„Ha nem szavaznak Hegedűs Zoltánra, azzal ugyan saját magukkal jól kitolnak, de a barátság még megmarad” – többek közt ezt ígérte Lázár János szerda esti lakossági fórumán, amelyen maga a fideszes polgármester-jelölt is jelen volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hódmezővásárhelyhez tartozó, annak közelében lévő Kútvölgy apró falujában járt.
A régen iskolaként funkcionáló épület termét megtöltő 35-40 embert arra biztatta a politikus, hogy a „város fejlődése érdekében” ők is Hegedűsre szavazzanak a februári választáson. Úgy vélte, „jó kezekben van” Hódmezővásárhely, például míg 2010-ben háromezren kerestek állást, ez a szám ma már csak 600.
A miniszter arról is beszélt, szerinte egy jó városvezetőnek alkalmasnak kell lennie szövetségeket kötni. „Nem kell feltétlenül szeretni Orbán Viktort, ő sem hiba nélküli ember, de 1994 óta folyamatosan Hódmezővásárhely szövetségese ellenzékben és kormányon is” – fejtegette Lázár János hozzátéve, hogy a város korábban sem Medgyessy Péterre, sem Gyurcsány Ferencre nem számíthatott. A miniszter szerint a jó polgármester további kritériuma, hogy nem szabad hazudnia. „Az országos politikusokat eleve úgy hallgatja az ember, hogy a fene tudja, hogy abból lesz-e valami, de amit a polgármester mond, az mégiscsak komoly dolog” – mondta. A harmadik kritérium, hogy a polgármester dolgozzon, hogy ezzel érdemelje ki a bizalmat.
„A jelöltnek nem arról kell meggyőznie a választókat, hogy a többi jelölt alkalmatlan, hanem arról, hogy ő alkalmas” – tette hozzá. A miniszter azzal is viccelt, Hegedűs édesapjával húsz éven át dolgozott a politikában, aki „komoly és stabil ember”, ezért „genetikai alapon az a feltételezésünk, hogy a Zoli is rendben van”.
(MNO)