2019. november 21., csütörtök, Olivér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:41 A Borkai-videók miatt előállított focista szerint nincs szó zsarolásról, az is mellékes, hogy korábban a DK jelöltje volt22:27 Putyin: az emberiség ismét a barlangban találhatja magát22:15 Jakab Péter végre rájött, hogyan lehetne tovább fokozni: beült Orbán székébe, mint egy tel-avivi kisóvodás21:45 Tusk a néppárt új elnöke - kizárást ígért a "populistáknak", Orbánra is célozgatva21:35 András herceg ott se volt, mégis visszavonul az Epstein-botrány után20:50 Orbánnak sikerült odáig süllyednie, hogy egy ultracionista rabbi nevezte bátornak és becsületesnek20:26 Megint új választás jöhet Izraelben20:07 Orosz kémbotrány okoz fejfájást Belgrádnak19:27 Putyin már azt pedzegeti, lehet, hogy néhány kelet-európai ország ki akar majd lépni az EU-ból18:22 Alacsonyan repülnek a klisébombák? - Gondolatok a Midway című filmről17:44 Négy cigány akart "megbokszolni" egy rendőrt, az ügyészség elrettentő büntetést javasol: próbára bocsátás!17:28 A Mi Hazánk feljelenti a Zsindexet - Toroczkai: mindig a trianoni tragédián gúnyolódnak17:08 Az SZDSZ-es Gothár Péter a Katona József Színház zaklatója15:53 Az iráni elnök szerint gátat szabtak az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozáshullámnak15:24 Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából - remélhetőleg áthatja majd a hely szelleme az egyenruhásokat
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Erdogan szultán hálás érte, hogy Orbán iszlamista iskolával "védi meg" Magyarországot és Európát

Reklám

Csütörtök délután sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan. A török államfő és a magyar kormányfő magas szintű találkozót tartott Budapesten, a nyilatkozatok előtt több megállapodást írtak alá a miniszterek.
Orbán elmondta, hogy 2013-ban kötöttek egy megállapodást, amely szerint minden évben egyszer magas szinten találkoznak, ennek a soros ülése történt most meg Magyarországon. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország szempontjából az Isztambul-Moszkva-Berlin háromszög a mérvadó.
A kormányfő szerint a magyar külpolitika abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az EU felé jövő migrációt; emiatt Magyarország stratégiai partnere Törökországnak, ami Orbán szerint csak idén 350 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel.
Mindkét ország tagja a NATO-nak, ezért katonai szövetségesek vagyunk; a két ország között jó ütemben halad a katonai és hadiipari együttműködés is. A két országnak korábban kötött megállapodás alapján közös projektjei vannak Afrikában, erről "sosem beszéltünk eddig a magyar nyilvánosságban".
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Kenyába orvosmissziót küldtünk, a jövőben pedig vízügyi és egészségügyi segíséget fogunk nyújtani Ghánának - jelentette be Orbán, aki szerint a sajtótájékoztató szerint magas szintű üzleti fórum lesz; 15-15 üzletember találkozhat majd Orbánnal és Erdoğannal. A kormányfő bejelentette, hogy az Eximbank egy több mint 200 millió dolláros keretet nyitott a török-magyar vállalatközi együttműködés számára.
Ha Magyarország energetikai függetlenséget akar, ahhoz szükség van a török gázra, "itt jó hírrel szolgálhatok", hamarosan létrejön az a gázvezeték, amely Törökországból képes a gázt Európába szállítani. Legkésőbb 2021 végére ezen az ágon is érkezhet Magyarországra gáz - közölte a kormányfő.
A kedves barát hálás az erdoganista török iskola miatt
Erdoğan beszédét azzal kezdte, hogy kedves barátomnak szólította Orbánt. A török elnök szerint szűkkörű megbeszélésekre és plenáris ülésekre is sor került Budapesten. "Nagyon jó hangulatban telt a megbeszélés Áder Jánossal" - mondta.
Nagyon fontos dolgokról ejtettünk szót a migrációval kapcsolatban, de szóba került oktatás, kultúra és a gazdasági kapcsolatok is Erdoğan szerint. A két ország kereskedelmi kapcsolatában az elérendő cél 6 milliárd dollár.
Erdoğan elmondta, hogy mindenben igyekeznek segíteni a magyar üzletembereket Törökországon, és ugyanezt elvárják a magyar féltől is Magyarországon. 2020 szeptemberében meg fogja kezdeni működését az alapítványi iskolája, amiért hálás Orbánnak.
A török elnök sokra értékeli, hogy Magyarország mindig támogatta Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, amely az elmúlt időszakban szerinte negatívan kezelte országát. Szeretné tovább fejleszteni kapcsolatát a V4 országaival, ezt szeretné továbbfejleszteni.
Erdoğan szerint 3,6 millió arab és közel 300 ezer kurd menekült tartózkodik jelenleg Törökországban; közülök sokan szeretnének továbbmenni Európába. "Az együttműködés miatt eddig feltartóztatták a tömeget."
Erdoğan arról is beszélt, hogy az általa létrehozni kívánt biztonsági zónában továbbra is terroristák vannak, sem az oroszok, sem az amerikaiak nem tartották be a szavukat, amikor azt mondták, hogy 120 óra alatt megtisztítják a terepet. A török elnök szerint az EU sem tartotta a szavát, nem adott annyi pénzt a menekültek feltartóztatására, mint ígérték.
Ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat - közölte a magyar köztévé kérdésére Erdoğan. "Az a kérdés foglalkoztak minket, hogy merre nyílik ez a kapu" - jegyezte meg Orbán.
Erdoğan Nagyon örült, hogy Magyarország részt vett megfigyelőként a Türk Tanács legutóbbi ülésén, ahol Orbán előadta elméletét a magyarok vérében csörgedező kipcsak vérről.
Ha egy magyar nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, azért Orbán maga kér bocsánatot
Orbán azt mondta, hogy a kormány szívesen részt vesz azokban az újjáépítési programokban, amelyeket Erdoğan kívánatosnak tart Szíriában. Mindenesetre, akármerre is indulnak meg Törökországból a bevándorlók, Magyarország meg tudja védeni a határait - közölte a kormányfő.
A kormánymédia kérdésére Orbán elmondta, hogy nincs ma hálátlanabb portfólió annál, mint hogy Magyarországé legyen az EU bővítésért felelős bizottsági posztja. "Az ami bővítésként történt eddig az EU-ban, az más volt, mint ami ezután történni fog" - jelentette ki Orbán, aki azt reméli, hogy 2020 közepére megtörténnek azok a viták az EU-ban, hogy hol vannak az unió határai, meddig terjed a schengeni övezet, mi van a török csatlakozási kísérlettel.
Orbán szerint Magyarország uniós tagság melletti elkötelezettségét mutatja, hogy elvállalták a bővítésért kapcsolatos porfóliót, amelynél sok nagyobb sikerrel kecsegtető porfólió van a bizottságban.
A miniszterelnök szerint a magyar magatartás más Törökország irányába, mint a legtöbb uniós országé. "Ha Magyarországon valaki nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, akkor nekem miniszterelnökként az a dolgom", hogy elnézést kérjek ezért vagy esetleg kompenzáljam - mondta Orbán, aki szerint itt nem lehet gúnyolódni egyik nemzet vezetőjén sem. (Reméljük, hogy a Hunyadi-filmért véletlenül sem kell majd bocsánatot kérni, tekintettel lesz a török érzékenységre, az Egri csillagokért pedig már esdekelt eleget a végvári kapitány úr - a szerk.)
(Index)
Videón a sajtótájékoztató:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready