Figyeljen arra, hogy két ívet kapjon szavazáskor, és azokon legyen pecsét! - figyelmeztet helyesen a Helló, Borsod portál.
Információik szerint nem kaptak többen pártlistás szavazólapot a Kazincbarcika-központú választókerületben a fideszes delegáltaktól. Az érintettek panaszt tettek a jegyzőnél.
A lap úgy tudja, hogy Vadnán és Kazincbarcika 18-as szavazókörében fordultak elő ilyen esetek.
A szavazás során két ívet kell kapni a választópolgároknak: egyet, amelyen a pártok szerepelnek, a másikon az egyéni képviselőjelöltek nevei vannak.
Zoom
Szavazólapok az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Csak a lepecsételt szavazólap érvényes
A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja.
A szavazatszámláló bizottság előtt megjelenő választópolgárnak ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, majd azt, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e. Ha a szavazásnak nincs akadálya, a bizottság egyik tagja a két szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a lap bal felső sarkában, és egy borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.
A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem „hazavittek” a választók.
(Helló, Borsod - MTI nyomán)