"Önbíráskodás és kényszerítés gyanúja miatt" Szigetvári Viktor feljelentést tesz egy ásotthalmi akció ügyében. Történt ugyanis, hogy Ásotthalomnál illegális határátlépőket fogtak, és a polgármester olyan képeket tett róluk közzé, amelyeken a bűnözők a földön fekve láthatók. Ezt pedig egy Soros-pénzből éldegélő migránssimogató nem tűrheti el...
Az Együtt választmányi elnöke azt mondja, a Fidesz-kormány rendőrsége "nem tűrheti el szélsőjobboldali paramilitáris erők randalírozását". (Libsi-magyar szótár: szélsőjobboldali paramilitáris erők = mezőőrség, randalírozás = munkavégzés.)
Az antimagyar politikus szerint Toroczkai Lászlónak, a Jobbik alelnökének "szabadcsapatai" (értsd: mezőőrség) törvénytelenül jártak el, amikor Magyarországra a Genfi Konvenció szerint "jogszerű menedékkérőként érkező embereket" (akiket arról lehet felismerni, hogy létrákkal és vágószerszámokkal érkeznek) kényszerítettek a földre rendőrségi intézkedés nélkül.
Az Együtt választmányának elnöke "csoportosan elkövetett önbíráskodás és kényszerítés gyanúja miatt" ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.
Szigetvári úgy látja, hogy a Toroczkai által megosztott képeken látottak "kimerítik a csoportosan elkövezett önbíráskodás védekezésre képtelen személy ellen bűncselekményének gyanúját, valamint a kényszerítés gyanúját".
(HVG korrigálva)
Frissítés: dr. Morvai Krisztina büntetőjogász álláspontja az ásotthalmi mezőőrök által elkövetett cselekmény megítéléséről:
Az ásotthalmi mezőőrök által a határzárat tiltott módon átlépő személyek sérelmére megvalósított, az utóbbiakat elfogó cselekmények nem minősülnek bűncselekményeknek az alábbi jogszabályok, illetve a Kúria alábbi Büntető Elvi Döntése alapján.
1, A Büntető Törvénykönyv 352/A§ (1) bekezdése szerint "Aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
(Határzár tiltottátlépésének bűncselekménye)
illeve: Btk 352/B (1) bekezdés: "Aki az államhatárrendjének védelmét biztosító létesítményt, illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
(Határzár megrongálásának bűncselekménye)
A tanyára való behatolási kísérlet büntetőjogi megítélése:
Btk 221§(2) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki másnak a lakásába,egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkező akarata ellenére vagy megtévesztéssel
(...)
d, csoportosan
bemegy vagy ott bent marad. (Magánlaksértés bűncselekménye)
2, A Büntetőeljárási törvény 127§ (3) bekezdése értelmében "A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni".
3, Annak alátámasztására,, hogy ezt az állampolgári jogkört (a tettenért bűnelkövető elfogását) tágan kell értelmezni, ezt a jogesetet (Büntető Elvi Döntést) ajánlom figyelembe.