A Microsoft elfogadta a rá kiszabott 25,3 millió dolláros büntetést az Egyesült Államokban ellene indított ügyben, amelyben a szoftvercéget az amerikai szövetségi antikorrupciós törvények megszegésével vádolták. Ez körülbelül 7,3 milliárd forintnak felel meg.
Zoom
Fotó: Elaine Thompson/AP
A vád szerint a Microsoft hazánkban és más országokban fizetett illegális módon kormányzati dolgozóknak. Ebből az összegből 8,75 millió dollár büntetőjogi bírság, 16,56 millió dollár pedig az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) által felhozott polgárjogi vádak rendezését szolgálja.
A vád szerint a Microsoft Magyarország 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dollár illetéktelen nyereséghez jutott azáltal, hogy trükközve adtak el szoftverlicenceket a magyar kormányzati szerveknek. A hazai leányvállalat azt jelentette a Microsoft központja felé, hogy csak komoly kedvezményekkel tud eladni licenceket, ám ez a kedvezmény már nem jutott el a megrendelőkhöz, hanem ebből fizették ki a kenőpénzeket a magyar hivatalnokoknak.
A Microsoft azt mondta, teljesen elfogadhatatlannak tartja ezt a gyakorlatot, és a vesztegetésben részt vevő emberek már nem dolgoznak a cégnél. A SEC-kel történt megegyezés a vállalat szaúd-arábiai, thaiföldi és törökországi ügyeit is rendezi.
(Reuters - Index nyomán)