"A csalás és az uniós források nagyipari lenyúlása ellen lépne föl az Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását! - Európai Polgári Kezdeményezés. A célt és az aláírásgyűjtést a két XXI. századi politikai párt, a Jobbik és az LMP is támogatja, hangzott el Bana Tibor, Keresztes László Lóránt és Keresztény Zoltán budapesti sajtótájékoztatóján" - számol be az Alfahír.
Zoom
Fotó: Béli Balázs / Alfahír
Lélegeztetőgépek helyett magániskola és ingyen nyaralás
Keresztény Zoltán, a civil kezdeményezés életre hívója elmondta, hogy az aláírásgyűjtést hét uniós tagállam - konkrétan: Ausztria, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Svédország, Németország és Magyarország - hét állampolgára indította el.
Keresztény azt mondta: ha Magyarországon nulla százalék lenne a korrupció aránya, akkor olyan mértékű uniós források jutnának el az emberekhez, melyekből
egy átlagos magyar család két hétig nyaralhatna ingyen, és minden magyar gyermek magániskolába járhatna.
A kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: ha összegyűl a szükséges egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság olyan jogszabályt alkothat, ami elzárhatja azon szervezetek és személyek előtt az uniós pénzcsapokat, aki EU-s szintű korrupció gyanújába keveredtek; ennek betartatása pedig nem az egyes kormányokon múlna. Hangsúlyozta: ez nem az érintett országoktól vonná meg az uniós támogatásokat.
Zoom
Fotó: Béli Balázs / Alfahír
Átköltött MSZP-s jelmondattal kampányol a Jobbik
Bana Tibor, a Jobbik alelnöke közölte: a Jobbik szervezett formában is beáll az akció mögé, és megkezdik az aláírásgyűjtést. Mint fogalmazott: ma Magyarországon a tisztességes, hétköznapi emberek fizetik meg a kormányközeli oligarchák miatt, az OLAF jelzései nyomán az országra kiszabott büntetéseket, ami tűrhetetlen.
A Jobbik szlogenje a gyűjtésben ez lesz:
Fizess, Fidesz! Fizessenek a bűnösök!
Zoom
Fotó: Balogh Zoltán/MTI