2020. szeptember 22., kedd, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:23 Irán: szabotázsakció áll a natanzi urándúsító telepen történt robbanás mögött20:05 Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány19:43 Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót19:22 Trump Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ közgyűlésén19:05 Putyin elfogadta a Jelcin-korszak utolsó kormányzójának lemondását18:41 Egyetlen koronás eset miatt halasztják az EU-csúcsot18:23 Maszkot hordani nem hajlandó utasok miatt késnek a vonatok17:56 Kilencéves kislányt és 73 éves asszonyt is megerőszakolt két "férfi" Franciaországban17:32 Halálra ítéltek két embert Pakisztánban tömeges tragédiát okozó gyújtogatásért17:06 Négy idős ózdi asszonynál próbálkoztak az unokázók, egyszer sem jártak sikerrel16:34 Szarvasbőgés a barcsi erdészetben16:26 Szijjártó szerint egyetértés volt Strassburgban arról, hogy rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján16:03 Megkérdőjelezték a faji sokszínűség egyik elméletét15:21 Már a gyümölcslével nyakon öntött zsidós poénokat is levadássza az érinthetetlenek legújabb számítógépes projektje14:54 Tucatnyi tűzoltót kötött le egy korlátok közé szorult észlény a Boráros téren
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A harmadgenerációs holotúlélő nem vétózhat: öt nappal a szavazás előtt módosították a Jobbik választási szabályzatát

Reklám

Sneider Tamás javaslatára az utolsó pillanatokban módosultak a tisztújítási szabályok. A párt új vezetőjének, Jakab Péternek gyakorlatilag nem lesz lehetősége vétózni - írja a Jobbik számára egyébként már baráti médiumnak számító Népszava. Alább a folytatás.
A Jobbik szombaton tartja tavaly ősszel elhalasztott tisztújító kongresszusát. A leköszönő pártelnök, Sneider Tamás utódjává a küldöttek minden bizonnyal Jakab Pétert, a parlamenti frakció vezetőjét választják majd. Legfeljebb az a kérdés, hogy milyen arányban: kihívója, az erdélyi Lokody Levente az esélytelenek nyugalmával indul.
Zoom
Jákob Péternek még "kihívója" is akadt
Az alelnöki posztokért folyó küzdelem lényegesen érdekesebbnek ígérkezik. A belső feszültségek abból fakadnak, hogy miközben Jakab „nem ideológia-, hanem emberközpontú pártot” szeretne, amely „nem önmagát, hanem a nemzet egészét képviseli”, mások a jövőben is markánsan jobboldali pártként akarják megjeleníteni a Jobbikot.
Jakab Péter kérdésünkre közölte, hogy a „párt elnöksége Sneider Tamás kezdeményezésére hétfőn, vagyis öt nappal a tisztújítás előtt megváltoztatta a párt választási szabályzatát”. Ennek értelmében a hat alelnöki helyre a korábbiaktól eltérően nem nyolc, hanem tizenhat személyt kell minimálisan jelölnie. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet élni a vétó eszközével” – tette hozzá Jakab. A hat alelnöki tisztségre ugyanis tizenhatan pályáznak.
Tudni kell, hogy a Jobbik pártelnöke az alapszabály szerint megvétózhatja a neki nem tetsző alelnökjelöltek indulását. Ennek lehetőségét viszont erősen korlátozták azzal, hogy tizenhatra emelték a minimális jelöltszámot. A kifogásolt jelöltek "kiejtésével" tizenhat alá csökkenne a létszám, újak indításához pedig az alapszervezetek 10 százalékos támogatási arányára lenne szükség.
A vétóval régebben Vona Gábor is élt. Jakab Péter tavaly azzal a kikötéssel vállalta volna el a párt vezetését, ha a kongresszus az általa megnevezett alelnököt is megválasztja. A Jobbikban azonban ultimátumként értékeltek ezt a feltételt, a teljesítése helyett inkább elhalasztották a tisztújítást.
Jakab Péter engedett, most már nem ragaszkodik mindenáron a saját jelöltjeihez. Ugyanakkor több forrásból úgy értesültünk, hogy az Origó korábbi közlése – nem szokványos módon – fedi a valóságot: Bana Tibor azért nem indul újra az alelnöki tisztségért, mert Jakab erre az esetre vétót helyezett kilátásba. A konfliktus okáról nem sikerült részleteket megtudnunk. Bana Tibor például csak annyit mondott, hogy a jövőben bármilyen egyéb témában örömmel áll rendelkezésünkre, erről az ügyről azonban nem nyilatkozik.
Nincs információnk arról, hogy Jakab mások esetében is vétózni készült volna – ő maga sem jelezte, hogy lenne ilyen szándéka –, a választási szabályok megváltoztatásával mindenesetre már akkor sem tehetné, ha akarná.
Az alelnökjelöltek sorában ismert és kevésbé ismert politikusok is találhatók. A Jakab Péter által a hat tisztségre megnevezett nyolc jelölt: Ander Balázs, Balassa Péter, Dudás Róbert, Lukács László, Nunkovics Tibor, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. A további nyolc alelnökjelöltből lapunkhoz hét induló neve jutott el: Bencsik János, Gyüre Csaba, Fazakas Attila, Pintér Tamás, Stummer János, Varga-Damm Andrea és Weller-Jakus Tamás. Az Alfahír értesülése szerint a hiányzó név Lokody Levente, aki elnökjelöltként is próbálkozik.
Szávay István nem indul alelnökjelöltként, pedig őt a fideszes sajtóban Jakab Péter „legerősebb ellenfeleként” emlegetik. Szávay nem akart nyilatkozni, helyette nemrég közzétett facebookos bejegyzését ajánlotta figyelmünkbe. Ebben arról számolt be, hogy első fokon helyreigazítási pert nyert a Magyar Nemzet online oldala ellen, amely azt állította, hogy Szabó Gábor pártigazgatóval együtt Jakab Péter ellen szervezkedik.
Ahogyan azt a Népszava korábban megírta, Szabó Gábor tizenhat év után megválik pártigazgatói tisztségétől, helyét várhatóan Sneider Tamás veszi át. Az elnökhelyettes minden jel szerint Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője marad: Jakab lapunknak megerősítette, hogy őt jelöli a posztra, Gyöngyösi pedig azt, hogy elvállalja a felkérést.
Szombati frissítés: Jákob lesz a Ballik elnöke
Jakab Pétert elsöprő többséggel jelölték a Jobbik elnöki tisztségére - írja büszkén a Jobbik közleménye. Alább a folytatás.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom szombaton tartja tisztújító kongresszusát. A jelölésben részt vett jobbikos szervezetek 99,6 százaléka Jakab Pétert jelölte a Jobbik elnökének, így egyedüli elnökjelöltként mondhatja majd el programbeszédét, úgymint elnökhelyettese Gyöngyösi Márton is.
Szabó Gábort az alapszervezetek 89 százaléka jelölte az Országos Választmány elnökének, míg kihívóját dr. Damm Andreát 11 százalék, aki nem érte el a 20 százalékos jelölési küszöböt, így az eddigi pártigazgató az egyetlen hivatalos jelölt az Országos Választmány elnöki tisztségére.
Az alelnökjelöltek közül 14-en érték el az induláshoz szükséges 10 százalékos jelölési küszöböt, név szerint: Ander Balázs, Balassa Péter, Bencsik János, Dudás Róbert, Fazakas Attila, Gyüre Csaba, Lukács László György, Nunkovics Tibor, Pintér Tamás, Potocskáné Kőrösi Anita, Stummer János, Szilágyi György, Varga-Damm Andrea, Z. Kárpát Dániel, közülük választják majd ki a küldöttek a Jobbik 6 új országos alelnökét.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready