A Magyar Nemzet értesülése szerint a balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor.
Ahogyan arról a mai nap folyamán a Fidesz-frakció is beszámolt, a kihelyezett balatonfüredi frakcióülésen a szokásokhoz híven ez alkalommal is felszólalt a miniszterelnök, aki többek között a kormány és a frakció előtt álló feladatokról tájékoztatta a képviselőket.
A "nemzeti egyetértés ereje" kapcsán ez alkalommal fő témának azt a problémát fogalmazta meg, hogy egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál, ezért "erről a magyar embereket is meg kell kérdezni".
A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nemzeti konzultáció keretein belül ez alkalommal több témában is kikérik majd az emberek véleményét, a kormány tudni szeretné, hogyan vélekednek a magyarok az iparággá vált börtönbiznisz, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, a Szeviép-ügy kapcsán felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyönyöspatai "romák" "kártérítése" kapcsán felszínre került kérdésekről.
Orbán elmondta, a konkrétumokról Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatja majd a nyilvánosságot a holnapi kormányinfó keretein belül.
Frissítés: kilenc kérdés lesz
A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége – ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás Gergely a gyöngyöspatai cigányok kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a börtönbiznisz, valamint a bírók függetlenségének kérdését említette.
A politikus kijelentette: szinte minden üggyel kapcsolatban megjelennek a magukat jogvédőnek nevező, külföldről finanszírozott szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.
A kormány a témakörökről döntött, a konkrét kérdésekről azonban a jövő héten születik döntés.
A konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek; a tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba, írja az MTI.