Menjünk a Kossuth térre! címmel szerveztek demonstrációt pénteken 17 órai kezdettel a Parlament elé a "rabszolgatörvény" áterőltetése óta harmadszor. Az eseményen több ellenzéki politikus is felszólalt - írta reménykedve a fajtársi HVG. Az összellenzéki összeborulás (kivéve Mi Hazánk) után a demokraták a Margit híd elfoglalását szavazták meg, de a hídfoglalás érdeklődés hiányában elmaradt. Azóta a fővárosban sétálgattak egyet, majd visszatértek a Kossuth térre a túlórázók.
A legutóbbi élő zsindexes közvetítés visszanézhető alább:
Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a Párbeszédet Tordai Bence, a DK-t Vadai Ágnes, a Momentumot Donáth Anna, az LMP-t Schmuck Erzsébet képviseli. Beszélni fog Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.
Zoom
A Jobbik elnöke, Sneider Tamás még csütörtök éjjel a Kossuth téren azt közölte a hvg.hu-val, hogy ők is mozgósításba fognak, több ezer embert várnak vidékről a fővárosba.
A SzektATV közvetítése itt nézhető vissza:
A Zsindex korábbi közvetítése:
A szerdai és a csütörtöki demonstrációkon a rendőrség közlése szerint 51 embert állítottak elő, közülük 22 embert vettek őrizetbe. Az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek.
Kunhalmi: Nem szabad abbahagyni a harcot
Nem bízhatnak már a köztársasági elnökben a magyarok - mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint most Németh Szilárdnak is arcára fagyott a mosoly.
Arról beszélt, hogy most végre összefogás van, jobb- és baloldali munkások mondják egyszerre, hogy nem, mert nem ezért volt a rendszerváltás, mert ha hagyják azt, amit a kormány akar, akkor a rendszerváltás is csak egy elvetélt kísérlet volt a nyugathoz felzárkózásra.
Ha korábban az elődeink feladták volna a harcaikat, akkor nem lenne 8 órás munkaidő, a nőknek nem lenne szavazati joga - sorolja.
Azt mondja, először egységesnek kell maradni, a következő lépést pedig az EP-választások jelentik.
A füstös momentumos jogtalanságról beszélt
Donáth Anna, akit csütörtök este letartóztattak a rendőrök, azt mondta, nem az a lényeg, hogy pont őt vitték be, mert nem őt egyedül vitték el, de szerinte ez jogtalanul történt.
"Amikor engem letepertek, nem a Momentum alelnökét vitték be, hanem egy tüntető lányt, aki háttal állt a sorfalnak" - mondta, ezért szerinte jogtalanul vitték be őt is és másokat is, akik békésen jelezték az elégedetlenségüket, kiabáltak és tüntettek csak. "Nem illegális cselekményt csináltam, hanem figyelemfelkeltő eszközzel éltem" - tette hozzá.
Azt mondta, a rendőröktől tegnap megtudta, hogy ők már 600 órát túlóráztak az idén, és az ország minden részéről rendelték őket fel Budapestre a tüntetésekre.
Vasárnap délután 3-ra hívja a tüntetőket a Hősök terére.
Bundás Andi katonai diktatúrát vizionált
"Kedves ellenzéki vandálok, Soros-kitartottak, liberális anarchisták" - szólította meg az összegyűlteket a neojobbikos Varga-Damm Andrea, aki szerint azok hívják így a tüntetőket, akik nem is dolgoztak életükben, csak politikusok.
Arról beszélt, hogy egy színpadon áll az összes párt képviselője, de szerinte az ország helyzete indokolja ezt, majd azt sorolja, hogy milyen állapotban van most Magyarország.
Zoom
Beszélt a honvédelemmel kapcsolatos, szintén a szerdai botrányos parlamenti ülésen elfogadott törvényről is, amely szerinte azt készíti elő, hogy kormányváltás esetén a katonasággal tartsák meg a hatalmat. A közigazgatási bíróságokat is szóba hozta, szerinte ezek miatt tüntetni sem lehet majd.
"A demokrácia ezt a kormányt zavarja" - mondta. Beszélt arról is, hogy Orbán hogyan viselkedett a szerdai parlamenti ülésen, ahol szerint "Raszputyinok" vették körül, akik táskahordók voltak csak egész életükben.
Azt mondta, ezt a hatalmat el kell kergetni, de nem szabad felülni a provokátoroknak, mert a hatalom csak akkor fog cselekedni, ha erőszakossá válnak. Arra szólított fel, hogy az erőszak határát ne lépjék át.
Vadai folytatja az ellenállást
A DK-s Vadai Ágnes azt teszi szóvá, hogy nem normális, hogy őt és az ellenzékieket a kormány nem tekinti magyaroknak, hanem folyton különböző nevekkel illetik őket arra hivatkozva, hogy nekik többségük van. Szerinte a társadalomban már nem biztos, hogy megvan a kormány többsége, különösen a "rabszolgatörvény" szerdai elfogadása óta.
"Folytatni fogjuk az ellenállást, senki ne gondolja, hogy abbahagyjuk" - mondta, és azt is hozzátette, Kövérnek üzeni, hogy nem érdekli a büntetés, akár minden héten megbüntetheti az ellenzéki képviselőket, de ők akkor is folytatni fogják a tiltakozást. Arról is beszélt, akármit csinál az ellenzék a parlamentben, nem veszik figyelembe az ellenzéki választókat.
Zoom
Tordai: "Csináljatok megint egy nagy bulit!"
Tordai Bence arról beszélt, hogy szerdán "erkölcsi véglények" megpróbálták átnyomni a rabszolgatörvényt, de az ellenzék megpróbált ellenállni a parlamentben, ahogy azt magyar embernek kell egy ilyen helyzetben. Azt mondta, az ülésteremben elindította a telefonját és belenyomta Orbán arcába az élő közvetítés során, ezt azóta 2,3 millióan látták.
Azt mondta, lehet, hogy szerdán ő (Tordai) volt a nap embere, csütörtökön Donáth Anna, de ma is valaki a nap embere lesz, minden nap lesz valaki, aki viszi tovább az ügyet és a lángot.
Zoom
Arra kérte a tömeget, hogy mindenki kapcsolja be a fényt a telefonján és fordítja a saját arca felé, mert ők maguk hozzák el a megváltást.
Még nincs dolguk otthon
A rendező, Krasznahorkai Emma bejelentette, hogy a tüntetés hivatalos része véget ért. Hamarosan eldől, hogy miként folytatódik az este.
Egyelőre békésen beszélgetnek a Kossuth téren, miközben zene szól.
A rendőrök a parlament lépcsője előtt méterekkel állnak sorfalat, egyelőre sima sárgamellényes rendőrökről van szó.
Közben a demokraták megszavaztatták a tüntetőkkel, melyik hidat foglalják el: a Margit híd nyert, bár felmerült, hogy a 2-es metróba menjenek.
Elindultak a Margit híd felé a demokraták
A most már spontán tüntetés szervezői arra kérték a nagyjából ezer sétálni induló embert, hogy ne rongáljanak meg semmit, viszont legyenek minél hangosabbak - írja az Index.
A Balassi utcán vonultak a híd felé, a híd most is tele van autókkal, a tüntetők blokkolják a forgalmat. "Mocskos Fidesz" - skandálják.
Inkább a Nyugati felé vonulnak
A Nyugati felé indul tovább a tömeg. A hídról levonulnak a körútra, ahol emiatt áll a forgalom, az autók között vonulnak a tüntetők.
Megy a "Gyertek velünk" és az "Aki dudál, velünk van".
A Nyugatihoz érve egy kicsit megállnak, a "Ki nem ugrál, Orbán Viktor" rigmussal szórakoztatják magukat.
A tömeg élén egyébként néhány készenléti rendőrök vonul, úgy tűnik, biztosítják a felvonulást.
A Nagykörutat bénítják a felvonulók
A Nyugati térről már továbbmentek a tüntetők, de autók továbbra sincsenek itt, mert a rendőrök a híd felől érkező forgalmat a Váci útra vagy a Deák tér felé terelik. A mellékutcákban a rendőrök járművei igyekeznek tartani a lépést a menettel.
Az Oktogonon elkezdték skandálni, hogy "foglaljuk el a Deákot", úgyhogy arra mennek tovább, továbbra is nagyjából ezerötszáz ember vonul együtt a városban.
Következő megálló: Astoria
Az Oktogonon a Deák tér felé fordult a menet, ekkor a rendőrök azonnal megnyitották a lezárt Nagykörutat. Az Index szerint még mindig több mint ezren vannak, főleg most már fiatalok.
A Deák téren egy kicsit megállt a tömeg, hogy elfoglalják a teret, de végül az Astoria felé indulnak tovább.
A rádióostrom elmarad
A Magyar Rádió régi székházához mentek: ez az Astoriához közel, a Bródy Sándor utcában található. A menetet határozottan momentumosok vezetik, akiknél pirotechnikai eszközök is előkerültek. A menetben a 21. századi koalícióspartner, a Jobbik zászlaját is lobogtatják.
A Pollack Mihály téren a tüntetők között felhangzott a "menjünk be". De rendőrök állnak az épületek körül, így inkább nem mennek be.
A rádióostrom pedig elmarad, a tömeg továbbindult a Múzeum utca felé.
Szabadság híd -> Erzsébet híd
Páran kimentek a Kálvin térre, de mivel úgy érezték, hogy nem mentek velük elegen, ezért inkább visszamennek a rádió épületéhez. Majd újra együtt vonult mindenki a Szabadság híd felé a Vámház körúton.
"Szabad ország, szabad egyetem" - aggódtak a tüntetők a CEU-ért a Corvinus előtt.
Az embereket most már készenlétis rendőrök kísérik, mindegyiküknél van könnygáz. A rendőrök is kezdik elveszíteni a fonalat, az előbb az egyik kérdezte a másiktól: "Most a Blaha jön, vagy az már volt?"
Közben le is jöttek az ellenálló urak a Szabadság hídról, nagyjából végig meg is töltötték azt. Most a felső rakparton az Erzsébet híd felé tartanak. A hídon volt egy kisebb összeszólalkozás, a tömeg egyik része elkezdte skandálni, hogy le a pártzászlókkal, a másik fele, hogy együtt vagyunk erősek. Végül maradtak a pártzászlók.
A Párbeszéd és a Momentum aktivistái mellett a HVG tudósítója Varju László DK-s képviselőt és a "független" Szél Bernadettet is látta a tüntetők között, de vannak jobbikos zászlók is, hisz így az igazán 21. századi.
Az Erzsébet hídon vissza Pestre
Keresztül mentek a tüntetők az Erzsébet hídon, egyre többen kiabálják, hogy "lassabban, lassabban". Az emberek a Ferenciek irányába indultak a hídról, majd befordultak a Váci utcába.
Zoom
Még az Index tudósítója szerint is olyan az egész, mint egy városnéző túra.
A turistákat boldogítják a karácsonyi vásáron
A Vörösmarty téri karácsonyi vásárba értek a tüntetők. Zúg a "Boldog karácsonyt", a "Túlórázni jöttünk", a "Gyertek velünk" és a "Mocskos Fidesz". Skandálva vonulnak át a vásározókon, a sok a turista persze nem biztos, hogy érti, mi történik körülötte, de bőszen fényképeznek. Egy szaxofonos a francia himnuszt játssza.
A tömeg eleje a Szabadság térre érkezett, vélhetően a Kossuth tér lesz a végcél.
Rendőrsorfal várja a városnézőket a Kossuth téren
Visszaértek a tüntetők a Kossuth térre, 150-200 ember várja őket, szól a zene, rendőrsorfal állt fel a készenlétisekből, de ezúttal nem a parlamenti lépcsőn állnak, hanem a lépcső előtt sorakoztak fel 5 méterrel. Ami szintén új elem, hogy az Országház lépcsőjénél lévő rácsokra felszereltek két térfigyelő kamerát - fájlalja egy indexes.
A rendőrség szerint a tüntetés elvesztette békés jellegét, ezért felszólították a tüntetőket, hogy tartózkodjanak a jogszabályok megsértésétől. Tilos arcot eltakarni, dobálni, pirotechnikai eszközt használni.
Bosszút állni jöttek
Valaki keménykedett elől, kiemelték a rendőrök, ezután több békés tüntető üvegekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket. Közben azt skandálta néhány demonstráló, hogy "bosszút állni jöttünk".
Könnygázt kaptak a dobálók
A Budapest V., Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltani a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálati öltözetet viselő rendőreit - olvasható a rendőrségi közleményben.
Kényszerítő eszközt használtak a Kossuth téren - írja újabb közleményében a Police.hu.
Az agresszív tüntetők – akik közül többen jogellenesen maszkkal, gázálarccal takarják el az arcukat – folyamatosan dobálják a rendőröket, ezért a rendőrség többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmazott.
"Türelemjáték lesz"
A HVG egyik munkatársa szerint többen elszivárognak, pláne, hogy a tér szélességében a másik oldalon is felállt a rendőrsorfal.
Hosszú ideje változatlan a helyzet. A rendőri géphang megállás nélkül a jogi következményekről szól, a tömeg sípol, a rendőri sorfal a tér mindkét oldalán mozdulatlanul áll. Petárdák nem durrognak, újabb könnygáz sincsen. "A tömeg nem lett sokkal kisebb, bár vannak elszivárgók" - reménykedik a Zsindex.
"Türelemjáték lesz" - ezt mondta a HVG-nek a tér hátsó részén felsorakozó rendőrök parancsnoka.
De elmentek
A Kossuth tér Alkotmány utca felőli oldalán felsorakozott vagy 150 rendőr, egy időre körbe zárták a teret, majd egyszer csak fogták magukat, és elmentek.
Hazamennek a legények
Érezhetően kezdenek elszivárogni az emberek - vallja be az Index.
"De az első sorok továbbra is tömöttek, aktívak, skandálnak és időnként dobálnak. Talán a hóesés miatt is elkezdtek hazaszivárogni az emberek, meg hát órák óta utcán vannak, mindjárt fél 12, későre jár" - fogalmaznak, és (legalábbis ez utóbbiban) igazuk van.
Három előállítás
A Budapest V., Kossuth téren az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontott a sorfalnak, lökdöste azt. A férfiakat – akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják.
A rendőrség emlékeztet rá, hogy az elmúlt két nap demonstrációinak biztosításakor 14 rendőr sérült meg. Az erőszakos, vandál cselekmények elkövetői között 11 büntetett előéletű volt. A törvényeket a demonstrálóknak is be kell tartaniuk. A rendőrség esküjéhez híven a rendet fenn fogja tartani, a törvénysértő rendbontókat pedig elő fogja állítani - olvasható a rendőrség közleményében.
(Kuruc.info - HVG - Index nyomán)
Kapcsolódó: