A Központi Nyomozó Főügyészség kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja a Dózsa György úti gázolót és két társát.
Zoom
Megint téved az ügyészség, egy igazi művészlélek nem is képes ilyesmire (a kép a hajdani fideszes Echo TV őt mosdató műsorából származik)
A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügy lényege szerint a 43 éves vádlott vezetői engedélyét 2016 áprilisában ideiglenesen visszavonták – mivel a közlekedési pontjai elérték a 18 pontos értékhatárt –, és utánképzést írtak elő számára. A vezetői engedély visszaadásának feltétele 6 órás előadáson való részvétel, feladatsor és a forgalmi vizsga sikeres teljesítése volt.
A vádlott felkeresett egy általa addig nem ismert személyt, akiről tudta, hogy hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumokat készít, és közölte, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy soron kívül visszakapja a jogosítványát. A férfi ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, aki – valótlanul – vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva 600 000 forintért segítséget ígért. A vádlott a közvetítőn keresztül 300 000 forintot adott azért, hogy a meg nem nevezett személyek a hivatali kötelességük és a jogszabályi rendelkezések megszegésével járjanak el az érdekében úgy, hogy az előírt kötelezettségeket ne kelljen teljesítenie, és a jogosítványát visszaszerezze.
A közvetítő 2017 januárjában megjelent a vizsgaközpontban és bejelentette a vádlottat – a tőle korábban elkért személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával – a programot lezáró vizsgára. Ezen a vádlott nem jelent meg, mivel a közvetítővel azt hitték, hogy az szükségtelen.
A közvetítő ez után a vádlott helyett többször megpróbált levizsgázni, ez azonban különböző okokból nem sikerült.
A vádlott 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, a megengedett maximális sebességet lényegesen túllépve Budapest XIII. kerületében két halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.
Ezt követően a barát a közvetítőn keresztül azt ajánlotta a vádlottnak, hogy a rendőr ismerőse újabb 600 000 forintért kedvezően befolyásolja a baleset miatt indult büntetőeljárást, amelyet a vádlott elfogadott – azzal, hogy a vezetői engedélyének visszaszerzését is kérte – és a pénzt átadta.
2017 júliusában ismét elrendelték a vádlott vezetési jogosultságának szüneteltetését. Az előírt utánképzést 2017 augusztusában helyette a közvetítő teljesítette, aki a vádlott irataival jelent meg a vizsgán. A vádlott a sikeres vizsga – és az erről tanúskodó valótlan tartalmú igazolás – ellenére jogosítványát nem kapta vissza, mert 2017 szeptemberében újra a vezetői jogosultságának szüneteltetéséről döntöttek.
A közvetítő barátja valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, az átvett 900 000 forintot saját céljaira fordította.
Az ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen történő beismerése esetén a baleset okozóját 3 év 6 hónap, a közvetítőt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg a hivatali kapcsolataira valótlanul hivatkozó elkövetőt – 1 000 000 forint pénzbüntetés és 900.000 forint vagyonelkobzás mellett – 4 év börtönbüntetésre ítélje, közölték honlapjukon.
Korábban írtuk: