Elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát szombaton Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken meghaladta a küszöbértéket - tájékoztatott a városháza.
Csütörtökön köbméterenként 108,1 pénteken 98,7 mikrogramm volt a mért érték, a riasztási küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter – írták.
Fekete Zsolt (MSZP) polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A polgármester elrendelte az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.
A meteorológiai előrejelzés szerint Salgótarján egyes részein tartósan ködös, borult idő várható, a légszennyezettség a tájékoztatási határérték felett, a riasztási határérték körül alakulhat. A nógrádi megyeszékhelyen már január 12-én is el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.
(MTI)