Mint hírül adtuk, a 14 éves fiatalkorú egy bokszerrel bántalmazta iskolatársát. Mivel beismerte és "megbánta" tettét, a fiatalkorúak ügyésze gyorsított eljárásban bíróság elé állította; a bíróság elsőfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a próbaidő alatt "szakértő segítséget" kap.
A vád szerint a 14 éves "fiú" 2019. október 2-án, a délutáni órákban, egy XI. kerületi játszótéren "sérelmezte", hogy a 11 éves sértett megjegyzést tett a fiatalkorú társaságában lévő lányra. Emiatt meglökte, majd a nála lévő bokszerrel testszerte bántalmazta a fiatalabb fiút, aki könnyű sérüléseket szenvedett ugyan, azonban a verés módja alkalmas volt súlyos sérülés okozására is.
Zoom
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Részlege a gyanúsítottat súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt egy hónapon belül bíróság elé állította.
A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki vád szerint és őt – halmazati büntetésként – 6 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, illetve kötelezte "csoportos értékkorrekciós foglalkozáson" való részvételre. A fiatalkorút a törvény kötelező rendelkezése alapján pártfogó felügyelő segíti a próbaidő alatt.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védő enyhítésért (!) fellebbezett.
Az ügyészség magyarázatként közleményében hozzátette: fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani. A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeknél a beismerés, megbánás és bocsánatkérés mind a terhelt, mind a sértett személyiségfejlődése szempontjából fokozott szereppel bír. Emellett hasznos, ha a történtek feldolgozásához mind a sértett, mind a terhelt igénybe veszi szakemberek (pszichológus, pártfogó felügyelő, terápiás szakértő) segítségét.