Választási szövetségbe hívja az ellenzék pártjait, ugyanakkor a „demokratikus oldal” kollaboránsait, „jó szándékú balekjait” támadja, bírálja Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Molnár Zsolt szocialista elnökségi tagot, aki javaslataival szembemegy a párt kongresszuson elfogadott irányvonalával, Botka árulónak tartja – írja a 168 Óra.
Zoom
A meg nem nevezett balekok az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint egyébként azok, akik háromféle új pólust akarnak létrehozni. Botka a lapnak azt mondta, csak azzal nem számolt eddig, hogy milyen mélyen érnek bele a Fidesz csápjai az ellenzékbe.
„Nemcsak azokról beszélek, néhányan lehetnek csak, akik a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei, hanem azokról a jó szándékú balekokról is, akik nem veszik észre, hogy amit tesznek, az kizárólag a Fidesz hatalomban tartását segíti” – fogalmazott Botka László. Úgy véli, nincs szükség az Együtt, LMP, a Párbeszéd formálódó szövetségére, az Új Pólusra, és szerinte a kis pártok csak játszadoznak, negyedévente újabb és újabb ötlettel állnak elő.
Az MSZP-s kiszivárogtatásokkal és párttársa, Molnár Zsolt ötleteivel kapcsolatban közölte: két dolgot nem tűr el pártjában, az árulást és a Fidesszel való kollaborációt. Azt ígéri, mindkét cselekedet ellen tűzzel-vassal fog harcolni.
Molnár, aki az MSZP elnökségi tagja, korábban a Sztárklikkben ugyanis azt írta, hogy Gyurcsánynak a parlamentben a helye.
Botka szerint ő sokak érdekét sérti: a Fideszét, a Jobbikét, a kis pártokét és Gyurcsány Ferencét is. Hozzátette, hogy korábban létezett forgatókönyv arra, miként lehetne ismét Gyurcsány az ellenzék vezére, de ő felrúgta az ezt célzó megállapodásokat.
Arra a felvetésre, hogy miniszterelnök-jelöltsége óta pártja támogatottsága nem mozdul, úgy reagált, kutatások szerint csak lassú változásra van esély, mert megmerevedtek a politikai frontvonalak.
Kitért arra is, hogy árnyékkormányának néhány tagjával már megállapodott, de csak később hozza nyilvánosságra a névsort. Mindemellett kiemelte: nem mond le a szegedi polgármesterségről, az erről szóló hírt karaktergyilkosságnak tartja, amely mögött akár egyes párttársai is állhatnak.
(168 - MNO)
Frissítés: Molnár szerint Botka polgárháborút folytat
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 168 Órának adott interjúban árulásnak nevezte Molnár Zsolt politizálását, mert párttársa kiállt a teljes körű baloldali együttműködés mellett. A leárulózott politikus azt mondja, ezért így megbélyegezni valakit a legabszurdabb pártállami időket idézi. A HVG interjúja Molnár Zsolttal:
- Botka László a 168 Órának azt mondta, árulás az a politika, amit ön folytat.
Molnár Zsolt: Sajnálom, hogy polgármester úr tovább folytatja a baloldali polgárháborút az MSZP-n belül és a baloldali pártok között. Az MSZP támogatottsága az elmúlt 8-9 hónapban érdemben nem változott, a Jobbikot sem sikerült megelőzni. Együttműködés, baloldali összefogás nélkül nem lesz esély a NER leváltására. Azt, aki más véleményt mer megfogalmazni, nem demokratikus vitában, hanem megbélyegzés útján akarják eltávolítani, legyőzni. A szövetségi politikáról ősszel a választmánynak kell döntenie.
Zoom
- Mit tesz, ha nem lesz rajta a listán, vagy nem kap befutó helyet?
M. Zs.: Az elnökség és a választmány dönt arról, ki hol lesz a listán, és nem Botka László. Botkának az a feladata, hogy Orbánnal szemben vezesse a baloldalt. De nem a listaállítással, hanem szakmai kérdésekkel foglalkozom, hogy hogyan lehet legyőzni a hatalmat. Rossz íze van annak, ha listás helyekről beszélünk.
- Alakul egy Botka–Molnár-párharc?
M. Zs.: Semmilyen személyes ellentét nincs köztünk, stratégiai vitám van vele, amiről – még egyszer – nincs hivatalos döntés a pártban, még van lehetőség a vitára. Hosszú még az út. Molnár Gyulával értek egyet, aki megválasztása előtt széles körű együttműködésről, a "vasárnapi ebédről" beszélt. Engem nem lehet elnémítani vagy fenyegetni. Az MSZP támogatottsága hosszú ideje nem éri el azt a szintet, amivel önmaga tudna indulni. A többi baloldali párt megbélyegzése, a tutyimutyi, a szövetségi politikának még csak a látszatát sem keltő magatartás a Fidesz kétharmados győzelméhez vezet.
Annak a látszatát is el kell kerülni, hogy a szövetségi politikára képtelen MSZP Orbán kottájából játszik, nem akar választást nyerni.
- Melyikük nyer, ön vagy Botka?
M. Zs.: Lehet, hogy meg kellene kérdezni a párttagságot a szövetségi politikáról, lehetne egy széleskörű, véleménynyilvánító pártszavazás, hogy akarják-e a DK-val vagy más pártokkal a teljes körű együttműködést. Ez egy súlyos stratégiai kérdés. (A DK-t Botka is akarja, Gyurcsányt viszont nem – a szerk.) Botka nem tudja elviselni, hogy más véleményt is megfogalmaznak vele szemben. Pártszavazással nem lehetne azt mondani, hogy egyszemélyi vagy szűk körben születne döntés egy életbevágóan fontos kérdésről.
- Miből gondolja, hogy Gyurcsány Ferenccel együtt lehet választást nyerni?
M. Zs.: Nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-jelölt, nem vállalna kormányzati tisztséget, ő a DK elnöke. Ha a 16 százalékos MSZP-hez hozzáad 7-et, az több. Az elhatárolódással nem nőtt a párt támogatottsága, sőt, az átlagot nézve pár hónap alatt csökkent is. Nem azt mondom, hogy Gyurcsány Ferenccel lehet választást nyerni, de ők a második legerősebb baloldali párt. Velük szemben indulni, közben legyőzni a Fideszt és a Jobbikot is mintha meghaladná egy 11-12 százalékos párt erejét. Sok lesz az ellenségből. Nem az az üzenet, hogy Gyurcsány Ferenc az elnök, hanem hogy rajta lenne a listán.
Az emberek Orbán Viktort akarják leváltani, nem Gyurcsány Ferencet, az már megtörtént 2009-ben.
- Botka azzal érvel, hogy Gyurcsánnyal a listán a bizonytalanokat nem tudják behozni.
M. Zs.: Az erő és a kormányváltás esélye hozza be a bizonytalanokat. Gyurcsány szerepét meg kell találni egy kampányban. A szakértők, árnyékkormány-tagok feladata lenne a bizonytalanok megnyerése, nem Gyurcsány Ferencé. Az elmúlt hónapokban egy bizonytalan sem csatlakozott, de ha a baloldal megosztott, melyik választókerületet lehet megnyerni, ha külön indul a DK és egymással versenyeznek a baloldali jelöltek?
- Azt mondják, a Gyurcsánnyal való együttműködés a Fidesz érdekét szolgálja.
M. Zs.: Nem tudom, hogy a teljes körű együttműködés, a baloldali népfront miért szolgálná a Fidesz érdekét. Az önmagában indulás szolgálja azt. Korábban barátilag figyelmeztettek, ha nem fogom be a számat, kollaboránsnak, árulónak fognak bélyegezni. Úgyhogy most nem csodálkozom, törvényszerű volt, hogy ez bekövetkezik. Stratégiai vitát nem lehet folytatni, a munkámba nem lehet belekötni, ezért marad ez. Egyébként évekkel ezelőtt a Fidesz karaktergyilkosságának áldozatául estem. (Molnár itt a szkinhedügyre utalt, továbbra is azt állítva, nem volt az – a szerk.)
- Botka azt tartja árulásnak, hogy ön erről nyíltan beszél.
M. Zs.: Nem volt pártdöntés, azt az álláspontot képviselem, amiről Molnár Gyula korábban beszélt, ez a hatályban lévő szövetségi politika. Ha ez árulás, akkor vállalom, bármilyen etikai vagy fegyelmi vizsgálatnak állok elébe. Nem szeretnék olyan társadalomban élni, ahol az ember a véleményét sem mondhatja el, ha máshogy gondolkodik. Ha ezt Botka nem szeretné, el kell gondolkodni rajta, ki mennyire demokrata. Felvetettem, hogy a szövetségben a DK-ra és más pártokra is szükség van – ezt többen így gondolják –, abszurd, hogy ez árulás, ez a legrosszabb pártállami időket idéző módszer.
- Ha a választmány dönt az ügyben, a mögé beáll, vagy kilép a pártból, ha az önével ellentétes álláspont lesz?
M. Zs.: Nem lépek ki, ha lesz döntés, azt támogatom és képviselem, de most a viták ideje van. Az októberi választmányi ülésen kell erről dönteni.
- Beállhat az MSZP a kampány során Botka helyett Szél Bernadett vagy Karácsony Gergely mögé?
M. Zs.: Jelen pillanatban Botka László a miniszterelnök-jelölt, nincs ilyen szándék. Az ilyen pletykák azt mutatják, nyitni akar a szocialista párt. Mindkettőjüket tisztelem, de egyértelmű, hogy Botka mögé kell megteremteni az összefogást, bízom abban, hogy ők beállnak mögé.
- Többen azt mondták, ön volt az, akitől ez a pletyka indult.
M. Zs.: Ezt butaság rám kenni, aki az LMP működését ismeri, tudja, hogy ez naiv ötlet. Karácsony Gergelynél annyiban igaz a történet, hogy még Botka bejelentkezése előtt többekben – így bennem is – felmerült Karácsony Gergely és más neve is, de Szél esetében ez abszurd.
- Az Index korábbi cikke szerint ön volt az egyik, akinek fontos volt a plakáttörvény megszavazása. Ez igaz, és ha igen, miért volt fontos?
M. Zs.: A plakáttörvényben semmilyen szerepem nem volt, az első szavazásig nem is követtem figyelemmel, ez a szivárogtatás már egy figyelmeztetés volt, hogy ne ugráljak. Szerintem az MSZP saját javaslata transzparens volt, kizárta volna az oligarchák erőfölényét, de mondtam, ha a miniszterelnök-jelölt úgy érzi, nem kommunikálható, akkor vissza kell vonni.