Kiengedik a börtönből Bene Lászlót. Az ügyben eljáró büntetés-végrehajtási bíró ugyanis nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta kedden az "életfogytig tartó" fegyházra ítélt skálás gyilkost.
Zoom
Bene 1989 és 1994 között tucatnyi rablást és négy gyilkosságot követett el. Társával, Donászi Aladárral együtt először egy rendőrt, Ősz Zsigmondot ölték meg Győrben, majd egy fiatal egyetemistát, Sádt Győzőt a Skálánál. Utána pedig egy vadászpárossal végeztek, akik pont arra jártak, ahol a rablógyilkosok lőgyakorlatot tartottak. 1994-ben elfogták őket, de Donászi a börtönben öngyilkos lett.
Bene az "életfogytig tartó" szabadságvesztését tölti a Szegedi Csillagban, amelyből legkorábban 20 év után bocsátható feltételes szabadságra. Ez az időtartam már 2014. májusában letelt, csak eddig mindig elutasították Bene feltételes szabadlábra helyezési kérelmét.
A BV ezúttal sem javasolta Bene feltételes szabadlábra helyezését, az ügyében eljáró büntetés-végrehajtási bíró azonban arra a megállapításra jutott, hogy a sorozatgyilkos kifogástalan magatartás tanúsított a börtönben, s betartotta az intézet rendjét. Bene szakmát szerzett a börtönben, és munkahelye is lesz a szabadulása után.
Bene megbánását fejezte ki a bűncselekmények miatt, az elhelyezési körülmények miatt kapott kártalanítás összege pedig fedezi a lakhatását a kiengedése után. Bene azt is vállalta, hogy önként fizet majd kártérítést a sértett hozzátartozóinak.
A bíróság végzését Bene és védője is tudomásul vette. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak azt mondta, hogy az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, mert álláspontjuk szerint továbbra sem állnak fenn az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának feltételei.
Mivel az ügyészi fellebbezés halasztó hatályú, ezért az elítélt szabadon bocsátására eddig még nem került sor. Jogerős döntés egy hét múlva várható.
Frissítés: a szakvélemény szerint újra bűncselekményt követhet el, de a bíró kiengedi, mert milliomos lett...