Elárverezték annak a tiszaújvárosi anyukának a lakását, aki azért nem tudta fizetni a hitelét, mert letépte a karját egy rossz tésztagép, és nem tudott dolgozni. Az asszonynak egy hete van arra, hogy elhagyja az otthonát.
Zoom
Fotók: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Magyari Beáta kálváriája 2015 nyarán kezdődött. Egy kis darab nyers tésztát szeretett volna leszedni munkahelyén a tésztagép széléről, de a masina elkapta az ujját, majd a forgófej tüskéje átszúrta a tenyerét, végül leszakította a kezét. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki két főnökét a gép hibája miatt, és nevetséges félmillió forintra büntette őket. A tiszaújvárosi asszony élete teljesen tönkrement, elvesztette a munkáját, és képtelen volt tovább fizetni devizahitelét. Mostantól pedig már saját lakása sincs.
Annak idején 6,2 milliót követelt tőlem a bank. Mivel nem tudtam kifizetni, ezért átadták a követeléskezelőnek. Az adósság 8 millió 800 ezerre nőtt két év alatt. Június végén a végrehajtók elárverezték a lakást. 8 millió 400 ezerért, azaz nagyon ár alatt. Ez azt jelenti, hogy nemcsak elveszítjük a lakásunkat, de félmillió forintos tartozásunk is marad.
Beáta elmondása szerint még bő egy hetük van arra, hogy kiköltözzenek. Az asszony szerint beszédes, hogy a lakásába költöző új tulajdonos kijelentette, nem akar találkozni vele. „Mondták neki a végrehajtók, hogy ez nem lehetséges. Az óraleolvasás és a papírok aláírása miatt muszáj találkoznunk. Lehet, nem szeretne szembesülni azzal, hogy egy olyan ember lakásába költözik, akitől elvették az otthonát” – mondta a 24.hu-nak.
Zoom
Jó hír a sok rossz után, hogy Beáta ígéretet kapott az önkormányzattól arra, hogy havi 25 ezer forintos bérleti díjért biztosítanak neki egy önkormányzati lakást.
Még nincsenek aláírva a papírok, de már bevittem az igazolásokat arról, hogy nincsenek közüzemi tartozásaim. Azt mondták, ha aláírja a polgármester a papírokat, pár napon belül átvehetem a kulcsokat. Ha mégsem kapom meg, nem tudom, mit csinálok. Addig ki nem megyek a lakásból, mert nincs hova mennem. Én nem tudok albérletet fizetni, pláne úgy, hogy még az ötvenezer forintos fizetésem harmadát is levonják a tartozás miatt.
Zoom
Beáta helyzetét nehezíti, hogy tavaly ősszel megvonták tőle a fogyatékos támogatást. Az országos felháborodás után a parlamentben is téma volt az eset. Akkor a lapon keresztül kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nőt, hogy megpróbáljanak segíteni neki.
A lakástémával egyáltalán nem foglalkoztak. A fogyatékos támogatással kapcsolatban minden héten hívtak, volt, hogy hetente többször is. Kérték, hogy küldjem el, mik állnak azokban a papírokban, amiket kapok. Mindig azt mondták, hogy ezt a támogatást vissza fogom kapni, de ebből végül semmi nem lett. Időközben bíróságra vittem a dolgot, mert nem fogadtam el, hogy nem súlyos mozgásszervi fogyatékos az, akinek hiányzik az egyik végtagja. Ám az igazságügyi szakértő azt mondta, nem vagyok súlyos mozgásszervi fogyatékos, mert tudom használni a jobb karomat, s ha két mindkét végtagom hiányozna, akkor kaphatnám vissza a pénzt, vagy akkor, ha a gerincem is nagy fokban deformálódik, nekem ugyanis csak kis fokban görbül.
Beáta azonban nem nyugodott bele abba, hogy ezt a havi húszezer forintot is elvegyék tőle. Hetven százalékos rokkantságot állapítottak meg nála a komplex minősítésen egy jóindulatú daganatos betegség miatt, ezért újra beadta a fogyatéki támogatás igénylésére a papírokat.
Zoom
„A fogyatékos támogatást azóta se kapom. A minisztériumnak azonban annyi haszna lett, hogy ha kacskaringós úton is, de sikerült elintézni egy kivételes rokkantsági ellátást. Mivel hetven százalékos rokkant lettem, ez 33 ezer forint. De a hetven százalékos rokkantságot sem három évre adták meg, mint másnak, csak egyre” – tette hozzá keserűen.
Frissítés: az önkormányzat csak egy évre biztosít lakást
Korábbi munkaadói még csak be sem jelentették - beperelte őket.