Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek Romániában szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak - közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága.
Zoom
Az eset az A1-es autópálya Temesvár és Arad közötti szakaszán egy parkolóban történt az 501-es kilométerszelvénynél, ahol az illegális migráció megfékezése érdekében szervezett művelet során a rendőrök tetten értek három embercsempészt, akik migránsokat bújtattak el egy teherautó rakterébe. Amikor a rendőrök őrizetbe akarták venni őket, a három gyanúsított közül az egyik egy éles tárgyat vett elő, amellyel megsebesített két intézkedő rendőrt.
A migránsok és az őket szállító embercsempészek megpróbáltak elmenekülni az őrizetbe vétel elől, ennek megakadályozására a határrendőrök 13 figyelmeztető lövést adtak le. Nyolc migránst és egy embercsempészt a helyszínen őrizetbe vettek, a rendőröket megsebesítő gyanúsítottnak és egyik társának azonban sikerült elmenekülnie.
A sebesült rendőröket a Temes megyei sürgősségi kórházban ápolják, állapotuk stabil, nincsenek életveszélyben.
Az Opinia Timisoarei temesvári hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: az embercsempész az egyik rendőrt a vállán sebesítette meg, a másikon pedig a lábán ejtett négy szúrt sebet. A lap úgy tudja, a két szökésben lévő embercsempész közül az egyik pakisztáni, a másik pedig afganisztáni állampolgár.
Zoom
Fotók: Opinia Timisoarei
A hatóságok nagy erőkkel keresik őket, felkutatásukra hőérzékelő drónokat is bevetettek.
Frissítés: elkapták őket
Néhány óra elteltével megtalálták a közelben az egyik elmenekült embercsempészt, egy afgán férfit és egy guineai állampolgárságú nőt, aki szintén a teherautóban nyugatra szökni próbáló migránscsoporthoz tartozott. A korábban elfogott bevándorlók azonosítása során kiderült: nepáli, szíriai és kongói állampolgárok, akik valamennyien munkavállalói vízummal, törvényesen érkeztek Romániába.
A határrendészet ekkor azt is közölte, hogy a Temes megyei sürgősségi kórházba szállított sebesült rendőröket, nincsenek életveszélyben: egyiküket be sem kellett utalni, mert csak felszínes sérülést szenvedett a vállán. Társának a lábán ejtett több szúrt sebet a támadó, de - a sebészeti beavatkozás után - a nap folyamán őt is hazaengedték a kórházból.
Mintegy 12 órával az incidens után a határrendőrökre késsel támadó afgán embercsempészt is elfogták Temesváron - közölte Facebook-oldalán az Europol nevű román rendőr-szakszervezet.
(MTI)