Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson Komárom megye 2-es számú választókerületében – derül ki az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásából.
Zoom
Az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort támogatják legnagyobb arányban, a Jobbik jelöltjére az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkezők 28 százaléka voksolna. Vadai Ágnes támogatottsága 7 százalékponttal alacsonyabb, a DK politikusa 21 százalékon áll, míg az LMP jelöltje a szavazók 7 százalékát tudhatja maga mögött.
Zoom
A választókerület teljes népessége körében egyébként rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelöltpreferenciával nem rendelkező választók aránya – e csoport nagy meglepetést okozhat április 8-án.
A kutatásból kiderül, hogy a 2014-es választások eredményeivel összevetve jelentős elmozdulások tapasztalhatók. Völner Pál akkor az egyéni szavazatok 45,9 százalékát szerezte meg, második helyen végzett Vadai Ágnes 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Nunkovics Tibor 19,8 százalékot szerzett. Tehát míg a Fidesz–KDNP jelöltje kismértékben gyengült, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megváltoztak. Az LMP 2014-es jelöltje 4,3 százalékot szerzett.
Zoom
A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja.
A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.
Zoom
A kutatás alapján elmondható, hogy a pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP és a DK támogatottsága ebben a kategóriában 11-11 százalék, az LMP 6 százalékon áll. A Momentum és az MKKP a pártválasztók 2-2 százalékát tudhatja magáénak.
További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.
(MNO)