszervezésre és az előadók meghívására a jegybankelnökhöz és az alapítványokhoz más szálakon is kötődő cégek kaptak megrendeléseket.
Az MNB alapítványaiban figyelemre méltó neveket lehet találni. A Pallas Athéné alapítványokban helyet kapott például Polt-Paláshty Mariann, aki nem más, mint Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Ő három felügyelőbizottságban is tag. Az egyik alapítvány igazgatója Szemerey Gabriella, aki Matolcsy György rokona. Továbbá a jegybankelnök egyik legfőbb bizalmasa, Nagy Róza – aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy mellett volt – az egyik kuratórium elnöke, kettőben pedig tag.
(MN)