Legalább ezer felvonuló gyűlt össze a Városligeti tó melletti színpadnál, és ellentüntetésnek egyelőre nyoma sincs. A szervezők közölték, hogy a menet öt percen belül elindul. Az Oktogonnál 20-30 fős rendőri egység és rohamkocsik várakoznak, a fő útvonal, az Andrássy út környéki utcákat egy-egy rendőrjárőr biztosítja - írja az Index.
Még a liberális híroldal szerint is elképesztően sok rendőrautó van a felvonulás környékén: a Damjanich-Dózsa György út sarkán 15-20 kocsi várakozik, ligetben ennél is több. A felvonulók turistabuszokkal érkeznek a helyszínre.
Zoom
Clare Dimyon, egy elmebeteg brit leszbikus őrjöng a Városligetben
A Barikád arról számol be, hogy a menetre beléptetőrendszeren keresztül lehet bejutni. A kaput rendezőknek titulált, nem túl értelmes cigányok védik. Az Ultra Media operatőre épp egy civilt próbált lefilmezni, aki szeretett volna bejutni a kapun belülre (nyilván sikertelenül). Közterületen volt, filmezhetett. Ezt azonban a megfélemlített kisebbségi őrök nem így gondolták. Belekötöttek az operatőrbe, meglökdösték, ütögették. Az operatőr megpróbált a helyszínen feljelentést tenni, ám a rendőr szerint ez nem lehetséges. Arra hivatkozott, hogy „fokozott hangulat” uralkodik. Közben színes kis zászlókat lengetnek kézen fogva sétáló rózsaszín szoknyás fiúk köcsögök. Egyikük rózsaszín kombinéban és kalapban kelt hányingert.
Zoom
Ismerős ez az antimagyar zsidó?
Több "emberjogi szervezet" is kint volt a Városligetben, így például a TASZ, a Város Mindenkié, az Autisták Országos Szövetsége, az Amnesty International Magyarország, valamint a zsidó és a cigány "kisebbségi emberjogi szervezet" is jelenlétével támogatja a felvonulást.
Itt vonulnak:
Zoom
Forrás: Origó
Frissítés: A kamionok elindultak a menet elején. A résztvevők közül többen kinyitották szivárványszínű ernyőiket. Többen transzparenseket is tartanak, az egyik azt hirdeti, hogy a "melegek" nem károsítják a környezetükben élők egészségét (esetleg csak a végbélnyílását - tesszük hozzá mi). Néhány kamionról vízipisztollyal locsolják az embereket. Egy transzparensen az áll: "Melegek mindenhol vannak, csak a reakciók mások". Az Origó tudósítója megkérdezett néhány résztvevőt, hogy számítanak-e a vonulás megzavarására. Két lány azt mondta, a nagy rendőri biztosítás ellenére valahol "meg fognak találni bennünket a nácik".
Közben az Erzsébet téren a Bajtársiasság napjára emlékeznek:
Zoom
Kép: Origó
Frissítés: Az embereket átterelik a parkon, a kamionok viszont a Hősök terén keresztül hajtanak rá az Andrássy útra. Az Index szerint legalább háromezer felvonuló lehet. A gyülekezőhelyet a VII. kerületi szocialisták is meglátogatták, ott volt például Szabó Zoltán és Hunvald utódja, Gergely József, aki mindig szürke öltönyt visel, de most az eseményre való tekintettel rikító piros pólóban jelent meg.
Egy újabb szép példány:
Zoom
Kép: Barikád
Újabb balliberális politikusgazemberek a menetben: ott van az MSZP-ből Török Zsolt szóvivő, Józsa István frakcióvezető-helyettes és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag. A résztvevők között feltűnt a Demokratikus Koalícióból Niedermüller Péter alelnök, úgy látszik, ő is szereti a fiúkat. Az MTI tudósítói Szanyi Tibort, az MSZP parlamenti képviselőjét, valamint Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselőt is látták.
Frissítés: Rákanyarodott a tömeg a Bajza utcára, így mennek rá az Andrássy útra. Végig le van kordonozva az útvonal, és rendőrök kísérik a menetet. A hülye buzik táncolnak és lóbálják a zászlóikat.
Frissítés: A felvonulók a Kodály köröndnél tartanak, miközben a rendőrség az Andrássy út a köröndtől az Oktogonig tartó szakaszáról kergeti el a járókelőket, hogy hely legyen a buziknak.
Zoom
A Kodály köröndnél a menet elején megjelent az amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Meg is álltak a kamionok, és a fotósok, videósok percekig fényképezték a táncot is lejtő nagykövetet. A hangosbemondóban is bemondták a diplomata érkezését, amit nagy üdvrivalgás fogadott. Kounalakis most együtt vonul a repedtseggűekkel.
A kordonon kívül:
Zoom
Halmozottan hátrányos helyzet:
Zoom
"Eddig alig lehetettt ellentüntetővel találkozni, csak két kisebb csoport tűnt fel a kordonon kívül. Az Oktogonnál gyülekező, kb. tíz fős csoport főként erős testfelépítésű, kopasz emberekből áll, olyanokból, akikkel nem lenne jó találkozni egy szűk, sötét utcán" - ijedezik az indexes.
Ő is az örökbefogadási jogért küzd:
Zoom
Tanácstalan turisták próbálnak lejutni a kisföldalattihoz, de a lejáratok le vannak zárva. A rendőröktől érdeklődnek, akik kiváló angolsággal azt válaszolják nekik: "no undreground, no underground".
Lady Gagát, Madonnát játszanak a kamionokból, a résztvevők sokszor együtt éneklik a számokat. Az egyik tudósító megkérdezte egy ratyitól, hogy mit szól ahhoz, hogy egyes jobboldali politikusok nem szerették volna, hogy bárki is kirívó ruhában vonuljon. Erre a női ruhát viselő perverz azt mondta: "sok mindent nem szeretek, amit a jobboldali politikusok csinálnak".
Frissítés: Az Oktogontól nem messze, a Király utca irányában vagy 30 turista mellett 15 fekete gyakorlóba öltözött fiatal is gyülekezik. Néha közlik a vonaglókkal, hogy mocskos buzik, azok nácik hazával reagálnak (az nem zavarja őket, hogy az ő rendezvényüknek külföldi kb. a fele, a hazafiak pedig itthon vannak).
Vonuló amerikai nagykövet:
Zoom
A Vörösmarty utcánál állnak a járókelők, a felvonulás az Andrássy úton zajlik:
Zoom
Frissítés: A menet már elhagyta az Operát. Közben lehetett látni, hogy a kordonon kívül több tucatnyian álltak, és egyezményes jeleket mutogattak a menetelők felé. Küldték is őket a pokolba, de a kordonon belül ebből sajnos nem sokat lehetett hallani. A vonulók közül többen megálltak, és a "jogaikat" hirdető transzparenseiket a mutogatók felé fordították.
Frissítés: Megérkeztek az Erzsébet térhez. Két kordon is fel van állítva, köztük készenléti rendőrök állnak. A kordon mögött több tucatnyian állnak Árpád-sávos zászlókkal, és kiabálnak, mutogatnak a felvonulás résztvevői felé. Azt nem lehet hallani, hogy pontosan mit kiabálnak, csak a füttyöket. A szervezők arra kérték a vonulókat, hogy ne álljanak meg, hanem haladjanak tovább. A rendőrség is arra buzdítja a homárokat, hogy minél gyorsabban haladjon a menet.
Frissítés: Pár ellentüntető belökte a kordont az Erzsébet térnél. Egy 10-12 fős csoport volt, rögtön körbevették őket a rendőrök, így sajnos megakadályozták a próbálkozást. A normalitáspártiak továbbra is ugyanazt kiabálják, mint eddig: "Mocskos buzik!"
Zoom
Zoom
Frissítés: Legalább száz fekete pólós, nagyrészt kopasz ellentüntető várakozik az Alkotmány utca kordonokkal lezárt, Kossuth téri torkolátánál, ahol majd véget ér a felvonulás. A menet még nem ért oda. Körülbelül annyi testpáncélos, rohamrendőr lesz az ellenfelük, mint ahányan ők vannak. A homárőrök távozásra szólították fel őket.
Közben a menet lezárt útját keresztező utcák közül több helyen látni Árpád-sávos zászlós ellentüntetőket, akik a felvonulókat védő kordonok túloldalán gyülekeznek szórványosan.
Zoom
Frissítés: Index: Elképzelhető, hogy a felvonulás résztvevőit nem engedik majd be a Kossuth térre, ott ugyanis kopaszok várnak rájuk. A menet kamionjai most megálltak, és az egyik szervező papírból készül felolvasni valamit.
Frissítés: Véget ért a felvonulás, megérkezett a menet az Alkotmány utca végéhez, megkezdődtek a beszédek.
Közben nagyjából száz fekete kezeslábasba, fekete ingbe-pólóba és bakancsba öltözött ellentüntető gyülekezik a Kossuth téren. A rendőrség, amely körülbelül kétszeres túlerőben van (roham-, illetve lovasrendőrök) felszólította őket, hogy hagyják el a teret. Oszlatás várható két oldalról - írja az Index.
Frissítés: Miután az utca végén ellentüntetők és rohamrendőrök vannak, a felvonulást résztvevőit arra kérték, forduljanak vissza az Alkotmány utcában, és a Bajcsy-Zsilinszky út felé távozzanak a Nyugat térre, majd onnan metróval menjenek.
Egy ellentüntetőt előállítottak a rendőrök, és beültették egy rendőrautóba. Erre viszont a körülbelül száz feketébe öltözött társa bedühödött; az előállított férfit legalább negyven rendőrnek kellett megvédenie. Dulakodás kezdődött az ellentüntetők és a rohamrendőrök között, akik kutyákat is bevetettek. Mint pár perc múlva kiderült, a rendőrök állítólag egy horogkeresztes sál miatt állították elő az ellentüntetőt.
Frissítés: HVG: Véget ért a rendezvény. A rendőrök senkit nem engednek a Kossuth tér felé, a felvonulóknak vissza kell fordulniuk az Oktogon felé, ahol majd 4-es 6-os villamossal vagy metróval tudnak tovább közlekedni.
Frissítés: Újabb ellentüntetőt vittek el a buziőrök, nem tudni, őt miért. Az aberráltak többsége már elhagyta a helyszínt.
Oszlatás ugyan nem zajlik a Kossuth téren, de a rendőrök az ellentüntetőkre uszították a szájkosaras kutyákat. Furcsa állóháború zajlik, kemény a hangulat - írja az Index. A Barikád szerint a rabomobilba ültetett srácot kétszer arcon ütötte egy rendőr. Egy buzi beszabadult az ellentüntetők közé, a hazafiak megkergették. Az Index erről így számol be: "Egy meleg felvonuló behatolt a nagyjából száz fős kopasz ellentüntetők közé. Női nadrágban volt, és egy Azzá leszel, amit teszel feliratú tábla volt nála. A bátor meleget az ellentüntetők leköpték, lebuzizták, elgáncsolták, majd megütötték. A rendőrség ekkor lépett közbe, a meleg férfit megütő ellentüntetőt kiemelték a tömegből, és egy rendőrautóhoz vitték, ahová korábban már két előállítottat beültettek. A meleg férfit igazoltatták, majd három rendőr elkísérte a helyszínről."
HVG: A rohamrendőrök könnygázt is bevetettek az ellentüntetőkkel szemben, egyre feszültebb a hangulat. A "melegek" részéről is volt provokáció, az illetőt szintén őrizetbe vették.
A helyszínen van Zagyva Gyula is.
Zoom
Frissítés: Az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkáról visszavonulóban voltak a rendőrök, és megnyitották a kordont. Az így támadt résen azonban ellentüntetők özönlöttek be, ezért a kordont visszazárták. A fekete ruhások tojással, paradicsommal és palackokkal dobálják a rendőröket, akik időről időre rohamot indítanak, majd visszavonulnak.
Barikád: Egy kutyás rendőr szaladtában elhagyta a pisztolyát. Japán turisták érdeklődnek a tömegben, hogy mi történik. Felháborodással vették tudomásul, hogy kiket védenek a rendőrök. Egy édesanyát és a 16 év körüli lányát emelték ki az ellentüntetők közül a rendőrök.
Néhány MTI-s kép korábbról:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Frissítés: A rendőrség hangosbeszélőn felszólította a normalitáspártiakat, hogy a Vértenúk tere felé hagyják el a területet, ellenkező esetben szabálysértést követnek el (és, ahogy az lenni szokott, oszlatás következik).
Frissítés: Az ellentüntetők nagy része eleget tett a rendőrség felszólításának, és elhagyta a Kossuth teret. Már csak kisebb csoportok álldogálnak ott.
Néhány újabb MTI-kép:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az M1 és a HírTV összeállítása:
Dániel az övéi közt:
Zoom
Zoom
Képek: Hermán Péter
Zoom
66 másodperces videó:
(MTI - Origó - Index - Barikád - HVG nyomán)