Még tavaly decemberben határozta el a kormány, hogy az akkor még Földművelésügyi Minisztérium néven futó agrártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig bérelt irodákba költözik, amíg a Kossuth téri épületet renoválják. A hvg.hu beszámolója szerint a kormány a legdrágább belvárosi részen bérli az irodákat, de azt nem árulták el, hogy mennyiért. A Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségébe tartozó épület a Pesti Vigadó mellett van, és már a költözést is megkezdték.
Zoom
Schmidt Máriáék 7,5 milliárdos ajándékot adnak át Slomóéknak (bővebben a kapcsolódóban)
A Vigadó Palota Irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) tulajdona, a cég többségi részvényese a holokausztos Schmidt Mária családi cége, a Pió-21 Kft., amelyben a többségi tulajdonos Schmidt mellett a gyerekeinek, Ungár Annának, illetve Ungár Péternek, az LMP országgyűlési képviselőjének is részesedése van.
A kormány elvileg 2020-ig bérel irodát, addig, amíg felújítják a Kossuth téri épületet. Azonban nemcsak az irodákat, hanem parkolókat is bérel a Schmidt Mária és családja tulajdonában lévő cégtől a kormány, a közeli Arany kéz utcai teremgarázsban.
A hvg.hu megkereste a minisztériumot, és arról érdeklődtek, mennyiért bérlik az irodaházat, ám ők a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) irányították őket. „A bérleti díj alapvetően megegyezik a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is. A szerződés időtartama megegyezik a minisztérium Kossuth téri épületének felújítására tervezett időtartammal” – válaszolta kérdésükre Ungár Anna megbízásából Sajgál Gábor, a BIF vezérigazgatója, de konkrét számadatokat nem közölt.
Hozzátette azt is, hogy a cég minden releváns információt közzétesz a saját, illetve a honlapján, ennél többet viszont azért nem, mert azok „a társaság működésével kapcsolatos, piacot befolyásoló információk” lennének.
A fajtársi hírportál megkereste Ungár Pétert is, hogy nem érzi-e aggályosnak azt, hogy a Fidesz-kormány egyik minisztériuma az ellenzéki képviselő érdekeltségétől bérel irodát. A politikus azt hazudta, hogy a családi cégben kisebbségi tulajdonos, a döntésekben semmilyen szinten nem vesz részt.
(HVG - ATV - 24.hu nyomán)