Pintér Sándor belügyminiszter szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy ismeretlen hátterű, külföldi tulajdonú offshore cég szerezze meg közvetve a fővárosi Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölötti épületet. Pedig a 2-es metró vonala két szempontból is a kritikus – azaz létfontosságú – infrastruktúra része: egyrészt óvóhelyként szolgál háborús vagy katasztrófahelyzetben, másrészt alapvető közszolgáltatásnak minősül.
Zoom
A Stadionok-irodaház egyik épülete (Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemzet)
Idén júniusban a Heti Válasz írta meg, hogy a Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadóval közös szabadidős fotókon szereplő "izraeli–grúz üzletember", Gag El Mihael (Michael Gagel) által vezetett cég, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogot szerzett a Stadionok-irodaházra. A WSI egy ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Top Imobile birtokában van, így a valódi tulajdonosi háttér szinte ellenőrizhetetlen. Gagel vállalkozása 2008-ban rendkívül alacsony, 48 millió forintos áron vásárolta meg a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (az irodaházhoz csatolt parkolót) a Budapesti Közlekedési Vállalattól (BKV), és közel állt ahhoz, hogy a teljes ingatlant megszerezze. A BKV szakszervezetei azonban tiltakoztak, és büntetőfeljelentések is születtek az ügyben, emiatt Budapest akkori vezetése leállította a tranzakciót. A Fővárosi Közgyűlés idei nyári döntésével – amellyel jóváhagyta a BKV üzleti tervét, benne az irodaház eladását – azonban minden akadály elhárult Habony zsidó barátjának üzlete elől. A közlekedési társaság mintegy egymilliárd forintos eladási árral számol.
Zoom
Habony Michael Gagellel, az egyik zsidó haverjával
Sorra megerősítik a Demszky-korszak leghajmeresztőbb BKV-szerződéseit. A haszonélvezők: SZDSZ-kegyencből Habony Árpád barátjává vált offshore-lovagok, a Princess pékséglánc grúz-izraeli üzemeltetői, Shabtai Michaeli és Michael Gagel – írta 2016 májusában a Heti Válasz. A Mandiner egy 2016 áprilisi Tarlós István-interjúban már érzékeltette, hogy a BKV kivételezik a Princess-csapattal, az Átlátszó pedig jelezte: akár az M3-as metró üzemszünetéből is profitálhatnak a miniszterelnöki főtanácsadó emberei.
A belügyminiszter Demeter Márta, szocionistából LMP-ssé vedlett országgyűlési képviselőnek levelére válaszul azt írta, a felszíni irodaépület nincs kihatással az M2-es vonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra. A tárcavezető szerint a létesítménnyel összefüggésben nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne. Pintér hozzátette: az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a Belügyminisztérium hatáskörébe.
– A közvetlenül a metrómegálló feletti irodaház értékesítése biztonsági kockázat, hiszen létfontosságú közlekedési infrastruktúrát érint, ráadásul óvóhelyként is szolgál – mondta Magyar Nemzetnek Demeter Márta. A képviselő szerint átláthatatlan módon adják el az ingatlant, vagyis a kormánypártoknak megint fontosabb egy szűk üzleti kör haszna, mint a budapestiek biztonsága. Utóbbiban pedig kiemelkedően fontos szerepe van annak, hogy az irodaház ne kerüljön magánkézbe. – Ez már önmagában is problémás lenne, főleg úgy, hogyha Habony Árpádhoz kötődő, a letelepedésikötvény-bizniszben is érintett offshore-lovagok tulajdonszerzéséről van szó – tette hozzá a politikus.
(Kuruc.info - MNO nyomán)