Az Európai Parlament házbizottságában, az úgynevezett elnökök értekezletén is szóba került a magyar kormány legújabb, Soros-tervről szóló nemzeti konzultációja – írja Facebook-oldalán Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, saját „biztos” információira hivatkozva. Az ügyet Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető vetette fel, és Ujhelyi szerint egyetlen frakció, tehát az Európai Néppárt sem vette védelmébe a magyar kormányt.
Zoom
Verhofstadtnak máris eszébe jutottak a szép emlékű harmincas évek...
„Úgy tudom, hogy az a döntés született: példa nélküli módon Antonio Tajani EP-elnök magához rendeli a magyar nagykövetet, és telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen az ügyben” – írja Ujhelyi. Tajani a Fideszt is soraiban tudó néppárt képviselője, az ő támogatásukkal választották elnökké idén januárban.
Mivel az elnökök bizottságának ülése nem nyilvános, egyelőre nem lehet tudni, igazat írt-e az MSZP-s. Az azonban biztos, hogy Verhofstadt maga is írt a Facebook-oldalán a magyar nemzeti konzultációról, amely szerinte undorító, és „az európai történelem legrosszabb korszakaira emlékeztet”.
Szerda este Verhofstadt is megerősítette azt, amit Ujhelyi írt vagyis hogy a kezdeményezésére bekérették a nagykövetet:
(MNO nyomán)
Frissítés: már be is indult a Kormányzati Tájékoztatási Központ
Az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel a "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációról, maga Antonio Tajani pedig az EU jövő heti göteborgi csúcsértekezletén találkozik majd Orbán Viktor kormányfővel, akivel egyeztethetnek erről a kérdésről - közölte az uniós képviselőtestület illetékes szóvivője szerda este az MTI-vel.
A szóvivő leszögezte: a korábbi hírekkel ellentétben nincs szó a magyar nagykövet bekéretéséről.
Guy Verhofstadt, a parlament liberális frakcióvezetője arról számolt be délután a Twitteren, hogy Tajani be fogja kéretni a magyar uniós nagykövetet a nemzeti konzultáció leállítása érdekében. Mint írta, ezt a lépést ő maga kezdeményezte az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciájának értekezletén. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő pedig azt közölte, hogy úgy tudja: Tajani “példa nélküli módon” magához rendeli a nagykövetet, illetve telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen az ügyben.
A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az Európai Parlament (EP), amely nemrég arról döntött, hogy fel kell gyorsítani a betelepítési kvótaprogramot, “védelmébe vette Soros Györgyöt és a Soros-tervet”.
A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közölte: az EP házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök konferenciájának szerdai értekezletén napirendre került Magyarország, illetve a nemzeti konzultáció kérdése is, és utóbbival kapcsolatban “még a néppárti frakció sem vette védelmébe Orbánékat”.
A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: az EP döntése alapján minden tagországba telepítenének bevándorlókat, felső létszámkorlát nélkül, kötelező jelleggel (különös tekintettel azokra az országokra, amelyek eddig szerintük nem fogadtak be elég bevándorlót). Soros "György" szándékainak megfelelően a NGO-kat (nem kormányzati szervezeteket) is bevonnák az betelepítési eljárásokba, miközben megkönnyítenék a családegyesítéseket is – tették hozzá.
Úgy fogalmaztak: sajnálattal látják, hogy “Brüsszel az európai emberek helyett a milliárdos oldalára állt”, és ehhez asszisztál Ujhelyi István és a “Gyurcsány-párt”, a Demokratikus Koalíció képviselője, Niedermüller Péter is.
2. frissítés: megvolt a borítékolható Fidesz-reakció
A Fidesz értékelése szerint felerősödtek a támadások Magyarország ellen a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció miatt, Soros katonái aktívan áskálódnak Brüsszelben Magyarország ellen – mondta Halász János, a Fidesz frakciószóvivője csütörtökön Budapesten.
A szóvivő sajtótájékoztatóján jelezte: a liberálisok kezdeményezésére a brüsszeli házbizottság napirendre vette a nemzeti konzultációt, erről “büszkén számolt be” Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője és Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője is.
Felidézte: korábban az Európai Bizottság is azzal fenyegette Magyarországot, hogy napirendre veszi a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt, hétfőn pedig az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága döntött úgy, hogy még az idén meghallgatást szervez Magyarországról. Hozzátette: a meghallgatást az a Judith Sargentini zöldpárti képviselő kérte, aki a Magyarországot támadó Soros-jelentés készítését is koordinálja.
Halász János hangsúlyozta: mindebből egyre világosabb, hogy Brüsszel az európai emberek helyett Soros "Györgyöt" és a “Soros-tervet” védi. Végre akarják hajtani Soros "György" minden korábbi migránspárti javaslatát: Európa betelepítését migránsokkal, a kötelező kvótát, a felgyorsított családegyesítést, a Soros-szervezetek bevonását a menekültügyi eljárásokba és a bevándorlást elutasító tagállamok megbüntetését – fejtette ki.
Szerinte ennek a része az is, hogy a nemzeti konzultáció miatt most meg akarják büntetni Magyarországot. “Egyértelmű, hogy Brüsszel Soros befolyása alatt áll, és ránk akarják kényszeríteni a migránspárti politikát” – fogalmazott a Fidesz frakciószóvivője.
Felháborítónak nevezte, hogy a "magyar" ellenzék politikusai ehhez még asszisztálnak is, hiszen az MSZP, a DK, az LMP, a PM brüsszeli képviselői támogatják ezeket a javaslatokat.
Hozzátette: Szél Bernadett, az LMP elnöke pedig szerdai brüsszeli útján nyíltan egy olyan brüsszeli biztossal kampányolt, aki Soros "György" megbízható katonájaként rendszeresen támadja a magyar bevándorláspolitikát, Magyarország megbüntetését követelte és bírálta a “migránspárti Soros-szervezeteket” érintő átláthatósági törvényt.
“Soros katonái tehát aktívan áskálódnak Brüsszelben Magyarország ellen, minden eszközt bevetnek, hogy rákényszerítsék hazánkra a Soros-tervet” – hangsúlyozta Halász János az MTI beszámolója szerint, hangsúlyozva a fő kampányüzenetet: ezt csak együtt tudjuk kivédeni, ezért arra kért mindenkit, hogy november 24-éig töltse ki, és küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet.
Arra a kérdésre, leállítják-e a nemzeti konzultációt az Európai Parlament kérésére, Halász János azt mondta: majd még meglátják, mit kér az EP, egyelőre még csak napirendre tűzték ezt a kérdést. Ugyanakkor közölte: "biztos, hogy megvédik Magyarországot", és nem engednek a politikájukból, mert a magyar emberek többsége is ezt akarja.