A Budavári Önkormányzat lefoglalta a Kapisztrán teret, ezért nem indulhat onnan a Kitörés emléktúra – erősítették meg a Népszava információját az I. kerületben.
Zoom
Bűntudat és alázkodás a sírdogálás előtt - így szeretnének látni az országhódítók minden magyart, aki a színük elé járul (fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava)
A túra – tájékoztatták az elvtársi lapot az önkormányzatnál – "nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá", a szervezők előzőleg területfoglalási engedélyt sem kértek. Most már hiába is kérnének. Azt, hogy szombaton pontosan honnan startol majd a túra, egyelőre nem tudni: az esemény honlapján még a Kapisztrán tér szerepel rajthelyszínként.
Nem a Budavári Önkormányzat elszigetelt fellépéséről van szó:az évfordulóhoz közeledve a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerület közös közleményt adott ki a II. kerületi önkormányzattal, ahol a szocialista Őrsi Gergely, valamint a XII. kerülettel, ahol a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester.
"Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak" – áll a közleményben. Az említett önkormányzatok különböző közterületeken saját emlékprogramokat szerveznek, a részletekről pénteken a három polgármester, V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely és Pokorni Zoltán sajtótájékoztatón számol be.
Budapest ostromában mintegy 120 ezer katona és közel 40 ezer civil vesztette életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus – hívták fel a figyelmet. Ugyanakkor elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket "nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be". Elfogadhatatlannak tartják, hogy "önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét".
Február 8-án, szombaton két "antifasiszta" tüntetés is lesz. Az egyiket Donáth Ferenc magánszemélyként jelentette be délután 3-tól a Bécsi kapuhoz, a kezdeményezéshez az Európai Baloldal is csatlakozott. A másik tiltakozást az "autonómok" szervezik délután egytől a XII. kerületi Városmajorban: itt rendezik meg ugyanis a becsület napi megemlékezést.
Korábban három megemlékező rendezvényt is megtiltott a rendőrség. Két esetben a bejelentő belenyugodott a döntésbe, a harmadik esetben viszont bírósághoz fordult. Ennek nyomán a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást, a Városmajorban így nincs jogi akadálya a rendezvény megtartásának.
Korábban írtuk: