A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A politikus ezt szerdán a győriekhez írt nyílt levelében jelentette be, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

Mint írta, a "folyamatos vádaskodás" ellenére azért nem mondott le eddig, mert szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak, és képes Győrt vezetni.
Hozzátette: szereti Győrt, ezért nem szeretné a személyével és a vele történtekkel hátráltatni a város további fejlődését, így lemond polgármesteri tisztségéről. "Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget" – hangsúlyozta a politikus.
Mint ismeretes, Borkai a választás után még azt jelentette be, hogy csak a Fideszből távozik, a várost a következő öt évben is vezetni kívánja.
Levelében most azt írja:
Tudom és remélem, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, hogy a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett. Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik. Ezzel akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövetők szándékát. Ma én vagyok a célpont, holnap más lesz, amíg a hazug hírterjesztésnek, tényként feltüntetett rosszindulatú feltételezéseknek senki nem szab határt.
Csak a szexpartit ismeri el - csak arról van videó:
Ne gondolják, hogy ez egy ember bosszúja, nem létezik az ördög ügyvédje. Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek. Egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen. Amit valóban tettem, arra nem vagyok büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnem, aki e miatt csalódott bennem. Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom. Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam.
Frissítés: megszólalt az „Ördög ügyvédje”
„Borkai, szégyent hoztál mind a családodra, mind a győriekre, hogy eddig nem mondtál le. Ismerlek, tudom, hogy csak azért vetted fel a polgármesteri mandátumodat erre a kis időre, hogy megpróbáld eltüntetni a lopásaid nyomait. Azt is tudom, soha nem mondanál le, ha erre a Fidesz vezetői nem kényszerítenének” – írja többek között a bejegyzését, amivel azzal zár, hogy:
Borkai, az elkövetkező napokban ne hozz döntést, ne vegyél tollat a kezedbe, ne írj alá semmit a lemondásodon kívül!
Több milliós végkielégítést kaphat
A képviselők akár 6 millióra is felemelhetik Borkai Zsolt végkielégítésének összegét, de a törvényileg garantált minimum 3 millió forint.
Azt, hogy a távozó polgármester mekkora végkielégítést kaphat, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabályozza. A jogszabály szerint a polgármesternek akkor jár végkielégítés, ha
  • ezt a tisztségét legalább két évig betöltötte,
  • a jogviszonya vagy az új polgármester megválasztásával szűnik meg, vagy úgy, hogy lemond,
  • és nem lesz a távozása utáni három hónapban parlamenti képviselő, alpolgármester vagy más település polgármestere.
Ha mindez igaz egy távozó városvezetőre (márpedig Borkaira igaz), akkor végkielégítéséként háromhavi illetményének megfelelő juttatást kaphat. 2018-ban Borkai polgármesteri fizetése kicsivel volt több egymillió forintnál, vagyis nagyjából 3 millió forint lesz a végkielégítése.
De ez csak a törvényi minimum. A képviselő-testület ugyanis dönthet úgy, hogy ennél nagyobb végkielégítést ad: akár meg is duplázhatják az összeget. (Tarlós István dupla összeget kapott a fővárostól a minap.) Azaz akár 6 milliót is kaphat Borkai, ha a győri fideszes képviselők úgy döntenek. Emellett, ha az elmúlt évekből vannak ki nem vett szabadnapjai, akkor az azokért járó pénzt is kifizetik neki.
(MTI - 24.hu - hvg nyomán)