2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet

Reklám

Tovább fokozódik a gödi önkormányzati ellenzéki együttműködés kudarcából immár országos konfliktussá terebélyesedett viszály. A botrány magjában az a vita áll, amely a momentumos polgármester, Balogh Csaba és Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció helyi önkormányzati képviselői között robbant ki. A felek kölcsönösen a Fidesszel való együttműködéssel vádolják egymást - írja a Magyar Hang.
A DK oldalán Rónai Sándor lépett a szorítóba, aki a Gödöt is magában foglaló, dunakeszi központú országgyűlési választókerület (Pest megyei 5. sz.) elnöke pártján belül. A DK „születése óta Dunakeszin élőként” őt indította a 2018-as parlamenti választásokon a kerületben, és tisztes eredménnyel (36%) második lett a mandátumot elnyerő kormánypárti jelölt, Tuzson Bence (43%) mögött. Rónai egy évvel az országgyűlési választásokat követően európai parlamenti mandátumot nyert el pártja színeiben, jelenleg is EP-képviselőként dolgozik.
Zoom
Rónai Sándor egy született DK-s, de a kép alapján akár született momentumos is lehetne, de a két párt között most sajnos nem ennyire bensőséges a hangulat (forrás: Facebook)
A Momentum és a DK közötti összeütközés a hét elején teljesedett ki és vált országos üggyé, amikor Rónai a Demokratikus Koalíció honlapján egy megvágott hangfelvételt tett közzé, ebben Balogh Csaba gödi polgármester felsorolja, hogy kik a szóba jöhető jelöltek a korábbi LMP-s és DK-s alpolgármesterek helyére. Balogh három személyt említ, Pintér „Gyurit” (Fidesz), Andrejka Zombort (Momentum) és Hlavács Juditot (független, korábban Párbeszéd). A Momentum fél nap múlva nyilvánosságra hozta a felvétel teljes változatát, amelyben elhangzik az a DK-s verzióban nem szereplő mondat is, hogy a felsorolást követően Balogh megjegyzi: „És remélem nem a Pintér Gyurit [A fideszest. – Magyar Hang szerk.] mondjátok.”
Mindezek után Rónai Sándor közzétett a Facebook-oldalán két nyílt levelet, az egyiket Donáth Annának, a Momentum EP-képviselőjének címezte, míg a másikat Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének. Ezekben Rónai EP-képviselő két fő állítást fogalmaz meg: az egyik az, hogy értesülése szerint Göd első embere, Balogh Csaba fideszesekkel igyekszik feltölteni a városházi állásokat, a másik szerint pedig a Momentum országos üggyé tette a gödi ellenzéki vitát.
Ezt követően csütörtökön tapasztalta a lap több munkatársa is, hogy a Demokratikus Koalíció fizetett hirdetésben terjeszti a közösségi médiában képviselőjük, Rónai Sándor ezen bejegyzéseit. És valóban: a Facebook kereshető hirdetési adatbázisa szerint mindkét fenti Rónai-posztot hirdetik, a reklámok finanszírozója pedig a Demokratikus Koalíció. A dolog furcsasága, hogy azon posztot is országos célzással népszerűsíti a DK, amelyben Rónai azt írja: a Momentum emeli országosnak tűnő konfliktus szintjére a botrányt. A hirdetés (amely e cikk írásakor, pénteken is éles volt még) Facebook által megadott eddigi eredményei szerint a legtöbben (26%) Budapesten látták azt, míg a Pest megyeiekhez mindössze 5%-ban jutott el, péntek déli eredmények alapján több Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, és Hajdú-Bihar megyei olvasót ért el, mint Pest megyeit (amely megyében Göd városa található). A hirdetés potenciális elérése a Facebook adatbázisának tanúsága szerint egyébként egyenként 100 és 500 ezer fő között van. (Rónai Sándor deklaráltan szereti a Facebookot, a zuckerbergi cenzúráért rajongásban csak a Jobbik előzi - a szerk.)
Zoom
Képernyőmentés: Magyar Hang
A fenti ellentmondás feloldására is kérte a Magyar Hang Gyurcsány Ferenc pártját, és sajtóirodájuk példás gyorsasággal válaszolt is. A DK szerint a gödi konfliktus hátterét eddig sehol, senki nem írta meg részleteiben, Rónai Sándor pedig a DK gödi választókerületi elnökeként megtette ezt. „Ő valóban érintettje az ügynek, éppen ezért kommunikál a DK részéről ő az ügyben, mint helyi politikus, távol tartva a diskurzust az országos politikától. Az elmúlt napokban megszólaló politikusok közül ő mondhatja el magáról egyedüliként, hogy személyesen ismeri a történéseket és azok szereplőit.” A baloldali párt szerint „általános gyakorlat, hogy a Facebookon közzétett posztokon hirdetés is fut, Rónai Sándornak az év eleje óta több mint 20 posztját hirdették, és ezek jelentős része pedig nem a gödi konfliktussal foglalkozik”. A Facebook adatai szerint egyébként Rónai posztjaira 2019. márciusa és 2020. augusztus 5-e között 2 286 019 Ft került elköltésre, jelenleg azonban kizárólag a két, politikustársainak írt gödi témájú nyílt levél szerepel aktív hirdetésként.
Ahogy a DK is írta válaszában („Rónai Sándornak az év eleje óta több mint 20 posztját hirdették, és ezek jelentős része pedig nem a gödi konfliktussal foglalkozik.”) korábban, júliusban is volt már fizetett hirdetés, amelyben szintén egy Fekete-Győrnek írt nyílt levelet hirdettek. Arra akkor a Facebook hirdetési adatbázisa szerint három nap alatt (2020. július 7-8-9.) 15-20 ezer forint között költöttek. A csütörtökön, augusztus 6-án indított két hirdetésre eddig (péntek dél) 23 ezer és 39 ezer Ft között költött a párt.
A DK a lap többi kérdésére nem válaszolt, így arra sem, hogy meddig fog futni a kampány és mennyi pénzt szánnak rá ezen teljes időszakban. Erre csak annyit reagáltak, hogy „a hirdetések részletei minden esetben nyilvánosak, jelen esetben is elérhetőek a Facebook felületén”. Ez azonban nincs így, a Facebook adatbázisa a hirdetők szándékait nem listázza, így azt sem, hogy meddig fog tartani egy kampány, vagy hogy ez mennyibe fog kerülni összesen. (Pillanatnyi adat (pl. már elköltött összeg) nyerhető csak ki ebből az adatbázisból.) A lap szeretett volna arról is tájékoztatni, hogy más felületen is fog-e hirdetni a témában a párt, de erre sem kaptak választ a DK-tól. A már sokat idézett adatbank szerint a posztot a Facebook tulajdonában lévő Instagramon is hirdetik.
Megkérdezték a témában a Momentum Mozgalmat is, a párt sajtóosztálya azt írta, ők nem költenek a témában sem Facebook-, sem más platformú hirdetésre. Lapunk valóban nem talált sem Balogh polgármester, sem a Momentum által finanszírozott ilyen hirdetést a közösségi oldal adatbázisában. A Momentum aktív hirdetései a balatoni kampányukról szólnak, míg Balogh Csaba utoljára a tavalyi kampányban hirdetett a Facebookon.
A Momentum szerint már az is felháborító, hogy „egy helyi ügyet manipulált felvétellel emeltek országossá, ezzel még mélyebbre ásva a kialakult árkokat, de az, hogy ezt még országosan hirdetik is, elfogadhatatlan”. Álláspontjuk szerint a Momentum helyi és központi vezetése az elmúlt hónapokban azon dolgozott, hogy a gödiek és az országos együttműködés érdekében megoldást találjanak a kialakult helyzetre. „Nagyon szomorú, hogy a DK és politikusai ehelyett fideszes eszközökkel, összevágott videóval hergelnek azok ellen, akikkel országszerte közösen harcolnak a NER és a Fidesz ellen.” – zárja a laphoz eljuttatott közleményét Fekete-Győr András pártja.
A Facebookon folytatódott a csörte
Fekete-Győr András délelőtt Balatonőszödről jelentkezett be a Facebookra. Bejegyzésében a gödi ellenzéki konfliktus kapcsán erősen bírálta a Demokratikus Koalíciót. Gyurcsány Ferencnek is odaszúrt egyet - vette észre a Mandiner.
Zoom
Forrás: Facebook
A bejegyzés alá maga Gyurcsány is kommentelt. A DK elnöke a következőt írta:
András,
ha már itt vagy a környéken, akkor gyere be Kötcsére, igyunk meg egy kávét. Estére meg hamburgert sütök. Szerintem könnyebb lesz így:)
Fekete Győr András sem volt rest, válaszolt a szíves invitálásra:
Gyurcsány Ferenc, most már Balatongyörökön vagyok a bringával, megyek tovább Szigliget felé, és gyűjtöm az aláírásokat a szabadstrandokért. Miért nem találkozunk félúton?! Javasolok egy holnapi időpontot: 16 órakor találkozzunk a tihanyi mólónál!
Zoom
Képernyőmentés: Mandiner
 Frissítés: Összejött a találkozó a mólónál
A tihanyi mólónál találkozott szombat délután Fekete-Győr András, a Momentum- és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnöke. Az informális diskurzus – ahogy azt már korábban lehetett tudni – két témát érintett: a balatoni szabadstrandok, illetve a gödi önkormányzaton belüli ellenzéki feszültségek témaköreit. A két politikus rövid sajtótájékoztatója előtt a volt miniszterelnök aláírta a Momentum balatoni aláírásgyűjtő ívét, amelyet a párt azért indított, hogy minden tóparti településen legyen legalább egy ingyenesen strandolásra használható partszakasz – írja a Magyar Hang.
– A Momentum azt kezdeményezte, hogy minden balatoni településen legyen egy szabadstrand, ami nem csak a gazdagoké, a NER-lovagoké – kezdte Fekete-Győr András. Momentum elnöke a gödi ellentétekről szólva úgy folytatta: „Ami Gödöt illeti, azt az ügyet meg kell oldani, azt kértem Gyurcsány Ferenc pártelnök úrtól, hogy ezt pártelnöki szinten oldjuk meg, mert 2022-ben nyerni kell. Azt pedig nem engedhetjük meg, hogy egy Fidesszel, Samsunggal küzdő ellenzéki polgármester alól kihúzzák a talajt.”
Gyurcsány Ferenc szerint „nagyon nehéz Budapestről igazságot tenni, és én nem is szeretnék.” A volt miniszterelnök újságírói kérdésre úgy folytatta, kellő bölcsességgel segítenek a helyiek, hogy jussanak valamire. „Sok száz településen együttműködnek az ellenzéki jelöltek, és bizonyítják, hogy képesek a településeket kormányozni. Én nem tartom drámának, ha egy-egy helyen olykor fellobbannak tüzek, azt okosan, bölcsességgel segíteni kell eloltani, de Göd elsősorban a gödiek döntése alapján tud működni, és nagyon rossz lenne, ha ebbe mi intenzíven beavatkoznánk. Szerintem van olyan viszony a két párt és kettőnk között, hogy majd beszélgetünk erről. Próbáljuk segíteni, hogy helyben nyugalom legyen” – mondta Gyurcsány Ferenc.
A lap kérdésére, hogy egyetért-e a DK EP-képviselőjének, Rónai Sándorban z témában tett Facebook-bejegyzéseivel, az egykori kormányfő úgy reagált: „Nem szoktam kommentálni az embereimnek a szövegét, mert miért is tenném meg.”
Arra a kérdésre, hogy ez az ügy hatással lehet-e a 2022-es ellenzéki együttműködésre, Gyurcsány Ferenc határozott nemmel válaszolt. A volt kormányfő egyébként a Balatonnal kapcsolatban azt mondta, ebben a kérdésben ellenzéki egyetértés van, vissza kell adni a Balatont az embereknek.
A lap információi szerint egyébként a jövő héten kifejezetten Göd kapcsán a két pártvezető Budapesten is megbeszélést folytat majd.
A Magyar Hang felvételt is készített az összeborulásról, de elnézést kérnek a hang minősége miatt:
 
Korábban írtuk:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready