Több településen tartottak vasárnap választásokat. Erdőtarcsán, Markócon, Pálosvörösmarton és Szuhakállón is voksoltak az emberek.
Ismét Dávid István lett Szuhakálló polgármestere
Ismét Dávid István (független) lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhakálló polgármestere, az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert korábban lemondott a polgármesteri tisztségéről – mondta Herczeg Tibor, a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője vasárnap az MTI-nek.
A mintegy ezer fős település 794 választópolgárából 404-en mentek el szavazni, ebből négyen érvénytelenül voksoltak.
Az újraválasztott polgármester, Dávid István 252 voksot kapott. Tóth Zoltán független jelölt 114-et, a szintén függetlenként induló Szotáczki Attila 30 voksot tudhat magáénak. Tóth Ferenc, a Magyar Munkáspárt színeiben induló jelölt 4 szavazatot kapott.
Kovács Sándort választották polgármesternek Markócon
Kovács Sándor független jelölt nyerte a polgármester-választást a Baranya megyei Markócon, ahol a képviselő-testület két tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.
Szalóky Ildikó, a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az MTI-nek elmondta: a győztes 25, míg szintén független vetélytársa, Lantos Tamás Ferenc korábbi polgármester 18 érvényes szavazatot kapott. Hozzátette, a képviselőket öt független jelölt közül választották ki a markóciak. Szólt arról, hogy a 70 lakosú dél-baranyai község 51 választópolgára közül 43 szavazott. Az időközi választára azért volt szükség, mert a testület idén nyáron feloszlatta magát.
Csizmár Gyula lett Erdőtarcsa polgármestere
A független Csizmár Gyulát választották polgármesterré a Nógrád megyei Erdőtarcsán vasárnap; a községben az előző településvezető lemondása miatt tartottak időközi választást.
Antal Péter, a kállói közös önkormányzati hivatal jegyzője az MTI-nek elmondta: Csizmár Gyula öt jelölt közül 123 szavazattal nyerte meg a polgármester-választást.
Varga Péter (független) 70, Sebestyénné Brodács Hajnalka (független) 41, Varga Péterné Tóth Csilla (független) 28 voksot kapott, míg Herédi Sándorra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére ketten szavaztak. A 442 választásra jogosult erdőtarcsai lakos közül 267-en vettek részt a vasárnapi időközi választáson, ketten érvénytelen szavazatot adtak le.
Markó Anita (független), Erdőtarcsa 2014-ben megválasztott polgármestere egészségügyi és családi okok miatt augusztus 17-én mondott le a tisztségről.
Bene-Sinkó Beáta lett Pálosvörösmart polgármestere
A függetlenként induló Bene-Sinkó Beátát választották meg a Heves megyei Pálosvörösmart polgármesterének a vasárnapi időközi önkormányzati választáson.
Hegedűs Hajnalka, a Visontai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az MTI-nek elmondta: az 550 választásra jogosult lakosból 315-en járultak az urnákhoz. A három polgármester-jelöltből Bene-Sinkó Beátára 198-an, a DK és az MSZP közös jelöltjére, Gál Benedekre 104-en voksoltak, míg a Magyar Munkáspárt indulójára, Nagy Attila Tiborra egy szavazat érkezett. A polgármester mellett képviselőket is választottak a településen, a négy helyért 17 jelölt indult.
Azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert a képviselő-testület augusztus 29-én indoklás nélkül döntött a feloszlásról, a település polgármestere, a függetlenként megválasztott Bakos Gáborné pedig augusztus 31-i hatállyal mondott le tisztségéről.
(MTI)