Elképesztő jelmezek, bulihangulat, 30 fok - már összegyűltek az emberek a Pride hónap záróeseményére, a vonulásra a Kossuth téren - lelkendezik felvezetőjében a HVG. Mi pedig szemlézzük, illetve összegezzük a - főként az azt nyomon követő libsi és rajongó - sajtóból az érdekesebb pillanatokat. Cikkünk folyamatosan frissül.
Élőben közvetített az Index:
A Turul TV felvétele:
Van "házasságkötő sátor", "keresztény konzultáció" és rengeteg a külföldi. A megnyitó beszédet Karafiáth Orsolya írónő mondta el - írja a HVG.
A zsidó lap élőben közvetített az eseményről:
Cigány, buzi és CEU-s egyszerre a halmozottan kátrányos helyzetű volt MTA-kutató
Máté Dezső a CEU és az MTA kutatója elsősorban "roma meleg magyarként" beszélt. Gyerekként hajléktalan lett, aztán szegregált iskolába járt. Teher volt, mindig ezt éreztette vele a társadalom. Mintha nem akarna a társadalom továbblépni, további jogokért küzdeni, kérdéseket feltenni, választani. "Nem kérdezhetünk, mert akkor a Figyelő nagy testvér listázni fog", mondja Máté, aki felkerült a Figyelő hetilap hirhedt listájára. Szerinte a család fogalma sokkal tágabb, mint azt ahogy a kormány kirekesztően megfogalmazza. "Kik ők, hogy megmondják, kit szerethetek?" - kérdezte.
Zoom
Máté Dezső buzisága miatt legalább az egyik szemünk nevet (fotó: Németh Sz. Péter / Index)
Hozzon törvényt a kormány, hogy a transzneműek nevet és nemet változtathassanak. Legyen népszavazás az "azonos neműek házasságáról" és a "kirekesztő családfelfogásról"! "Egyenlőek vagyunk" - fejezte be beszédét. (Nem tartjuk elfogadhatónak az előjogokat! Ne csak a transzneműek válthassanak nemet, hanem mindenki! Rasszváltást is akarunk! Csak mi a tudós cigánnyal ellentétben tisztában vagyunk vele, hogy az Alaptörvényt nem lehet népszavazással megváltoztatni - a szerk.)
A Kossuth téren csókolózós flashmobot is tartottak:
Ezután Karafiáth Orsolya köszönetet mondott Kövér Lászlónak és Gajdics Ottónak, az ő homofób beszédeik után sikerült annyi pénzt összegyűjteni, amiből a vonulás nagy molinóját meg tudták venni.
Zoom
Fotó: Németh Sz. Péter / Index
Az egyik főszervező, Peksa Kama azzal kezdte, nagyon dühös lett az idei Pride előtt, amiért idén „kipécézték a kormánypárti politikusok maguknak”. De felidézte azokat a nemrég megjelent értesüléseket is, amely szerint a Fidesz az önkormányzati választások után az "LMBT+ emberek" örökbefogadási jogait is elvennék.
„Undorító ország az, amit a Fidesz teremtett itt!” - szögezte le, és szerinte ez ugyanolyan komoly fenyegetés, mint az, hogy „elrabolják a Balatont” az emberektől, vagy hogy az egészségügy siralmas állapotban van.
Kiemelte, a transznemű jogok szerinte súlyosan sérülnek ma Magyarországon.
Zoom
Fotó: Németh Sz. Péter / Index
Mindezek miatt Peksa szerint a Pride Magyarországon „nem lehet buli, mert nem hagyhatjuk, szó nélkül azt, hogy másodrendű állampolgárokként kezelnek minket!”
Kiemelte azonban, hogy a Pride sohasem fogja feladni a harcot, és az alkotmánymódosítás híre óriási összefogást teremtett az LMBT+ szervezetek között. „Minél inkább nyomnak minket, annál hangosabbak leszünk!” – szögezte le.
Megkezdődött a távvonaglás
A Mérce tudósítói szerint a Falk Miksa utca a rengeteg résztvevőtől már be is dugult.
Gusztustalan lelkivilágú heterók is megjelentek a rendezvényen
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Sajnos idén is divat az aberráció
A menet eleje már a Bajcsy-Zsilinszky úton jár, a vége viszont még csak most ér ki a Kossuth térről. Most tehát már biztosan bőven tízezer fölött lesz a résztvevők száma 2019-ben is.
Zoom
Fotó: Mérce
A felvonulás közben most is sokan integetnek, fejezik ki szolidaritásukat a lakások ablakából, amelyre a tömeg hangos üdvrivalgással válaszol - lelkendezett fél ötkor a szélsőliberális Mérce.
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Nyitott propagandisták
A Nyitottak Vagyunk közösségi kezdeményezés szervezői egy saját akcióval egészítették ki a Pride-ot: egy szivárványszín kiskamionnal járják a várost, bőven eltávolodva a felvonulás útvonalától. Az autó nagyjából ezt az utat járja be: Margit híd-Budai rakpart-Petőfi híd-Lónyai u.-Múzeum krt.-Rákóczi út-Nagykörút-Andrássy út-Hősök tere-Hungária/Thököly sarok. Az aktivisták célja, hogy a Pride üzeneteit - amiket az autó oldalán lehet elolvasni - a felvonuláson kívülre is eljuttassák.
Zoom
Fotó: Nyitottak Vagyunk
Budaházyéknak rácsok és kutyás rendőrök jutnak
A brit nagykövet is "progressziót" diktál
lain Lindsay brit nagykövet büszkén vonul a "meleg büszkeség" felvonulásán azért, hogy a nem heteroszexuális embertársaink is "egyenlő jogokkal" rendelkezzzenek. A 24. Budapest Pride Fesztivál alkalmából 33 ország magyarországi nagykövetsége és a British Council pár napja közös közleményt adott ki, amelyben támogatásukról biztosították a fesztivált, a "leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség" tagjait, valamint jogukat az "egyenlőséghez, diszkriminációmentességhez, gyülekezéshez és békés és törvényes önkifejezéshez".
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Nem egyenlőséget akarnak, hanem "queer" forradalmat
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Az Index kedvence lett a Bi Hazánk
Zoom
Fotó: Németh Sz. Péter / Index
Az egyik szervező hétezer fős tömeget becsül
Az egyik szervező azt mondta az Indexnek, hogy durva becslés szerint 7000 ember lehet a felvonuláson.
A tömeg vége az Arany János utcánál tart. Igaz, vannak, akik a felvonulás egyszerűbb módját választották:
Zoom
Fotó: Pintér Luca / Index
Az Index szerint Budaházyék nem felebarátiak és csak idézőjelben ellentüntetők
Zoom
Fotó: Mérce
Nem éppen felebaráti rigmusokkal üdvözölte a maroknyi "ellentüntető" csoport a felvonulókat (az idézőjelek valószínűleg annak szólnak, hogy védett csoport ellen nem irányulhat kritika - a szerk.), amikor a tömeg elhaladt előttük. Amikor pedig kiszúrták a tömegben az MSZP-s és a DK-s zászlókat, Budaházyék még inkább tűzbe jöttek:
  • a szocialisták számára "Hazaárulók!",
  • a DK-soknak "Gyurcsány, takarodj!" és "ekúrtad!"
köszönés jutott. Végül felcsendült a "buzi DK" is.
Ez sem nyerte el a libsik tetszését
Megérkeztünk a végállomásra, a Március 15-e térre, ahol egy nagy, vulgáris transzparens várja a vonulókat, írja az Index helyszíni tudósítója a vulgaritásáról híres menetből. A felirathoz "nem fűzött kommentárt".
Zoom
Fotó: Presinszky Judit / Index
Azért is a normalitáspártiak a hibásak, ha valaki bennragad a fertőben
Van, aki már távozna is, de a Váci utca felé nem lehet kimenni a Március 15. térről, egy kisebb rendőrcsoport állja az emberek útját. Nem hobbiból, hanem az úgynevezett "ellentüntetők" miatt, akiknek skandálása néha-néha idehallatszik, de nem eléggé ahhoz, hogy bárkit megzavarjanak a bulizók közül -  fogalmaz az Index.
A menet eleje beért a Március 15-e térre, ezzel párhuzamosan egy kisebb (15-20 fős) ellentüntető csoportosulás is megjelent a Piarista köz felől. A rendezők és a rendőrök megakadályozták, hogy bejussanak.
A csoportban felbukkant Gaudi-Nagy Tamás szélsőjobboldali ügyvéd, volt jobbikos politikus is.
(„Tiltsák be”, „Mocskos buzik”, stb.) - írja ugyanerről a Mérce.
Két hazafit kikísértek
Szemmel láthatóan egy jól begyakorolt alakzatot vettek fel a menetkísérők, akik két ellentüntetőt kísértek ki a Pride helyszínéről. Az ellenérzésű állampolgárok egy molinót tartottak fel az ő családpolitikai elképzeléseikről.
A menetkísérők először megkérték az illetőket, hogy hajtsák össze a molinót, de mivel ők ennek nem tettek eleget, zárt alakzatban körülfogták őket a mellényesek, és az Erzsébet-híd irányában lassan kiterelték őket.
Zoom
Fotó: Mérce
Lassan mindenki célhoz ér
Érkeznek az emberek a Március 15. térre, ahol véget ér a felvonulás. A Mérce tudósítói szerint a menet vége 6 órakor a Deák Ferenc utcánál jár.
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
Zoom
Fotó: Mérce
A Dorottya utcában a maroknyi Betyársereg üzent, nekik pedig az antifák
Egy rendkívül ízléses transzparenst mutattak fe la vonulók felé, az antifasiszták viszontskandálással reagáltak.
Zoom
Fotó: Mérce
A célban a semmi várta a nihil menetét
És mi lesz most? Semmi! A felvonulók egy része már el is ment a térről, sokan viszont a fűben heverésznek. A szervezők azt mondták itt már nem lesz több program, az esti bulira viszont mindenkit várnak a Budapest Parkba! - biztat az Index.
Vörös zászlóval hekkelt a Rózsazsín Blokk
A kapitalizmus-ellenes Rózsaszín Blokk tagjai egy vörös zászlóval hekkelték meg a British Petrol multinacionális cég furgonját a felvonuláson.
Zoom
Kicsit sötét az a rózsaszín... (fotó: Mérce)
Az olajipari gigász az LMBTQ-mozgalmak támogatása mellett néha a környezetet is károsítja: 2010-ben például a Deepwater Horizon olajszennyezés következtében (ami a BP tengeri olajfúrójából indult egy balesetet követően) 4,9 milliárd hordó olaj ömlött a Mexikói öbölben az óceánba, ez az történelem legsúlyosabb olajszennyezése eddig.
A Parlamentből üzentünk a "Pride" résztvevőinek Fülöp Erik képviselőtársammal, míg ők gyülekeztek, hiszen nem árt újra és újra tudatosítani mindenkiben (főleg bennük), hogy mi normális, és mi nem. A deviancia nem ad okot büszkeségre, annak nincs helye az utcán, a köztereken, pláne nem a nemzet főterén. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely betiltaná a homoszexuális propagandavonulást, míg a Fidesz tűri, az egyesült balliberális tömb pedig támogatja azt.
Egy képgaléria a végére:
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Erdős Dénes / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Erdős Dénes / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Erdős Dénes / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Zoom
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Normalitáspártiak, a devianciájukkal büszkélkedők és a rendőrök:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(HVG - Mérce - Index nyomán)
Az előző évek aberrált csúcspontjai: