Elfogadhatatlan a Becsület napi megemlékezések világnézeti-politikai alapon történt betiltása, ezért a rendőrfőkapitány leváltását követeli a belügyminisztertől a Mi Hazánk Mozgalom. Alább folytatódik a közleményük.
Zoom
Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány
Jogszerűtlenek és szakmaiatlanok Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánynak azok a tiltó határozatai, melyeket azzal indokolt: „Az évek óta megtartott Becsület napi rendezvényekkel kapcsolatban megállapítható, hogy a megemlékezések szélsőséges nézeteket valló csoportokhoz kötődnek.” A rendőrség nem politizálhatna, de ez nyílt és ráadásul elfogult értelmezése egy politikai vetületű eseménynek, melyet a hatóság kizárólag a Zsidó Közösségi Fórum Szövetség magazinján keresztül hivatkozott balliberális Ungváry Krisztián történész egyoldalú álláspontjával próbál alátámasztani (itt olvasható a határozat - a szerk.), holott az általa kritizált M5-műsorszámban megszólalt történészek is vele ellentétes állásponton vannak, a rendőrségi határozat rájuk azonban már nem hivatkozik, álláspontjukat nem mutatja be.
Ungváry és a BRFK álláspontjával szemben a Honvédség szerint is hazájukat védő hősként kell tekinteni a kitörésben részt vett magyar honvédekre, dr. Kovács Vilmos ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokaként is így nyilatkozott.
Zoom
Megemlékezés a honvédséggel és német katonatársakkal az ország legnagyobb második világháborús katonatemetőjében
Évről évre több ezer honfitársunk vesz részt az amúgy több évtizedes túraszervezői múlttal rendelkező sportszervezetek által megrendezett kitörés teljesítménytúrákon. Ezeken számos honvéd is megjelenik civilben, pl. a tartalékos szolgálatom hivatásos parancsnoka is teljesítette tavaly. A Mi Hazánk Mozgalom buzdítja is szimpatizánsait a kitorestura.hu oldalon meghirdetett túrákon való részvételre, mely embert próbáló kihívás és egy egyéni áldozathozatalt megkövetelő, méltó megemlékezés az 1945-ös budai kitörésről. Normális esetben az EU is meg kéne emlékezzen arról a magyar-német áldozathozatalról, melynek köszönhetően a szovjetek nem tudták egész Európát megszállni. Mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül február 11-ét a Becsület napjává kell nyilvánítsa az Országgyűlés előbb-utóbb, még ha erre irányuló javaslatomat 2013-ban le is szavazta a fideszes többség, ahogy egy történelmi filmmel is adós még a kormányzat – a pozsonyi csata és a Rongyos Gárda mellett – ebben a témában is.
Novák Előd,
a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, a Honvédelmi Kabinet elnöke