"A nemzeti konzultáció és eredményének közzététele egy olyan átfogó propagandakampány legújabb felvonása, amelyet az adófizetők pénzéből, a kormányhoz közel álló reklámcégeket gazdagítva finanszíroz egy olyan kormány, amely nem a köz javát, csak saját hatalmi és anyagi érdekeit tartja szem előtt" – közölte George Soros a Népszavában és a Hvg.hu oldalon megjelent írásában.
Zoom
Hozzátette: a kampány nyilvánvaló célja, hogy a kormány, gyűlöletet gerjesztve, elterelje a magyar nép figyelmét azokról a kudarcokról, amelyek például az oktatás és az egészségügy területén sújtják Magyarországot, ahol a rákbetegek halálozási aránya az egyik legmagasabb az egész világon.
Mint írta, a kormány azt állítja, hogy a konzultáció során 2 332 755 ember küldte vissza válaszát. A magyar nép bizonyára megtalálja majd a módját annak, hogy ellenőrizze a hivatalosan bejelentett számok pontosságát, de még ezek az inflált számok is azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság többségét nem lehetett félrevezetni a megtévesztő kampánnyal – fogalmazott.
A spekuláns ezt követően felidézte, hogy is zajlott a kampány. Mint írta, voltak olyan plakátok, amelyek azt a képzetet keltették, mintha bábként mozgatná az ellenzéki politikusokat: "Mint arra sokan rámutattak, a száját nevetésre húzó zsidó, a bábmester, a harmincas évek náci antiszemita propagandájának meghatározó elemei voltak". Hozzátette: "a kormány azt szeretné elhitetni önökkel, hogy én a magyar nép ellensége vagyok. Semmi sem áll távolabb ettől a hamis állítástól."
Kiemelte, hogy
  • az elmúlt évtizedek során több mint 400 millió dollárt fordított "szülőhazája fejlesztésére és támogatására",
  • alapítványa ingyen tejhez segítette a budapesti és vidéki iskolás gyerekeket, ultrahang- és röntgenberendezésekhez a kórházakat,
  • a rendszerváltáskor 3200 magyar kapott tudományos ösztöndíjakat az alapítványtól, közülük többen az 1990-es évek legelején, Budapesten alapított Közép-európai Egyetemen (CEU) végezték posztgraduális tanulmányaikat,
  • és jelenleg a CEU-t a világ 100 legjobb társadalomtudományi egyeteme között tartják számon, ami egy fiatal intézménytől jelentős eredmény.
"A propagandakampány másik eleme a nyílt társadalom értelmének, jelentésének szándékos kiforgatása volt" – írta Soros. Azt állította, hogy számára a nyílt társadalom nem nyitott határokat és tömeges bevándorlást jelent, azzal a kormány által elhitetni akart állítólagos céllal, hogy megsemmisítse a magyar és európai keresztény identitást.
"Szigorú, közös, európai határvédelmet javasoltam, hiszen az egyes országok – közös cselekvés nélkül – csak más tagállamok kárára szigetelhetik el időlegesen magukat a menekülők elől" – hangsúlyozta. Szerinte a nyílt társadalom a kritikus gondolkozáson és a közérdeket érintő kérdések aktív társadalmi vitáján alapszik. "Ezért is támogat alapítványom – többek között az Európai Unióval közösen – olyan, az állampolgári jogokat védő szervezeteket, mint amilyen Magyarországon a Társaság a Szabadságjogokért vagy a Magyar Helsinki Bizottság, amelyek védik és előmozdítják azokat az európai értékeket és elveket, amelyekért az Európai Unió létrejött, és amiért Magyarország 2004-ben csatlakozott az unióhoz" – fogalmazott.
"Véleményem, meggyőződésem személyes tapasztalatomban gyökerezik. Menekültként érkeztem tizenhét évesen Nagy-Britanniába, 1947-ben. Szüleim 200 ezer magyarral együtt az 1956-os forradalom leverése után távoztak az országból, és az Egyesült Államokban kaptak menedékjogot. Bár én menekült voltam, sem én, sem az alapítványaim soha nem bátorítottak senkit szülőföldje elhagyására" – állította Soros.
Leszögezte: meggyőződése, hogy a "menekültek" elhelyezése csak önkéntes alapú lehet, hiszen a tagállamokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan "menekülteket" fogadjanak be, akiket nem akarnak, és a "menekülő embereket" sem lehet kényszeríteni, hogy olyan országban telepedjenek le, amely nem szívesen, nem jó szándékkal fogadja őket. "Azok a tagállamok, amelyek nem tudnak vagy nem kívánnak menekülteket befogadni, többféle más módon is hozzájárulhatnak a probléma megoldásához. A menekültprobléma azonban nem az egyes országok, de Európa közös gondja, amelyre közös, európai megoldást kell találni" – jelentette ki.
Kitért arra is, hogy a kormány állítása szerint befolyást gyakorol Brüsszelre, és ezt arra igyekszik használni, hogy rákényszerítse gonosz terveit a tagállamokra – szerinte ez az állítás "lebecsülése a magyar népnek, hiszen képtelensége minden józanul gondolkodó ember számára belátható".
Végül megjegyezte, hogy a magyar kormánynak az úgynevezett Soros-terv elleni propagandakampánya kudarcot vallott, nem tudta félrevezetni a közvéleményt: beszédét több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban, és a közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket.
"Ígérem, hogy hátralevő éveimet a gondolat- és szólásszabadság előmozdításának, a kutatás szabadsága támogatásának, a kisebbségek, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők támogatásának szentelem szülőhazámban és az egész világon" – közölte a "jó hírt" velünk a jóságos zsidó.
(MNO nyomán)