A Jobbik alelnöke arra kéri Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát, hogy álljon ki vele vitára az elmúlt három évben menekültstátuszt kapók helyzetével kapcsolatban.
Z. Kárpát Dániel szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: 2300 „indokolatlanul betelepített migráns” ügyében szeretne válaszokat kapni, egyebek mellett a szűrőmechanizmusra vonatkozóan.
Az ellenzéki politikus a menekültstátusz megadását úgy értékelte: „a Soros-ösztöndíjasok végrehajtották a Soros-tervet”. Jelezte, hogy a Jobbik tiszteletben tart minden nemzetközi szerződést és egyezményt, nem akar a hatályos jogszabályok alól kibújni, de arra is kíváncsi, milyen alapon költött a kormány milliárdokat a bevándorlással kapcsolatos kampányra.
A Fidesz szerint a Jobbik lebontaná a kerítést
A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a kormány külön vita nélkül is jól ismeri a Jobbik álláspontját.
Az államtitkár hangsúlyozta: „az egykori nemzeti párt teljesen feladta korábbi elveit”, egy kis pénzért és hatalomért bárkivel összeáll, ezért nem lehet rá számítani a bevándorlás elleni küzdelemben. Szerinte a baloldalhoz közeledés jegyében „a Jobbik ma már lebontaná a kerítést és megindítaná a betelepítéseket”. Ezért nem szavazták meg korábban a kvótaellenes alkotmánymódosítást, és ezért nyilatkozott Vona Gábor is támogatólag a betelepítési kvótákról – tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány álláspontja kezdettől fogva ismert és következetes: elutasítják az illegális bevándorlást és a kötelező kvótát; mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.
(MTI)