Bezár!
2019. október 19., szombat, Nándor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:11 Lehet, hogy jobb, mint az eredeti: kartonpapír-polgármesterrel fotózkodhattak egy mexikói város lakói11:55 Egy kis herbállal növelték a jó- és a szavazókedvet Szentpéterúron 11:48 Harcos pólók, pulóverek, atléták, rövidnadrágok (x)11:30 "Az iszlámnak igaza van a nőkkel kapcsolatban": egy zseniális troll plakátjai a liberális Massachusetts-ben10:57 Fának ütközött egy ukrán busz Pácin és Nagyrozvágy között - tíz utas megsérült10:32 Szép kis társaság nyit iskolát Budapesten: az Iszlám Államot éltette egy Erdogan-suli tanára10:18 Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben - vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront09:53 Egy felhőkarcolót is felgyújtottak a metrójegyárak emelése miatt tüntetők a chilei fővárosban09:19 Tagtoborzást hirdetett a Mi Hazánk08:44 Elfogták Krisztofort, a csepeli szatírt08:20 Összeomlott egy víztározó gátja Szibériában07:43 A metró alá esett egy ember a Lehel téren07:31 Vélhetően magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázus vidékén06:56 Futni hagyták a Köpcös fiát22:02 Franciaország nemzetközi körözést adott ki az Iszlám Állam kalifája ellen
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A bíróság zárt tárgyaláson utasította el Gruevszki kiadatását

Reklám

Rögtön a tárgyalás elején kizárták a sajtót, Gruevszki egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt, a bíróság pedig, arra hivatkozva, hogy már megkapta a menekültstátuszt, a kiadatási kérelmet elutasította, Gruevszki őrizetbe vételét megszüntette, és szabadlábra helyezését rendelte el.
Zoom
Nikola Gruevszki vár az ítélethirdetésre 2019. június 27-én (fotók: Ajpek Orsi / Index)
A hazájában elítélt volt macedón kormányfő kiadatási kérelmének ügyében csütörtökön döntött a Fővárosi Törvényszék, az ügyet zárt tárgyaláson, a sajtó kizárásával tárgyalták. A bírónő úgy fogalmazott, a kiadatás feltételei a szkopjei első fokú bíróság nemzetközi elfogatóparancsa, és az Észak-macedón Köztársaság igazságügy minisztériumának kiadatási kérelme vonatkozásában nem állnak fent. A bíróság arról is döntött, hogy a körözési rendszerben ez rögzítésre kerüljön, a felmerülő bűnügyi költséget pedig a magyar állam viseli.
A Fővárosi Főügyészség indítványa nem ismert, de fellebbezni az ítélet ellen ők tudnak, ha nem értenek vele egyet, Észak-Macedóniának erre nincs lehetősége.
Indoklás
A Fővárosi Törvényszékre június elején érkezett meg Észak-Macedónia kiadatási kérelme, ami kétirányú volt: részben szabadságvesztés büntetés behajtása érdekében, részben egy folyamatban lévő büntetőeljárás lefolytatása érdekében kérték a kiadatást. A bírónő a két konkrét ügy vádiratát röviden közölte, és hozzátette, hogy az ismertetés a kiadatási kérelem szerinti tényállítás, aminek valóságát és bizonyítását a magyar hatóság nem folytathatja le.
Zoom
Bírónő a kiadatási tárgyaláson
A bíróság kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja  mondta a bírónő. Bár a megszületett ítéletet és a folyamatban lévő ügyet is meg lehet feleltetni a magyar jogrendszernek, egyik sem évült el, a büntethetőség elviekben fennáll, ám részletes indokolásában elmondta:
Gruevszki volt macedón miniszterelnökkel szemben Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatala határozatot hozott, és menekültként ismerte el, a 2019. áprilisi határozatával véglegesítette, a menekültstátuszt fenntartotta. Ez a végleges közigazgatási határozat pedig kijelöli a törvényszék vizsgálati lehetőségét is, mivel: a menekültkénti elismerést kapott személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.
A bírónő a tárgyalás végén jelezte, a bűnözési rendszerben is meg kell jelölni ezt a döntést: Magyarországon nem vehető őrizetbe ezek miatt az ügyek miatt Gruevszki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elfogatóparancs visszavonásra kerülne, hiszen azt a kibocsátó fél teheti meg. Magyarországon nem hajtható végre, de más államokban még akár végre is hajtható, tette hozzá.
Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, ne fellebbez, ahogy nem meglepő módon Gruevszki is tudomásul vette, nem fellebbez, így a bíróság határozata végleges, végrehajtható.
Zoom
Gruevszkiről felismerhető képmás közlését nem engedélyezték a tárgyalóteremben
Zárt tárgyalás
A mai tárgyalásra Gruevszki napszemüvegben és baseball-sapkában, összekulcsolt kézzel érkezett, amit a zakója takart el, a politikust két civil ruhás férfi kísérte. A tárgyalóteremben dr. Várhegyi Éva bírónő a tárgyalás elején elmondta, hogy a XI. kerületi Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették és elővezették a politikust.
A tárgyalás elején a védelem azt kérte, hogy zárják ki a sajtót, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, az indítványt a törvényszék sem ellenezte, a bíró ezért zárt tárgyalást rendelt el. 11 óra előtt pár perccel Gruevszkit is kiküldték a folyosóra, mielőtt ítéletet hozott a bíróság. A volt miniszterelnököt a várakozó újságírók megrohamozták, de ő némán, mosolyogva álldogált csak a sajtó és kísérői gyűrűjében, kérdésekre egyáltalán nem válaszolt.
Zoom
A tárgyalóterem előtt, védői gyűrűjében
Ahogy az ítélet után is: lesétálva a második emeletről a bíróság oldalsó bejáratánál várta egy autó, az odáig vezető úton egyetlen újságíró egyetlen kérdésére sem válaszolt, így nem derült ki, mik a tervei: marad az országban, vagy esetleg máshol is megpróbálja lefolytatni ugyanezen eljárásokat. esetleg továbblép, és a magyar állampolgársággal is megpróbálkozik.
Magyarország korábban a menekültstátusz megadásánál úgy érvelt, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready