„Hatósági intézkedés miatt” megállítottak nemzetközi vonatokat szerte az országban, miután egy ismeretlen – hangja alapján – férfi bejelentést tett szerdán a rendőrségen arról, hogy a magyarországi vasúthálózaton közlekedő nemzetközi vonatokon bombát helyeztek el, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.
A MÁV közleménye megerősítette a hírt, eszerint szerdán délelőtt fél tíztől ideiglenesen leállt a nemzetközi vonatok közlekedése rendőrségi intézkedés miatt. „Ma éjfélig a rendőrség minden belépő nemzetközi vonatot átvizsgál a határon, ezért a nemzetközi, illetve némely belföldi járat esetében is késésekre kell számítani” – írták.
A Vonatinfó szerint a szerelvények már elindultak, ám így is jelentős késések várhatók. A MÁV közleményben megerősítette, hogy délután háromnegyed egykor a rendőrség befejezte valamennyi útközben feltartóztatott nemzetközi vonat átvizsgálását, így minden járat folytathatja útját.
A rendőrség utasítására a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. a tizennyolc közlekedő nemzetközi járatot megállította. A szerelvényeket kiürítették, az utasokat biztonságos helyre kísérték, és a várakozó szerelvények átvizsgálását megkezdte a rendőrség. A bejelentést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A vasúti vállalat azt tanácsolta, hogy az utasok tájékozódjanak a Vonatinfó alkalmazásban vagy a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatnál. További részleteket a MÁV egyelőre nem árult el.
A Kisalföld egyik Mosonmagyaróváron veszteglő olvasója azt írta: „Úgy tudjuk, egy névtelen betelefonáló azt mondta, az összes nemzetközi vonaton van bomba, ezért mindent át kell vizsgálni. Bizonytalan ideig nem közlekednek a vonatok.”
A Pécsi Stopnak azt írta az egyik érintett vonaton ülő olvasó, hogy három autónyi rendőr érkezett meg a szerelvény mellé, majd két kutyával kutatták át a vonatot. Az utasok egyébként végig nyugodtak voltak, nem pánikoltak, az ellenőrzés végével pedig visszaszálltak a vonatra, amely folytathatta az útját.
(MNO)