A Kronen Zeitung információi szerint a lányánál van Magdolna Theresia Ottrubay, az Esterházy-hagyatékot kezelő Ottrubay István édesanyja.
A lap úgy tudja, hogy a Tirolban feltűnt asszony egészséges, különös eltűnése hátterében a hatalmas vagyonért marakodó örökösök viszálya áll.
A svájci születésű Ottrubay István a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál özvegyének az unokaöccse. A hercegné volt férje halála után az ausztriai Esterházy-vagyon és a kulturális javak egyedüli örököse, aki kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd annak kezelését 2000-ben Istvánra bízta.
Az OE24 szerint az Esterházy-csoport 2017-ben 53 millió eurós forgalmat bonyolított, ami 6,4 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A legtöbb bevétel (32,7 millió euró) erdő- és mezőgazdálkodásból folyik be, azt követi az ingatlanüzlet (7,8 millió euró). A cégcsoport 327 embert foglalkoztat, ebből 273-at teljes állásban.
(24.hu nyomán)
Korábban írtuk: A nyílt utcán raboltak el az őrvidéki Kismartonban egy 88 éves asszonyt, osztrák sajtóértesülések szerint az Esterházy Alapítványt kezelő Ottrubay István édesanyját.
Az eset a délutáni órákban történt, a rendőrség késő este tájékoztatott róla.
Az idős asszony az utcán sétált ápolója kíséretében, amikor két, feltehetően külföldi rendszámtáblájú fekete limuzin fékezett le mellettük. Egy nő és egy férfi ugrott ki belőlük, az ápolót félrelökték, az idős asszonyt pedig betuszkolták az egyik autóba, majd nagy sebességgel elhajtottak a kismartoni Hegytemplom irányába.
Helmut Marban rendőrségi szóvivő az APA hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy nagyszabású hajtóvadászat indult az emberrablók után. „Nemzetközi keresés folyik minden irányban” – fogalmazott a szóvivő, és részletesen elmondta, hogyan néztek ki az emberrablók.
Herbert Kickl belügyminiszter azonban óvatosságra intett, azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy ez, mint fogalmazott – „klasszikus értelemben vett emberrablás volt-e”. A rendőrség nem fedte fel az elrabolt nő kilétét, de osztrák híradások szerint az Esterházy Alapítványt kezelő Ottrubay István édesanyját ejtették túszul.
Szemtanúk szerint az eset után állig felfegyverzett rendőrök lepték el Kismarton utcáit, megállították és átkutatták a magyar rendszámú gépkocsikat.
(MTI nyomán)