Mégsem rendezi meg az eddig az ő nevével fémjelzett, Hunyadi Jánosról szóló filmet, Az utolsó bástyát Szász János, mert az Indexhez eljuttatott közleménye szerint „leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki” közte és a producer között.
Zoom
Fotó: Koszticsák Szilárd
A Magyar Nemzeti Filmalap szűkszavúan kommentálta a fejleményt: "Az, hogy egy producer és egy rendező a gyártáselőkészítés folyamán nem tud közös nevezőre jutni a felmerülő viták során, nem szokatlan a filmszakmában. Döntéseiket tiszteletben tartjuk" – mondta az Index kérdésére Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.
A filmről 2018 végén derült ki, hogy a forgatókönyv alapján egy magyarellenes, történelmietlen baromság lenne (bővebben a lenti kapcsolódó anyagainkban).
Alább olvasható Szász János közleménye:
2018 őszén felkérést kaptam Az utolsó bástya című film megrendezésére, és ezzel lehetőségem nyílt filmre vinni a magyar történelem talán legfontosabb sorsfordító eseményét, a nándorfehérvári győzelmet.
Alkotótársaimmal – magyar filmen még soha nem látott – 21. századi technikával hitelesen fogalmaztuk volna meg e történelmi kor viharos érzelmeit, mindennapi életét, a kíméletlen és dicsőséges háborút.
Az elmúlt bő félév minden percében ezzel a filmmel foglalkoztam, nehéz és keserű volt meghoznom a döntést arról, hogy kiszállok, nem rendezem meg a filmet! Ennek oka az, hogy az utóbbi hónapokban leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki közöttem és Ferenczy Gábor producer között.
Mivel egy többmilliárdos mozit (persze bármilyen költségvetésűt) csak bizalommal, közös gondolkodással, közös álommal és szoros együttműködéssel lehet elkészíteni, számomra lehetetlen tovább vinni felelősséggel közös filmtervünket.
Minden eddigi kreatív munkámat a produkciónak ajánlom fel.
Az Index megjegyzi: egy nappal korábban Orbán Viktor ügyvédje még ellátogatott megtekinteni a film előkészületeit, és széles mosollyal fotózkodott Ferenczy Gábor producerrel.
Kapcsolódó: