Nemzetközi együttműködés alapján, a kitoloncolás során, terrorizmus miatt vettek őrizetbe és hallgatnak ki gyanúsítottként a nyomozó ügyészek egy férfit, aki három éve az IÁ-tagja - olvasható az ügyészségi közleményben.
Egy szír állampolgár férfit 2018. december 30-án ellenőriztek a Liszt Ferenc-repülőtéren. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját, és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a külföldi Görögországba történő kitoloncolására, ahol a szír állampolgár menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.
Zoom
Néhány IÁ-Rumcájsz (illusztráció)
Az EUROJUST magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség gyors és hatékony együttműködésének köszönhetően fény derült arra, hogy a szír férfi 2016 óta az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorszervezet tagja.
A nyomozás adatai alapján az IÁ 2016. évben Szíriában, Homsz városában - mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez - bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte.
A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.
Zoom
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a mai napon őrizetbe vették a férfit és gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tesz a gyanúsított letartóztatására.
(Ügyészség nyomán)
Frissítés: Az IÁ egyik magas rangú vezetője volt
F. Hasszant legalább 20 ember megölése miatt vonhatják felelősségre. A nyírbátori menekültügyi központból állítottak elő.
Az Iszlám Állam (IÁ) egyik magas rangú vezetője volt az a szír terrorista, akit pénteken vett őrizetbe a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, hangzott el az M1 aktuális csatornán pénteken. A férfi állítólag öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, legalább húsz ember megölésében vett részt. A gyanúsítottat - akit péntek délután meg is nevezett a TEK - a nyírbátori menekültügyi központban fogták el.
(HVG - Híradó nyomán)
2. frissítés: Az IÁ propagandavideóiban is szerepelt ártatlan Hasszan
F. Hasszan véreskezű hóhérként szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. Miután az IÁ Szíriában katonai vereséget szenvedett, Görögországba ment. Az ott benyújtott menekültkérelme alapján kapott úti okmánnyal Európa több országában is megfordult. A szír férfi ellen emberöléssel elkövetett terrorcselekmény miatt indult büntetőeljárás.
Kihallgatása jelenleg is tart. A nyomozó ügyészség épülete előtt terrorelhárítók állnak, a környéket robbanóanyag-kereső kutyával is átvizsgálták - hangzott el a Híradóban.
Az ügyészség közölte: kezdeményezik a férfi letartóztatását.
Ügyvédje szerint ártatlan
A kihallgatás során végig tagadta bűnösségét a most elfogott szír férfi – mondta az M1-nek a gyanúsított ügyvédje közvetlenül a kihallgatás után. Kelen László hozzátette: a vád alapját több titkosszolgálati forrásból származó információ adja, ügyfele viszont kiáll az ártatlansága mellett, vagyis nem ismeri el, hogy részt vett volna öngyilkos merényletek szervezésében, és 20 ember kivégzésében.
„Elég súlyos terrorista váddal illetik az ügyfelemet, amely a jelenlegi szakaszban általa el nem ismert cselekmény. Azokat a bizonyítékokat, amiket elénk tártak, még nekem, mint ügyvédnek, le kell ellenőrizni. Az ügyfelem szerint a vádak nem valósak. Az majd az eljárás során fog kiderülni, hogy a hatóságnak van-e igaza, amely különböző titkosszolgálatok jelentése alapján állítja mindezt, vagy pedig mást mutatnak a tények” – nyilatkozott dr. Kelen László a Híradóban.
Szombati frissítés: Nyírbátorban sem jött ki pajtásaival
A Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálja a terrorizmus miatt pénteken őrizetbe vett szíriai állampolgár európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét.
A TEK szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: F. Haszan korábbi bűnös tevékenységének feltárása érdekében a magyar terrorelhárítás együttműködik az Europollal, több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával.
Mint kifejtették: F. Haszan 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekült kérelmet nyújtott be, melyet a hatóságok elfogadtak. A szíriai férfi a Görögországban kiállított menekült úti okmány felhasználásával érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az említett - szabályosan kiállított - okirattal utazott, a rendelkezésre álló információk szerint Magyarországra érkezését megelőzően Európa több országában is megfordult.
A férfi a korábbi fogva tartási helyén, a nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban a még idegenrendészeti őrizetben lévő F. Haszan demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, de nem vett részt a közös imákon. Mivel az őrzött állomáson elhelyezettekkel konfliktusba került, illetve össze is verekedett, ezért az azóta őrizetben lévő F. Haszant a rendőrségi fogdában kiemelt figyelemmel kísérik
A TEK feljelentése alapján elrendelt eljárásban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tesz a gyanúsított letartóztatására - ismertették.
Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során őrizetbe vett Magyarországon egy szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.
Az M1 aktuális csatornán péntek délután az hangzott el, hogy a férfi az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetője, aki öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított; legalább húsz ember megölésében vett részt.
Az M1-nek nyilatkozott a szíriai férfi ügyvédje, Kelen László, aki azt mondta: védence végig tagadta bűnösségét.
(MTI)