2020. június 3., szerda, Klotild, Cecília, Zille napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:02 Megszavazva: tűzfegyverré minősítik a gáz- és riasztófegyvereket, nehogy meg tudjuk védeni magunkat11:44 A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadtak el11:20 Dúrónak nemcsak a patai cigánysorra volt gusztusa elmenni, Vadaival is leülne vitázni11:03 Fehér, azaz rasszista volt a kerekesszékes nő - ellátták a baját az igazságszerető afroamerikai szabadságharcosok10:44 Itt teremnek a jövő raj sofőrjei: ez a derék KRESZ-király is már a nyolcadiknál tart10:23 Jakab szélsőbaloldali alakulattá züllesztette a Jobbikot - közölte egy alapszervezet, majd ők is feloszlottak10:00 Továbbra is a hazafiakat tekintik ellenségnek: vádat emeltek a Horthy-megemlékezésen részt vevő gárdisták ellen09:37 Ezért jó küzdősportot tanulni: 34 éves bicskás cigányasszonyt állított meg egy fiatalkorú lány09:32 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3931-re emelkedett a fertőzöttek száma09:11 Floridai seriff: lőjék le bátran a házba betörő fosztogatókat!08:49 Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban08:12 A párizsi fekáknak is eszükbe jutott, hogy itt a jó ürügy egy kis gyújtogatásra07:55 Minnesota állam vizsgálatot indít, hogy kiderítsék, rasszisták-e a rendőrök (vagy tényleg több a néger bűnöző)07:45 Ingyenes filmek a Budapesti Távmoziban07:31 Megújult az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Erdogan szultán hálás érte, hogy Orbán iszlamista iskolával "védi meg" Magyarországot és Európát

Reklám

Csütörtök délután sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan. A török államfő és a magyar kormányfő magas szintű találkozót tartott Budapesten, a nyilatkozatok előtt több megállapodást írtak alá a miniszterek.
Orbán elmondta, hogy 2013-ban kötöttek egy megállapodást, amely szerint minden évben egyszer magas szinten találkoznak, ennek a soros ülése történt most meg Magyarországon. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország szempontjából az Isztambul-Moszkva-Berlin háromszög a mérvadó.
A kormányfő szerint a magyar külpolitika abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az EU felé jövő migrációt; emiatt Magyarország stratégiai partnere Törökországnak, ami Orbán szerint csak idén 350 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel.
Mindkét ország tagja a NATO-nak, ezért katonai szövetségesek vagyunk; a két ország között jó ütemben halad a katonai és hadiipari együttműködés is. A két országnak korábban kötött megállapodás alapján közös projektjei vannak Afrikában, erről "sosem beszéltünk eddig a magyar nyilvánosságban".
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Kenyába orvosmissziót küldtünk, a jövőben pedig vízügyi és egészségügyi segíséget fogunk nyújtani Ghánának - jelentette be Orbán, aki szerint a sajtótájékoztató szerint magas szintű üzleti fórum lesz; 15-15 üzletember találkozhat majd Orbánnal és Erdoğannal. A kormányfő bejelentette, hogy az Eximbank egy több mint 200 millió dolláros keretet nyitott a török-magyar vállalatközi együttműködés számára.
Ha Magyarország energetikai függetlenséget akar, ahhoz szükség van a török gázra, "itt jó hírrel szolgálhatok", hamarosan létrejön az a gázvezeték, amely Törökországból képes a gázt Európába szállítani. Legkésőbb 2021 végére ezen az ágon is érkezhet Magyarországra gáz - közölte a kormányfő.
A kedves barát hálás az erdoganista török iskola miatt
Erdoğan beszédét azzal kezdte, hogy kedves barátomnak szólította Orbánt. A török elnök szerint szűkkörű megbeszélésekre és plenáris ülésekre is sor került Budapesten. "Nagyon jó hangulatban telt a megbeszélés Áder Jánossal" - mondta.
Nagyon fontos dolgokról ejtettünk szót a migrációval kapcsolatban, de szóba került oktatás, kultúra és a gazdasági kapcsolatok is Erdoğan szerint. A két ország kereskedelmi kapcsolatában az elérendő cél 6 milliárd dollár.
Erdoğan elmondta, hogy mindenben igyekeznek segíteni a magyar üzletembereket Törökországon, és ugyanezt elvárják a magyar féltől is Magyarországon. 2020 szeptemberében meg fogja kezdeni működését az alapítványi iskolája, amiért hálás Orbánnak.
A török elnök sokra értékeli, hogy Magyarország mindig támogatta Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, amely az elmúlt időszakban szerinte negatívan kezelte országát. Szeretné tovább fejleszteni kapcsolatát a V4 országaival, ezt szeretné továbbfejleszteni.
Erdoğan szerint 3,6 millió arab és közel 300 ezer kurd menekült tartózkodik jelenleg Törökországban; közülök sokan szeretnének továbbmenni Európába. "Az együttműködés miatt eddig feltartóztatták a tömeget."
Erdoğan arról is beszélt, hogy az általa létrehozni kívánt biztonsági zónában továbbra is terroristák vannak, sem az oroszok, sem az amerikaiak nem tartották be a szavukat, amikor azt mondták, hogy 120 óra alatt megtisztítják a terepet. A török elnök szerint az EU sem tartotta a szavát, nem adott annyi pénzt a menekültek feltartóztatására, mint ígérték.
Ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat - közölte a magyar köztévé kérdésére Erdoğan. "Az a kérdés foglalkoztak minket, hogy merre nyílik ez a kapu" - jegyezte meg Orbán.
Erdoğan Nagyon örült, hogy Magyarország részt vett megfigyelőként a Türk Tanács legutóbbi ülésén, ahol Orbán előadta elméletét a magyarok vérében csörgedező kipcsak vérről.
Ha egy magyar nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, azért Orbán maga kér bocsánatot
Orbán azt mondta, hogy a kormány szívesen részt vesz azokban az újjáépítési programokban, amelyeket Erdoğan kívánatosnak tart Szíriában. Mindenesetre, akármerre is indulnak meg Törökországból a bevándorlók, Magyarország meg tudja védeni a határait - közölte a kormányfő.
A kormánymédia kérdésére Orbán elmondta, hogy nincs ma hálátlanabb portfólió annál, mint hogy Magyarországé legyen az EU bővítésért felelős bizottsági posztja. "Az ami bővítésként történt eddig az EU-ban, az más volt, mint ami ezután történni fog" - jelentette ki Orbán, aki azt reméli, hogy 2020 közepére megtörténnek azok a viták az EU-ban, hogy hol vannak az unió határai, meddig terjed a schengeni övezet, mi van a török csatlakozási kísérlettel.
Orbán szerint Magyarország uniós tagság melletti elkötelezettségét mutatja, hogy elvállalták a bővítésért kapcsolatos porfóliót, amelynél sok nagyobb sikerrel kecsegtető porfólió van a bizottságban.
A miniszterelnök szerint a magyar magatartás más Törökország irányába, mint a legtöbb uniós országé. "Ha Magyarországon valaki nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, akkor nekem miniszterelnökként az a dolgom", hogy elnézést kérjek ezért vagy esetleg kompenzáljam - mondta Orbán, aki szerint itt nem lehet gúnyolódni egyik nemzet vezetőjén sem. (Reméljük, hogy a Hunyadi-filmért véletlenül sem kell majd bocsánatot kérni, tekintettel lesz a török érzékenységre, az Egri csillagokért pedig már esdekelt eleget a végvári kapitány úr - a szerk.)
(Index)
Videón a sajtótájékoztató:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready