2020. január 21., kedd, Ágnes napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Többen életüket vesztették az újabb iraki tüntetéseken22:18 Megkezdődött a balatoni nádaratás21:57 Salvini él a lehetőséggel, bíróság elé akar állni: "Contét és Di Maiót is viszem magammal"21:44 Február elején teszik közzé a Fidesszel kapcsolatos néppárti értékelést21:33 Kína megerősítette, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus21:18 Idéntől csak hibridet gyárt az EU-s piacra a Suzuki Esztergomban20:53 Az ellenzék vezére szerint Putyin örökké hatalmon akar maradni20:50 Boroskancsók és névreszóló pálinkáspoharak a Turániában (x)20:32 Ismét többfelé lesz sűrű köd20:02 Kiengedték a Hableányt elgázoló szállodahajó ukrán kapitányát19:29 Tiltakoznak az ügyvédek bűnöző ügyfeleik "kártérítései" kifizetésének leállítása miatt - ők ugyanis nem nyerészkedők, dehogyis18:57 Időnként holttestekkel is lehet találkozni egy bukaresti kórházban18:15 Kiugrott kollégiumi szobájának ablakából egy debreceni egyetemista18:05 Láncra verve tartottak egy idős asszonyt a pincében - felfüggesztett elég lesz17:51 NJA: véget kell vetni a 10,5 éve zajló Budaházy-Hunnia büntetőügynek!
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is kirúgták Gothárt

Reklám

Megszüntette Gothár Péter oktatói szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), olvasható az egyetem holnapján. Az egyetem etikai bizottsága december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolták az SZFE vezetésének. Upor László rektorhelyettes ezt az ajánlást fogadta el, és az egyetem az ügyet ezzel lezártnak tekinti.
A Katona József Színház november 19-én közölte, hogy egyik munkatársuk többször is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival, és emiatt a jövőben nem kívánnak vele együtt dolgozni. Akkor nem nevezték meg, hogy kiről van szó, de egy nappal később Gothár Péter kiadott egy rövid közleményt, amelyben bocsánatot kért egy esetért. Beismerése után a másik munkahelye, a Színház- és Filmművészeti Egyetem is úgy döntött, hogy vizsgálatot indítanak.
Gothár az SZFE etikai tanácsának ajánlását tiszteletben tartva felfüggesztette az oktatói tevékenységét, meghallgatásának időpontját december negyedikére tűzték ki, az egyetem pedig bejelentette, hogy pszichológusok segítségével beszélgetnek a hallgatókkal, akiket rendező tanított. Közben a kormány oldaláról bírálták a Katona József Színházat és Színház- és a Filmművészeti Egyetemet is. A két intézmény helyzete azonban eltérő, mivel a színház fenntartója a fővárosi önkormányzat, az egyetemé viszont a Palkovics László vezette innovációs tárca.
Gothár Péter meghallgatása után Upor László a hivatalos közleményben megemlítette, hogy az egyetem jó hírét, morális integritását ettől függetlenül súlyos károk érték az elmúlt hetekben. "A bizottság feladatának tekinti, hogy ennek okait és mértékét megvizsgálja, hatásait lehetőség szerint csökkentse" - írta.
Ahogyan a meghallgatást követő, úgy a végső döntésről szóló közleményben megerősítették, hogy nem volt tudomásuk Gothár Péter egyéb ügyéről, illetve az esetlegesen az intézménynél elkövetett etikai vétségről, és hozzájuk semmilyen bejelentés nem érkezett.
"Hangsúlyozzuk, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Szükségesnek látjuk kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől. Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné" - írják. Kiemelték, az bizottság nem nyomozati szerv, így nem feladata, az "igazságszolgáltatás”, ellentétben ártalomcsökkentéssel, ezért szeretnének kidolgozni egy olyan intézkedési tervet, "amely erősíti a hallgatóknak az etikai vétségek kezelésére irányuló bizalmát".
A jelenlegi helyzet zavart értelmezésekből, túlfűtött indulatteli megnyilvánulásokból összeálló megítélése miatt, feltétlenül javasoljuk a megértést segítő közösségi feldolgozást, szakértő vezette nagycsoportos beszélgetésekkel. A 2020-as februári szemeszterkezdéskor oktatóknak és hallgatóknak szóló szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusok meghirdetését látjuk szükségesnek.
Az SZFE sajátos helyzetben van, mivel az előző rektor, M. Tóth Géza megbízatása lejárt idén márciusban, azóta az intézmény szakmai vezetését Upor László rektorhelyettes látta el. Upor megpályázta a rektori pozíciót, és az egyetem szenátusa december 1-jén őt támogatta Bagossy László rendezővel szemben. Ma már azonban az egyetemek sem dönthetnek a vezetőjük személyéről, a döntést a szakminiszter ajánlására a köztársasági elnök hozza meg, de a szenátus véleményét figyelembe kell vennie.
Palkovics László szakminiszter a Gothár-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ha "bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond." Halász János államtitkár még egyértelműbben fogalmazott: "Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell." Ezek után kérdés, hogy a tárca hogyan jár el a rektorjelölés során.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready