Nagy értékű ingatlant vásárolt a Terror Házát is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTKK) Budapest önkormányzatától.
Az egykor szociális otthonként működő, ám évek óta üresen álló épületet március végén hirdette meg a fővárosi önkormányzat vagyonkezelő cége. De előtte még gyorsan felmérette a Városligethez közeli több mint ezer négyzetméteres Benczúr utca villát. A március közepén készített értékbecslés nettó 594,2 millióra taksálta az épület forgalmi értékét, ami nettó 640 ezer forintos négyzetméterárat jelent.
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. pályázati felhívására egyetlen ajánlat érkezett május másodikán. A Schmidt Mária vezette közalapítvány a minimumárként megjelölt nettó 600 millió forintot ajánlotta az épületért. Tekintettel arra, hogy csupán egyetlen érvényes ajánlat érkezett be, licitet nem tartottak. A főváros tulajdonosi bizottsága kedden tárgyalta meg az eladásra vonatkozó javaslatot. A Láng Zsolt (Fidesz) vezette grémium hezitálás nélkül megszavazta az eladást.
Az eladás mellett szólt, hogy a főváros az idén 5 milliárd forint bevételre szeretne szert tenni ingatlanértékesítésből. A fenti ügylet pedig nagy lépést jelent a teljesítés felé. A másik érv az épület meglehetősen rossz állapota. A nagyvonalú becslés szerint legalább 400 millió forintot kell még rákölteni ahhoz, hogy beköltözhető állapotba hozzák. A szerződést rövid időn belül aláírják.
Mint ismeretes a Terror Háza mellett négy további intézetet is működtető közalapítványt 1999-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a „példátlan szörnyűségekkel terhes huszadik századi kommunista diktatúrák kelet-közép-európai abroncsainak lehullásával” bemutassa közös múltunkat és segítsen a szembenézésben. Az Orbán-kormányhoz közel álló alapítvány nagy értékű ingatlanokat kapott 2001-ben elmúlt két év folyamán a Kincstári Vagyoni Igazgatóságól (KVI).
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2001. augusztus 13-án egy kormányhatározat alapján adta az alapítvány vagyonkezelésébe a Budapest XII. kerület Istenhegyi u. 92. szám alatti ingatlant 15 év határozott időtartamra. A KKTKK nem fizet vagyonkezelési díjat a KVI-nek, de vállalta, hogy 5 év alatt összesen 150 millió forintot költ az ingatlanra, ezzel gyarapítva a kincstári vagyont. A vagyonkezelési szerződés az ingatlan értékét forgalmi adóval együtt 96 millió forintban határozta meg. Érdekesség, hogy az ingatlan eredeti tulajdonosa a Belügyminisztérium (BM) volt, a tárca 2001. augusztus 9. napján térítésmentesen adta át vagyonkezelői jogát a KVI-nek. Négy nappal később pedig a KVI már meg is kötötte a vagyonkezelői szerződést Schmidt Mária alapítványával.
De nemcsak ezt kapták. A KVI nem sokkal a 2002-es választások előtt az Orbán-kormány utasítására megvette a Határőr út 35. szám alatti épületet, amelyért 885,5 millió forintot fizetett. A Határőr utcai ingatlant szintén Schmidt Mária alapítványa kapta bérbe.
A bérleti szerződések lassan lejárnak (lejártak), így könnyen lehet, hogy a közalapítvány saját használatra vette meg és újítja fel közel egymilliárdból a Városliget közelében álló villát.
Schmidt Mária, az alapítvány főigazgatója egyébként nem járatlan az ingatlanügyekben. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) egyik kisebbségi tulajdonosa Schmidt Mária. A cégben tavaly nyárig Spéder Zoltán is tulajdonos volt, de eladta részesedését. A tranzakcióra azután került sor, hogy a kormányközeli média összehangolt támadássorozatot indított az egykori bankár- és postaprivatizátor, illetve az Index immár szintén csak egykori tulajdonosa ellen. Idén május 2-án Spéder régi üzlettársa, Nobilis Kristóf is eladta részesedését a BIF-ben.
(HVG nyomán)