A Fővárosi Közgyűlés támogatta Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. A testület szerdai ülésén a képviselők egyhangúlag foglaltak állást erről. A jelenlegi rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére visszavonta a belügyminiszter, aki az országos rendőrfőkapitány javaslatára a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének Terdik Tamást kívánja kinevezni.
Hétmilliárdos plusz, másfél év mínusz
7 milliárd forinttal többet költhet Budapest a Lánchíd felújítására, amit az alagúttal egyszerre építhetnek át. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester szerint ha a projektet kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítják, akkor a közbeszerzési kiírások lerövidülnek, a beruházás pedig felgyorsulhat. A plusz kormánytámogatással együtt, az átépítés összesen 23 milliárd forintba kerülhet, a korábbi 30 hónap helyett pedig, akár 18 hónap alatt is készülhet el.
„Ez a nettó kivitelezési idő, amit úgy kell érteni, hogy első kapavágástól. A kormány is így érti ezt egyébként, és ebbe én bele is egyeztem. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzésekkel, szerződéskötésekkel kapcsolatos szükséges idők ebbe nincsenek benne” – mondta főpolgármester.
Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadtak el
Több kerületet érintő, a Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők támogatták az I., a III., a IV., a XIII. és a XXII. kerületi partszakaszokra, valamint a Népsziget területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatokat.
Az I. kerületi Duna-parti szakaszt érintő terv alapvető célja a vízközeli élmény megteremtése a partközeli zöldfelületek vízparthoz csatlakozásával és gyalogos-kerékpáros kapcsolatok nyitásával. Az utak mentén a faállomány kiegészítését, fokozatos frissítését tartják szükségesnek.
A III. kerületi szakaszra vonatkozó terv kiemelt célként kezeli a folyópart megközelítésének és rekreációs használatának biztosítását, különös tekintettel a gyalogos és kerékpáros bejárhatóságra, új rekreációs és sportolási lehetőségek megteremtésére.
Az újpesti, IV. kerületi partszakaszt érintő terv szerint a Palotai-sziget belső területén sportcélú mintaberuházás épülhet: sportpályák, sport- és rekreációs épületek, amelyek összesen 16 sportág igényeinek felelnének meg.
A XIII. kerületi partszakaszra vonatkozó terv a vízkapcsolat erősítésére törekszik. Kerékpárutak és sétányok létesítésével rekreációs tengely alakulhat ki a belvárosi és a kerület külső részei között.
A XXII. kerületi partszakaszra vonatkozó tervben szerepel a Duna menti kerékpáros útvonal nyomvonala, és a dokumentum szerint a volt Hunyadi-laktanyánál is szükséges biztosítani a part gyalogos megközelítését.
A főváros lesz a hibajavító
A főváros kezelésébe került a kispesti Vak Bottyán utca, amelynek állapota tovább romlott a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt. A közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a kezelési és üzemeltetési feladat átvállalásáról szóló megállapodást. A metrópótló autóbuszok 2017 novembere óta veszik igénybe éjszakánként és hétvégén a XIX. Vak Bottyán utca egy szakaszát, amely a XIX. kerületi önkormányzat kezelésében van. Mivel a kerületnek nincs pénze a megnövekedett terhelés okozta útburkolati hibák javítására, az útkezelési, útüzemeltetési feladatok átadását kezdeményezte. Az elfogadott megállapodás alapján a kispesti önkormányzat az érintett útszakasz közútkezelői feladatait átadja a fővárosnak, amely ezzel a Budapest Közút Zrt.-t bízná meg. Az elfogadott előterjesztésben rámutattak arra is, hogy a déli metrószakasz építése idején az eddiginél is nagyobb terhelés várható, mivel a pótlóbuszok a teljes menetidőben a Vak Bottyán utcában fognak közlekedni. A déli szakasz rekonstrukciója előtt az útszakaszt megerősítik, utána pedig szükség lesz teljes felújítására, amelyet a főváros és Kispest közösen finanszíroz majd.
Premier társasági érdek
A Fővárosi Közgyűlés szerdán megteremtette annak lehetőségét, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel például a Rác fürdő megnyitásához. A képviselők 26 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyen az előterjesztő az indítvány vitájában is változtatott. A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban. A most elfogadott indítvány szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek. A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig még mintegy 1 milliárdba kerülhet.
(HírTV)