Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülést követő sajtótájékoztatón bírálta, hogy nem működhetnek hivatalos parlamenti bizottságként. Szerinte ez egy MSZP-Fidesz paktumnak köszönhető.
Zoom
Ismertette, hogy a tavaszi ülésszak végén jelentéssel szeretnék zárni munkájukat, addig pedig hatóságokat, a kötvénykibocsátó cégek képviselőit, politikai szereplőket hallgatnának meg.
Az árnyékbizottságot rotációs rendszerben elnöklik, a december közepére tervezettet az LMP vállalta, s azon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseit szeretnék meghallgatni a sajtó nyilvánossága előtt.
Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője azt hangoztatta: munkájuk bizonyítja, hogy kormánypártok nélkül is van népképviselet. Szóvá tette, hogy a Fidesz 2010 előtt az offshore üzletek ellen volt, a kötvények esetében azonban azok megmaradtak, mert ez volt a kormánypárt érdeke. Az ellenzéki politikus jelezte, írásbeli kérdéssel fordul Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez az ügyben, milyen személyes anyagi érdekeltsége van a letelepedési kötvényekben.
Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa, független országgyűlési képviselő egyszerű lopásnak minősítette azt, ami a kötvényekkel történik. Elmondta azt is: vállalta annak megszervezését, hogy gazdasági szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal tekintsék át a rendszer hátterét.
Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke a párt képviseletében közölte: konstruktívan kíván részt venni az anomáliákat feltáró munkában, hogy mielőbb meg lehessen szüntetni a letelepedési kötvények jelenlegi, veszélyes és kockázatos formáját.
Fidesz: gyerekes színjáték a "bizottságosdi"
A Fidesz parlamenti frakciója gyerekes színjátéknak tartja, amit "a Jobbik és a baloldal művel" a letelepedési kötvényeket vizsgáló árnyékbizottság működtetésével. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja ezt azután tudatta az MTI-vel közleményben, hogy Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteken bejelentette: az ellenzéki árnyékbizottság megkezdte munkáját.
“Bizottságosdit játszanak, miután az Országgyűlésben – ahová a mandátumuk szól – hátat fordítottak a saját szavazóiknak, és felelőtlenül nem szavazták meg az alaptörvény-módosítást, amellyel megvédhettük volna hazánkat a migránsok betelepítésétől" – fogalmaz a közlemény.
A Fidesz szerint a Jobbik az MSZP-vel, Gyurcsány Ferenccel (DK) és a többi ellenzéki párttal együtt egyértelművé tette, hogy nem lehet rájuk számítani Magyarország védelmében. Az ellenzéki pártok egyszerűen képtelenek félretenni az egyéni hatalmi és pártpolitikai érdekeket, ezzel Brüsszelt segítik Magyarország helyett – fűzték hozzá.
A letelepedési kötvények felülvizsgálatával a kormány a saját menetrendje szerint halad, a program jelentősen segítette hazánk stabil és biztonságos finanszírozását az elmúlt években – emlékeztettek, hozzátéve: a letelepedési kötvények után körülbelül 7-8 milliárd forinttal kevesebb kamatot fog a magyar állam kifizetni, mintha ezt a forrást szokásos devizakötvény-kibocsátáson gyűjtötte volna.
MSZP: jogilag nem létezik a "Jobbik árnyékbizottsága"
Az MSZP szerint "a Jobbik letelepedési kötvényeket vizsgáló árnyékbizottsága" jogilag nem létezik, működésének semmilyen politikai következménye nincs.
A szocialisták úgy fogalmaztak, nem járnak “nem létező fórumokra", és nem asszisztálnak az alaptörvény módosításához. Hozzátették: sokkal szigorúbb javaslatban követelik a letelepedési kötvények eltörlését, mint a Jobbik.
Kiemelték, hogy Vona Gábor pártja az alaptörvény megváltoztatásához köti a letelepedési kötvények eltörlését, “erre pedig a magyar választók többsége nem adott felhatalmazást sem a Jobbiknak, sem pedig a Fidesznek".
Az MSZP ezért “nem vesz részt egy nem létező fórumon, nem asszisztál a Jobbik és a Fidesz jobboldali cicaharcához". A szocialisták arra kérték a jobbikos képviselőket: ha valóban fontos nekik az ország biztonsága és “a fideszes urizáló elit korrupciójának megszüntetése", feltételek nélkül szavazzák meg a szeptemberben benyújtott, “sokkal szigorúbb" MSZP-s törvényjavaslatot a letelepedési kötvények eltörléséről, valamint a kötvényforgalmazók átvizsgálásáról és 75 százalékos megadóztatásáról.
(MTI nyomán)