Az MSZP elnökének Molnár Gyula volt fővárosi elnököt, a választmány elnökének pedig Hiller István korábbi pártelnököt választotta meg a párt szombati, zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszusa.
A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at.
Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121, Tóbiás József 99, Harangozó Tamás 67, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.
Zoom
Molnár Gyula (b) és Hiller István tandeme vezeti az MSZP-t a 2018-as választások felé
A másodig fordulóban a küldöttek Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatták ki a párt következő vezetőjét.
Minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni Molnár Gyula.
Az új pártvezető a zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszus szavazását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva.
Molnár Gyula kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni az MSZP-t, ugyanis úgy gondolja, hogy a “demokratikus oldal” egyetlen kihívóval győzheti le a “Fidesz-rezsimet”.
Frissítés:
Molnár Gyula az újságírókra reagálva azt is elmondta: az ellenzéki pártok közötti esetleges együttműködésről még korai lenne beszélni, az MSZP elsőként az értelmiség, a civilek és a szakszervezetek felé akar nyitni.
A szocialisták új elnöke hangsúlyozta, a következő két évben félre kívánja tenni a belső vitákat és mindenkire számít abban, hogy vissza tudják szerezni az elmúlt időszakban elveszett hitelességüket.
Jelezte továbbá, hogy tovább kívánja vinni az előző elnökség által elindított, az állami földek privatizációjáról szóló népszavazási kezdeményezést. Molnár Gyula hangsúlyozta, ez a referendum nemcsak egy szakpolitikai kérdésről szól, hanem lehetőséget teremt majd az embereknek, hogy véleményt mondjanak az Orbán-kormány egészéről. Megjegyezte továbbá: a kvótareferendumon továbbra is arra kérnek mindenkit, otthonmaradásával jelezze, hogy nem ért egyet az Európa egységét veszélyeztető populista politikával.
Molnár Gyula kérdésre válaszolva közölte, a lehető leghamarabb új frakcióvezetőt választanak, így Tóbiás Józsefet más válthatja a parlamenti képviselőcsoport élén.
Az elnökségről leköszönő Tóbiás József ezt megelőzően jó munkát kívánt az új vezetőknek, és azt mondta, nem kívánja megtartani frakcióvezetői tisztségét. Kifejtette továbbá: büszke arra, hogy az elmúlt két évben nehéz helyzetből sikerült talpra állítania egy olyan pártot, amelyben már sokan nem hittek. Úgy fogalmazott, reméli, hogy volt értelme igazi baloldali politikát folytatni az elmúlt két évben.
A választmány elnökének választott Hiller István határozott, erős karakteres és sikeres szocialista pártot ígért. Hangsúlyozta, jól együtt tud majd működni Molnár Gyulával. Az új választmányi elnök megismételte korábban hangoztatott koncepcióját, amely szerint az elnökség a jövőben elsősorban a napi aktualitásokkal foglalkozik, míg a választmány feladata a hosszú távú stratégiaalkotás lesz.
Hiller István úgy fogalmazott, a siker érdekében össze kívánja hangolni a modern baloldal és a modern nemzet fogalmát, a büszke magyarságot a büszke európaisággal.
A választmány éléről távozó Botka László szintén jó munkát kívánt az új vezetésnek, amelynek szerinte az lesz a feladata, hogy az MSZP mögé állítsa azt a társadalmi többséget, amely le akarja váltani az Orbán-kormányt, ugyanakkor még kritikus a szocialistákkal.
Megjegyezte, továbbra is szegedi polgármesterségét tartja a legfontosabb politikai tisztségének, kérés esetén pedig segíti az új elnökséget is. Botka László cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek 2018-as miniszterelnök-jelöltségéről szóltak. Hangsúlyozta, ez a kérdés egy év múlva lehet a legkorábban esedékes.
Elszámoltatás helyett ezúttal is csak "elmúlt nyolc évre" futotta a Fidesztől
A Fidesz szerint az MSZP semmit sem tanult, mindegy, hogy ki a szocialista párt elnöke, ott folytatják, ahol abbahagyták.
A nagyobbik kormánypárt frakciója ezt az MSZP szombati tisztújító kongresszusára reagálva közölte az MTI-vel.
A közlemény szerint Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Hiller István, az új választmányi elnök és a párt új tisztségviselői mindannyian régóta politizálnak, már a "Gyurcsány-éra" alatt is fontos pozíciókban voltak: Hiller István segítette Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióhoz. Így bizonyára könnyebb lesz nekik tisztázni a szocialisták körüli botrányokat, és szembenézni azzal, hogy "kormányzásuk nyolc éve alatt hogyan tették tönkre az országot" - írták.
Szerintük teljesen mindegy azonban, hogy ki az MSZP elnöke, mert a párt ugyanott folytatja, ahol abbahagyta: a szocialisták végre akarják hajtani Brüsszel kényszerbetelepítési tervét, folytatják a bevándorláspárti politikát és "a falazást a korrupciós ügyeikhez".
Azt írták: az MSZP miniszterelnökénél "már megtalálták az Alstom-kenőpénzek egy részét, az MSZP több fejese külföldön rejtegetett százmilliókat", de egyik elnökjelölt sem volt ezzel hajlandó foglalkozni. Az MSZP új elnöke, Molnár Gyula előre megmondta azt is, hogy "meg akarja erősíteni a Gyurcsány-koalíciót, amely egyszer már tönkretette az országot" - sorolták, hogy mi mindennel hagyták futni elszámoltatás helyett a maffiabaloldalt.
Jobbik: a kormányváltásra vágyó emberek nem kérnek egy acsarkodó baloldalból
Az MSZP évek óta nem tudja feldolgozni 2010-es választási vereségét, a baloldal programjának hiányát pedig mindennél jobban bizonyítja, hogy azóta egyik elnököt a másik után fogyasztják el. A pártvezetésre ácsingózók közti viták miatt az MSZP és a többi baloldali kispárt nem képes alternatívát felmutatni az oktatás és az egészségügy tönkretételében „jeleskedő”, ugyanakkor a korrupció egyre mélyebb mocsarába süllyedő, Portik Tamással és hasonló bűnözőkkel hírbe hozott Fidesszel szemben.
Két évvel az országgyűlési választások előtt egyre világosabb, hogy a kormányváltásra vágyó tömegek számára csak a világos, megvalósítható alternatívát felmutató programmal jelen levő Jobbik jelenti a reményt.
(MTI nyomán)