A parlament hétfői ülése ezúttal is napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton nyitotta a sort, aki azzal kezdett, hogy soha nem látott tétje lesz az európai parlamenti választásnak. A politikus arról beszélt: a választás tétje, hogy megengedjük-e, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az európai közösségből, és bérrabszolgaságba taszítsa az embereket.
A politikus szerint Orbán „hatalmi tébolyában tobzódva" felszámolta a sajtószabadságot, kamu ÁSZ-bírságokkal végigbüntette az ellenzéki pártokat, majd nekiment az egyetemeknek, most pedig már saját szövetségeseikbe köt bele az Európai Néppártban. A politikus bejelentette, hogy az Európai Unióban fel akarnak majd lépni a kormány „álhírterjesztésével” szemben, európai garanciákat akarnak majd kérni, hogy a kormánypárt ne folytathassa tovább ezt a gyakorlatot.
Gyöngyösinek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Azt mondta, szerintük sem volt még akkora tétje az EP-választásnak, mint most, mert most fog összecsapni a nemzetek Európája koncepció az európai egyesült államoknak nevezett elképzeléssel, illetve a bevándorlás kérdése a XXI. századi Európa sorskérdésének számít.
Orbán szerint ezekben a témákban a Jobbikra soha nem lehetett számítani, „hétfőn ezt mondják, kedden meg azt”. Elismételte a kormánypártok utóbbi időben hangoztatott szlogenjét: a Jobbik nem Magyarországot képviseli Brüsszelben, hanem Brüsszelt a magyar parlamentben. Az államtitkár ezután felemlegette, hogy a Jobbik a DK-val tüntetett március 15-én, holott a két ellenzéki párt EP-választási programja között szerinte komoly különbség van.
Amikor Szabó Tímea aggódik a magyarellenesség miatt
A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea is felhozta a március 15-i eseményeket. Azt mondta, a Fidesz fizetett lengyel tapsolókkal és német szélsőjobboldaliakkal ünnepelt, majd felhozta a brit gazdasági lap, az Economist címlapját, amelyen bevizelő kutyaként ábrázolták a miniszterelnököt.
Zoom
"Így néz ki Európa erős embere, egy maga alá vizelő kutya? Még nekem is ciki, hogyan ábrázolják Európában a miniszterelnököt" – mondta Szabó.
Zoom
A politikus szerint az a kérdés, hogy Orbán a Néppárton kívül hova kacsintgat, és hova akarja láncolni Magyarországot. Szerinte Orbán új szövetségesei Európában Orbán-pártiak, de magyarellenesek, a frakcióvezető szerint Salviniről, Le Penről vagy éppen Gert Wildersről van szó. Orbán magyarellenes és Putyin-barát szövetséghez kíván csatlakozni, miután kiáll a szénája a Néppártban.
Orbán Balázs szerint Szabót egy kérdés nem hagyja nyugodni: hogy lehet az, hogy Brüsszelből érkezik egy utasítás, azt pedig a kormány nem teljesíti. Az államtitkár szerint erre az a válasz, hogy a kormánypárt politikusai nem szeretik az utasításokat. Orbán nem reagált az Economist címlapjára.
Gyurcsányék és a keresztény értékek
A Jobbikhoz hasonlóan Gréczy Zsolt is arról beszélt, hogy az Orbán-kormány ki akarja léptetni az országot az Európai Unióból. „Orbán Viktor már nemcsak a vizelő kutya, hanem a rohadt alma is a Néppártban", attól félnek, hogy az egész kosár almát meg fogja rohasztani – fogalmazott a politikus. Szerinte Orbánnak már semmi köze a keresztény értékekhez.
Zoom
Gréczy szerint Magyarország nemzeti érdeke nem az, hogy „önök mind lophassanak, hanem hogy az Európai Ügyészség börtönbe csukhassa önöket", majd felhozta, hogy Kásler Miklós szerint egy év alatt 24 ezer ember halt meg azért, mert nem kapott időben kórházi ellátást. A politikus azt is beleszőtte beszédébe, hogy Iványi Gábor lelkész a New York Times cikkében fasisztának nevezte Orbánt, pedig korábban ő adta össze a feleségével és keresztelte meg első két gyerekét.
Reakciójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, hogy egy párt ül a parlamentben, aki ki akart lépni az EU-ból, ez pedig a Jobbik, amellyel a DK ünnepelt március 15-én. Dömötör ezután arról beszélt, hogy az egész ellenzék „stréber módon” mindent végre akar hajtani, amit Brüsszelben kitalálnak.
Ballibek cimborái mint nemzeti szocialisták...
Bangóné Borbély Ildikó felszólalásában ismertette az MSZP határozati javaslatát, amely „nemcsak a kiváltságos 10 százalékot”, hanem minden magyar családot támogatna. A szocialista politikus szerint a gyermek, család, lakhatás nevű programjuk legfontosabb pontjai a fiatalok lakás-, illetve albérlet-támogatása, a családi adókedvezmény és a minimálnyugdíj igazságos támogatása. Válaszában Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta, hogy az MSZP kormányzása alatt minden tekintetben eladósodott Magyarország, majd ismertette a Fidesz családtámogatási programját.
Novák ráadásként a KDNP-s Simicskó István családtámogatásról szóló felszólalására is reagált. Megköszönte neki, hogy napirend előtt is megtárgyalhatják a témát, „hiszen a családok támogatásáról nem lehet eleget beszélni”. Novák azért is köszöntet mondott, hogy a KDNP mindenben támogatja a Fideszt, ha családtámogatásról van szó.
Kocsis Máté frakcióvezető örömét fejezte ki, hogy a baloldali politikusok visszatértek a parlamentbe, és „végre lehet velük érdemben vitázni”. Felhozta, hogy 2016 őszén a Jobbik nem szavazta meg a kvótaellenes alaptörvény módosítást, innentől kezdve nem hiszik el nekik, hogy valóban meg akarják állítani a bevándorlást. Kocsis szerint sok sértést kaptak az állami ünnepségre érkező lengyelek.
"Fájó lehet, hogy több lengyel jött el a nemzeti ünnepre, mint ahányan összesen elmentek az ellenzék tüntetésére" – mondta Kocsis, akit nagyon megtapsoltak kormánypárti képviselőtársai.
Soha nem látott nemzeti egység jött létre – idézte Márki-Zay Pétert a frakcióvezető, aki szerint valóban, soha nem volt még olyan, hogy a nemzetközi szocialisták tüntessenek a nemzeti szocialistákkal. Hozzátette, a Fidesz nem akar európai egyesült államokat. Ezután ismertette, hogy a Jobbik korábban ki akart lépni az EU-ból, majd Balczó Zoltán 2014-ben arról beszélt, hogy semmiképp sem támogatják az európai egyesült államok koncepcióját.
Frissítés: Jákob a Dobrevvel alkotott nemzeti egységről beszélt
Az Országház szabályai szerint Orbán Viktornak ezen a hétfőn meg kellett jelennie az azonnali kérdések óráján, ahol az ellenzéki pártok kérdéseire válaszolt - ebben az ülésszakban először.
Jakab Péter (Jobbik) azzal kezdte, hogy Orbán lassan a politikai pályája végéhez közeledik. Szerinte Orbán ifjú kommunistából öreg kommunista lett, közben pedig volt némi "demokratikus elhajlás". Az ellenzéki politikus Rákosihoz hasonlította a miniszterelnököt, mert a kommunista politikushoz hasonlóan államosít, viselkedik a sajtóval és számol le az ellenzékkel.
Orbán szerint a politikai pályájáról a választók döntenek, a Jobbik pedig azért van ott, ahol, mert így döntöttek a választók. "Az a helyzet, hogy mára mi, jobbikosok lettünk a néppárt, önök pedig egy szélsőséges alakulat". Jakab szerint Orbánra büszke lenne Rákosi és Goebbels is, miközben Magyarországon új nemzeti egység születik.
Orbán szerint Jakab visszaél a választók türelmével, gyerekes ripacskodással próbálja felhívni magára a figyelmet. "A legutolsó parlamenti rendbontáskor még a székembe is beleült". Orbán szerint Jakab várjon a sorára, és ne hozzon szégyent azokra, akik az iskolában felnevelték, majd jó modort és illedelmes viselkedést javasolt az ellenzéki politikusnak.
Nemcsak a Jobbik, a DK is kormányra készül
Arató Gergely (DK) szerint nem lehet azzal viccelni, hogy férfiak és nők ugyanazokban a pozíciókban különböző bért visznek haza, majd arra kérte a kormányfőt, hogy "utasítsa mamelukjait", hogy a parlament elé kerülhessenek a DK családtámogatási pontjai.
A képviselő ezután arról beszélt, hogy miközben a Fidesz azt mondja, hogy mennyire megadóztatják a multikat, miközben a kormány "a multikat példátlan módon segíti".Ezért javasoljuk, hogy az EU-ban legyen multikat sújtó adó, de önök ezt nem akarják, mert sérti az önök bizniszét - mondta Arató.
Orbán szerint 2010-ben a minimálbér 71 ezer volt, ma 140 ezer, és a bruttó átlagbér is jelentősen emelkedett. A kormányfő azt mondta, hogy szívesen beszélget gazdaságpolitikai kérdésekről, de vegyék figyelembe a tényeket.
Arató azt mondta, a multik magyar hangját hallhatták, aki szerint a magyarok eleget keresnek, és nem számít, hogy a bérek egyre jobban elmaradnak az uniós átlagtól. A DK még sosem volt kormányon, de biztos lehet benne, hogy lesz - jelentette ki harciasan Arató.
Orbán szerint az ellenzék hónapok óta riogatnak a túlóratörvénnyel, "valójában a gazdaság, köszöni, jól van, a Munka Törvénykönyve módosításával megfelelő helyzet alakított ki".
Orbán: több tiszteletet Salvininek!
Az LMP-től Keresztes László Lóránt társelnök szólalt fel. A politikus arról kérdezett, hogy az oroszok nem tudtak előállítani EU-s szabványoknak reaktorokat, a kormány pedig elismerte, hogy komoly csúszások vannak.
Orbán szerint minden Paks2-vel kapcsolatos lépést jóvá hagyott az Európai Bizottság, majd arról beszélt, hogy neki nincs elég felkészültsége az atomerőmű műszaki kérdéseivel sem. Orbán azt is mondta, hogy Süli János miniszter érkezése előtt senki sem értett igazán a kérdéshez. "Ő az egyetlen közülünk, aki nemcsak látogatóként járt erőműben, hanem dolgozott is".
Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint pikáns, hogy Bayer Zsolt gyáva szarjankónak nevezte Manfred Webert. "Amit ön csinál, az az, hogy folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobboldali pártokhoz." A képviselő szerint Salvini, Le Pen és Wilders magyarellenesek és "befeküdtek Putyinnak", ez köti őket össze Orbánnal.
"Pontosan tudjuk, hogy ön is befeküdt már Putyinnak" - jelentette ki Szabó, aki szerint köztudomású, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank az orosz titkosszolgálatok bankja. A politikus hazaárulásnak nevezte azt, amit Orbán csinál, majd megjegyezte, hogy erre nem kapott felhatalmazást a miniszterelnök.
Orbán azt mondta, nem fogad szívesen "szexista kifejezéseket", majd hozzátette, "nem vállalják, hogy mit írhatnak az újságírók és mit nem". A kormányfő szerint: kijár Salvininek a tisztelet, mert ő az olasz kormány miniszterelnök-helyettese, és a tengeren is megállította a migránsinváziót, ezért köszönettel tartoznak neki.
Szabó szerint az USA sajtójelentése szerint a magyar sajtó 85 százaléka a Fidesz kezében van, és az is érdekes, hogy Salvinit dicséri, mert az olasz politikus szeretné szétosztani a "menekülteket" Európában. A politikus szerint Orbán nem válaszolt arra, hogy "mit keres itt az orosz titkosszolgálat az önök támogatásával".
Orbán szerint az orosz titkosszolgálatokról nem őt kell kérdezni, hanem a másik oldalt. A kormányfő szerint lesznek viták az EU-ban az előttük álló költségvetési vitákról, és arra kérte Szabót, hogy tegyen meg mindent ő is annak érdekében, hogy Magyarország jól jöjjön ki ezekből a vitákból.
Gratuláció Szabónak és Gyöngyösinek
Gyöngyösi Márton (Jobbik) következett, aki azzal kezdte, hogy a Fidesz 2009-ben még az Európai Ügyészség mellett kampányolt, mi változott azóta, miért nem támogatják most is? "Magyarországon most már az ön strómanjai, barátai a korrupció szinonimái" - majd Mészáros, Garancsi és Tiborcz üzelmeit sorolta.
Orbán szerint a kormány politikája hiteles, mert épp most minősítették fel Magyarországot a hitelminősítők, majd arról beszélt, hogy a Jobbik zászlót égetett, beleírta az alapszabályába, hogy kiléptetnék Magyarországot az EU-ból, Gyöngyösi pedig listázni akarta a zsidó képviselőket.
"Úgy gondolja, hogy ezek után komolyan vehető a hitelességről szóló kérdése?" - zárta Orbán.
Gyöngyösi azt mondta, a korrupciós indexekkel kellene foglalkozni. "Sosem volt Magyarország túl fényes a helyzet korrupció tekintetében, de Hagyót, Hunvaldot és Zuschlagot még rabláncon vitték el", most viszont Mészáros Lőrinc következmények nélkül gazdagodhat közpénzből. Orbán szerint óvatosan kell bánni a listákkal, mert látott egy olyat, amin Gyöngyösi a világ hetedik legantiszemitább embere, de ez szerinte túlzás.
Majd Szabó Tímea egy korábbi nyilatkozatával jött elő. Orbán szerint 2012-ben a Párbeszéd politikusa azt mondta, hogy Gyöngyösi zsidózása és Novák Előd kijelentése miatt befejezte az ügyek menti együttműködést a Jobbikkal. Orbán végül gratulált Szabónak és Gyöngyösinek.
Végül Harangozó Tamás (MSZP) következett, aki szerint a Fidesz EP-listavezetője, Trócsányi László két orosz fegyverkereskedőt adott ki Oroszországnak, miközben az USA ügynökségei Budapesten fogták el a kereskedőket, akik mexikói "gyermek- és tömeggyilkosoknak". Majd felemlegette, hogy diplomáciai mentességet kap a korábban is említett orosz bank Magyarországon.
Orbán visszakérdezett: jól érti, hogy a szocialisták vádolják a polgári oldalt, hogy az oroszokat kiszolgálják? Az elfogott ügynökökről azt mondta, hogy orosz állampolgárok voltak, ezért az Oroszországnak adták ki őket, de ha amerikaiak lettek volna, nekik adják ki őket. Orbán a következő válaszban azt mondta, hogy a kérdéses orosz bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona, ez egy közép-európai bank, "azt tanácsolom önnek, hogy legközelebb ne vetődjön árnyékra".
(Index nyomán)