Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ma tárgyalta Szávay István és Farkas Gergely "2020. év Trianon Emlékévvé nyilvánításáról" szóló határozati javaslatát. A meghirdetett és vissza azóta sem vont Nemzeti Együttműködés Rendszerében ez a téma lehet(ne) egy olyan alapvetés, amely kapcsán mindazon politikusok egyetérthetnének, akik nem vettek részt pl. a 2004. december 5-i gyalázatban, a hazaárulás minősített esetét elkövetve.
Zoom
Így lenne logikus és érthető. Hiszen ha az LMP és hazaáruló kommunista utódpárt képviselői nem is jelentek meg az ominózus bizottsági ülésen, a kormánypárti és a jobbikos képviselők szavazatai bőven elégségesek lettek volna ahhoz, hogy az Országgyűlés ezt a kérdést tárgysorozatba vegye, részleteiben megtárgyalja, adott esetben módosító javaslatok nyomán tökéletesítse.
A javaslat indokolása szerint az 1920. június 4-én aláírt diktátum hazánk történelmének legsúlyosabb és legfájdalmasabb eseménye, amely katasztrofális eseményeket hozott magával Magyarország számára. Elcsatolták hazánk területének kétharmadát, és több millió magyar került üldöztetett kisebbségi sorba - hosszan idézhetnénk a szöveget, de talán minden magyar ember számára nem csak fájó, de ismert eseményről van szó.
Hogy az emlékezetpolitika területén milyen számottevő eltérések lehetnek, azt jól mutatja L. Simon László esete, aki a jobbikos határozati javaslat ismertetését követően szót kért, majd az alábbiakat mondta:
"A szöveg nem rossz, a javaslat sem, de...' - így kezdődött a korábbi államtitkár gondolatmenete, amelynek a lényege, hogy jobbikos javaslatot nem támogathatnak, nincs az az Isten.
"Hogyan emlékezzünk az ünnepségre...' - folytatta a trágár verseiről hírhedt L. Simon, miközben a teremben helyet foglaló hallgatóság soraiban többen felszisszentek, a fideszes képviselők - remélhetően zavaros szégyenükben - derültek, míg a bizottság jobbikos tagjai, Szávay István és Sneider Tamás kezüket az arcukba temették.
L. Simon azonban kiigazított, azt mondta, esetében semmiféleképpen sem beszélhetünk freudi elszólásról. Ezt követően szavazásra került sor, amelynek során 6 fideszes tartózkodás (valójában sunyi nem szavazatok) és 2 jobbikos igen szavazat (Szávay és Sneider) mellett az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága elutasította a "2020. év Trianon Emlékévvé nyilvánításáról" szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét.
(Kuruc.info)
Frissítés: Szávay István Facebook-bejegyzése: