Mindössze hét hónap telt el azóta, hogy börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben, máris újabb akció indult ellene. Mint ismeretes, az egyik leggazdagabb magyar üzletembert kedden őrizetbe vették.
A Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a 24.hu érdeklődésére közölte, hogy Bigét gyanúsítottként hallgatták ki
  • különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette,
  • hamis magánokirat felhasználásának vétsége,
  • önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.
Ennél többet a nyomozás érdekeire tekintettel nem kívántak tudatni, így azt sem árulták el, hogy konkrétan milyen bűncselekmény gyanújáról van szó.
A felsorolt gyanúsítási pontok ugyanakkor erősen emlékeztetnek Bige korábbi esetére, amelyben egy 2010-es történet szerepel. Abban az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolta meg Bigét, aki a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.
Most azonban nem e miatt az eset miatt vették őrizetbe Bige Lászlót. Az ügy „hasonló jellegű, de új tényállásról” van szó – közölte Zamecsnik Péter, a nagyvállalkozó ügyvédje.
72 óráig tarthatják őrizetben Bigét, azt egyelőre nem tudni, hogy szabadon bocsátják-e, vagy indítványozza az ügyészség a milliárdos további fogva tartását.
A bűnügyi száltól függetlenül hétfőn még az volt a hír, hogy gazdasági szempontból minden a legnagyobb rendben a cégcsoportnál, csúcsokat dönget a Nitrogénművek. Bige szerint félévkor a péti cég már több mint 620 ezer tonna árut értékesített, árbevétele 54 milliárd forint volt, amihez 15,5 milliárd forint EBITDA párosul. Ez csaknem 70 százalékkal volt jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest. Fennállásának egyik legjobb évét zárhatja a csoport az említett nyilatkozat szerint. Ez igen komoly teljesítménynek látszik annak fényében, hogy az előző két évben hatósági intézkedések sora bolygatta fel a Bige-birodalmat.
Nitrogénművek Zrt.: a vádak alaptalanok, a megfélemlítés lehet a cél
Hűtlen kezeléssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják Bige Lászlót – erősítette meg a hírt a Nitrogénművek Zrt.
A cég közleménye szerint egy régi ügyről van szó, legalább három évvel korábbra nyúlik vissza. A Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya 2017. november 16-án házkutatást tartott a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen a napon házkutatásra került sor az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart, és három éve nem került bírósági szakaszba – áll a közleményben. Ebben továbbá közlik, hogy
a vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása.
A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják, a Nitrogénművekre és Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet, a cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet, tették hozzá.
Korábban írtuk: Őrizetbe vették Bige Lászlót
Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét – értesült a Telex. A nagyváradi születésű Bige elsősorban műtrágyagyártásból szerezte vagyonát.
Zoom
Az ügyről egyelőre nincsenek hivatalos nyilvános információk, de értesüléseik szerint gazdasági ügyekről van szó. A reggeli rajtaütés során házkutatás is történt, és a rendőrök bizonyítékokat is lefoglaltak.
A vállalkozó az egyik leggazdagabb magyar, ugyanakkor cégeinek, így legjelentősebb vállalatának, a péti Nitrogénművek Zrt.-nek jelentős adósságai is vannak (kis adalék, hogy a cégről az Index éppen kedd délután, már bőven a rendőrségi akció után szemlézett egy Vidék Magazin-interjút „A Nitrogénművek köszöni jól van” címmel). Bige László cégei (a Bige Holding) az elmúlt időszakban többször álltak rendőrségi és versenyhivatali vizsgálat alatt. Korábban megtörtént, hogy a rendőrség mintegy 300 rendőrrel vizsgálódott a csoport szolnoki üzemében. Az az ügy egy környezetvédelmi eset volt, ez a mostani azonban egy másik eljárásnak tűnik.
Bige László mindig előszeretettel magyarázta a vizsgálatokat azzal, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Az biztos, hogy a műtrágya-vállalkozó sok üzleti ellenfelet gyűjtött az évek során, állítólag a mostani ügy is egy volt üzleti partnerének a feljelentése alapján indult.
A Csányi Sándorral vívott konfliktusának legnyilvánosabb eleme az volt, amikor a két üzletember a nádudvari KITE agrárintegrátor vállalkozás megszerzéséért folytatott versenyfutást.