Százötven éve fogadta el a magyarországi zsidóság politikai és polgári emancipációjáról szóló törvényt az Országgyűlés, és 140 éve kezdte meg működését a rabbiképző intézet Budapesten. Ebből az alkalomból kétnapos konferencia kezdődött hétfőn a fővárosban.
Zoom
Frölich Róbert országos főrabbi megnyitó beszédében hangsúlyozta: a 150 éve elfogadott törvény megnyitotta az utat a magyarországi zsidóság társadalmi beilleszkedése felé. (Csak éppen a mai napig nem hajlandók végigmenni ezen az úton - a szerk.)
Zoom
Borsszem Jankó, 1882. szeptember 10. - Az édes anya: No gyermekeim, ki jön az én házamba? / Nemzetiségi kölykök duzzogva: Nem megyünk mi! / A Kóbi gyerek: Itt vagyok, mámikám, fogadj be! / Istóczy: Anyámasszony, csak be nem veszi azt a jordány fattyat?
Ennek eredményeképpen a zsidó művészet, tudomány és kultúra hangsúlyosan szerepel Magyarország történetében, amivel "egyszerre szolgálják az ország és a magyarországi zsidóság javát" – hangsúlyozta a főrabbi. Úgy vélekedett: egy nemzet akkor tudja beteljesíteni küldetését, akkor tud naggyá válni, ha magába olvaszt különböző kultúrákat és szellemi irányzatokat.
Zoom
Herkó Páter, 1894. október 7. - A dzsentri nem pusztul, / hanem mint a »Hét« mondja, csak átalakul! (Izrael dicsére.)
Zoom
Herkó Páter, 1894. július 29.
A konferencián a többi között azt akarják számba venni, hogy a "magyar" zsidóság mivel járult hozzá Magyarország fejlődéséhez – mondta a főrabbi.
Zoom
Üstökös, 1867. december 7.
Schweitzer Gábor judaista úgy fogalmazott előadásában, hogy az emancipáció hozzájárult a rabbiképző megalapításához, a rabbiképző pedig "az emancipáció kiteljesítéséhez".
Zoom
Bolond Istók, 1884. június 15.
Zoom
Herkó Páter, 1896. május 31. - Virágos kert vala hajdan Pannónia. / Még most is az bizony, belőle egy millenniumi galy itt van, nia!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Országos Főrabbi Hivatala és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem által szervezett konferencia megnyitóján "természetesen" megjelent Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának titkára is.
(MTI nyomán, karikatúrák forrása: Judapesti Buleváron)